محمدرضا کنعانی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: امسال نخستین تلفات پرندگان مهاجر ۸ بهمنماه در استان مازندران گزارش شده و طبق اعلام محیط زیست این استان، تا روز گذشته مجموعاً ۳۳۱ لاشه پرنده از سواحل خلیج گرگان در محدوده شهرستانهای گلوگاه و بهشهر جمعآوری شده است.
وی با بیان اینکه پایش منطقه به طور مستمر در حال انجام است، افزود: هنوز در محدوده بندر ترکمن و بندرگز تلفات پرندگان مشاهده نشده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان بیان کرد: سال گذشته تلفات پرندگان مهاجر از سمت غربی خلیج در محدوده استان مازندران آغاز و به سواحل گلستان رسید. امسال در حال حاضر تلفات در بخش غربی خلیج آغاز شده و نگران آن هستیم که مجدداً تلفات را در سواحل بندر ترکمن و گمیشان داشته باشیم.
کنعانی با بیان اینکه هنوز راهکار عملی برای مقابله با این پدیده به ما ارائه نشده است، تصریح کرد: اگر تلفات پرندگان در سواحل استان آغاز شود، نمیتوان جلوی آن را گرفت و تنها کاری که میتوان انجام داد جمعآوری سریع لاشه پرندگان از سواحل به جهت جلوگیری از سرایت بیماری به دیگر پرندگان و حیوانات است.
وی خاطرنشان کرد: سال قبل تلفات پرندگان مهاجر در استان گلستان و مازندران تنها در خلیج گرگان و تالاب میانکاله رخ داد و در دیگر تالابها و آببندانهای این دو استان تلفاتی گزارش نشد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان با اشاره به اینکه تلفات فقط در زیستگاه پرندگان در خلیج گرگان اتفاق میافتد، گفت: ورود آلایندهها از مناطق مسکونی، ورود فلزات سنگین، کود و سموم کشاورزی از طریق زه آبهای کشاورزی، پسروی آب دریا و کاهش سطح آب خلیج و کاهش ورود آب از حوزه آبریز بالادست باعث ایجاد این شرایط در خلیج گرگان شده است.
کنعانی با بیان اینکه از مردم می خواهیم حتیالامکان در محیطهای تالابی حضور پیدا نکنند، گفت: هم استانیها ضمن پرهیز از جابجایی لاشه پرندگان، در صورت مشاهده پرندگان بیمار یا تلفات غیرعادی پرندگان، مراتب را به دامپزشکی یا محیط زیست گزارش کنند.
وی در ادامه گفت: طرح احیای خلیج گرگان و تالاب میانکاله در ستاد ملی هماهنگی مدیریت تالابها مصوب و توسط دکتر جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور به دستگاهها ابلاغ شد و متأسفانه هنوز اتفاق عملیاتی در این منطقه صورت نگرفته است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان بیان کرد: برای این طرح ردیف اعتباری مستقلی دیده نشده اما سازمان بنادر، محیط زیست، جهاد کشاورزی و وزارت نیرو میبایست از محل منابع خود، اعتباری را برای این طرح در نظر بگیرند و آن را انجام دهند. امروز تمامی موانع و ابهامات برای اجرای طرح احیای خلیج گرگان برطرف و مجوزهای لازم داده شده و نیاز است که دستگاهها اقدامات خود را انجام دهند.
کنعانی با تأکید بر اهمیت احیای خلیج گرگان، گفت: علاوه بر موضوع متأثرکننده تلفات پرندگان، در صورت خشک شدن خلیج گرگان زندگی بسیاری از جوامع محلی منطقه تحت تأثیر قرار میگیرد. خشک شدن خلیج فعالیتهای گردشگری و صیادی و معیشت مردم منطقه را تحت شعاع قرار میدهد و همچنین باعث شکلگیری پدیده گردوغبار و تغییر اقلیم منطقه خواهد شد.
به گزارش ایسنا، زمستان سال گذشته بیش از ۴۳ هزار قطعه پرنده مهاجر آبزی در محدوده تالاب میانکاله و خلیج گرگان در دو استان مازندران و گلستان تلف شدند و سازمان دامپزشکی، علت مرگومیر این پرندگان را بیماری بوتولیسم اعلام کرد.
انتهای پیام
نظرات