به گزارش ایسنا، شورای شهر تهران سال ۹۷ یعنی یک سال پس از تصویب قانون هوای پاک درپی مخالفت با یکی از بندهای لایحه انتشار ۳۰۰۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت برای توسعه حمل و نقل در مورد تخصیص بخشی از اوراق مشارکت به خرید فیلتر دوده به اختصاص بخشی از اوراق مشارکت به خرید فیلتر دوده رای منفی داد و موضوع "خرید فیلتر جاذب دوده " از ردیف این اعتبار حذف شد. براساس اطلاعات سیاهه انتشار شهر تهران خودروهای دیزلی شامل اتوبوسها، مینیبوسها و کامیونها حدود ۳۵ درصد در انتشار ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون سهم دارد. از این سهم حدود ۲۰ درصد متعلق به اتوبوسهای واحد، اتوبوسهای سرویس و مینیبوسها است که عدم نصب فیلتر جاذب دوده روی اتوبوسها به عنوان منابع آلاینده متحرک باعث میشود که خروجی خودروهای دیزل بدون هیچ گونه پالایشی وارد حلق مردم شود.
از دلایلی مخالفت با نصب فیلتر جاذب دوده برای اتوبوسها میتوان به اظهارات محمد علیخانی - رییس کمیسیون حمل و نقل شورای شهر تهران اشاره کرد که دارا نبودن فیلتر دوده از کارایی لازم و باز شدن فیلترها از اتوبوسهایی که بر آنها نصب شده بودند را از جمله این دلایل خواند و گفت که بهتر است به جای فیلتر دوده ، اتوبوس نو بخریم.
در حالیکه براساس گزارش شرکت کنترل کیفیت هوای تهران روزی ۱۱ مرگ زودرس بهدلیل آلودگی هوا در تهران اتفاق میافتد. این روزها برخی اعضای شورای شهر دوباره بر ضرورت نصب فیلتر دوده روی اتوبوسها تاکید کردهاند ولی هیچ اشارهای به نقش شورای شهر در این زمینه نمیشود. سید آرش حسینی میلانی- رییس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران- ضمن تاکید بر نقش اتوبوسها و مینیبوسها در انتشار ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون گفته است که قانون هوای پاک نصب فیلتر دوده بر اتوبوسها را الزامی کرده و مطالعات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران نیز نصب فیلتر دوده را راهکاری برشمرده که بیشترین بازدهی نسبت به هزینهها را دارد.
همچنین زهرا صدر اعظم نوری - رییس کمیسیون سلامت،محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران - با اشاره به فرسوده و دیزلی بودن عمده اتوبوسهای تهران و نبود امکان نوسازی آنها به دلایل متعددی از جمله تحریمها، بر ضرورت اتخاذ راهکارهایی برای کاهش آلایندگی اتوبوس و مینیبوسها تاکید کرد.
یوسف رشیدی - کارشناس آلودگی هوا- در گفت و گو با ایسنا، ضمن تاکید بر تاثیر فیلتر دوده بر خودروهای دیزلی از جمله اتوبوسها در کاهش انتشار آلایندهها گفت: علم و فناوری در دنیا نشان داده است که رتروفیت (retrofit) یا اصلاح و ارتقای سیستمهای قدیمی با استفاده از ابزار و فناوری جدید در زمینه خودروها روشی موثر است؛ همانطور که تاثیر و نتیجه آن را در نصب فیلتر جاذب دوده بر خودروهایی با استاندارد یورور ۲ شاهد بودیم.
به گفته وی، اگر بخواهیم بهترین گزینه را برای کاهش آلایندگی ناشی از خودروهای دیزلی بهویژه اتوبوسها در نظر بگیریم باید خودروی دیزل یورو ۶ وارد کشور کنیم اما این اقدام بهدلایل مشکلات اقتصادی و سایر عوامل امکانپذیر نیست بنابراین بهترین راه حل اصلاح ناوگان حمل و نقلی است که اکنون در حال فعالیت و تردد است.
این کارشناس آلودگی هوا ضمن تاکید بر نقش فیلتر جاذب دوده در کاهش آلایندگی ناشی از خودروهای دیزلی گفت: یکی از بهترین گزینهها و راهکارها برای کاهش آلودگی هوا استفاده از فیلتر جاذب دوده در اتوبوسهایی است که در سطح شهر تردد میکنند و این استدلال که فیلتر جاذب دوده کارایی لازم را ندارد، بههیچ عنوان قابل قبول نیست.
رشیدی در پایان گفت: مسائلی از قبیل وجود دلالان در بازار خرید و فروش فیلتر دوده به مکانیسم داخلی قراردادهای شهرداری مربوط است تا دست دلالان را کوتاه کنند و باز شدن فیلترهای جاذب دوده توسط رانندگان اتوبوس نیاز به نظارت بیشتر دستگاههای متولی دارد. قطعا اگر نصب فیلترهای جاذب دوده بر اتوبوسها بهدرستی انجام شود میتواند بر کاهش آلایندهها تاثیرگذار باشد.
انتهای پیام
نظرات