با تحویل برگریزان پاییز به دیماه، زمستانی دیگر در راه است و نوید یلدایی پرشور و شعف را میدهد. شبی که طولانیترین شب سال است و بزرگ و کوچک و پیر و جوان را به این بهانه دور هم جمع میکند و باز هم بساط خنده و شادی و طرب در دورهمیهای خانوادگی و دوستانه برپا میشود و سرخی دانههای یاقوتی انار گرده محبت و دوستی میافشاند.
اما یلدای امسال با غم و غصه میآید و با بغضی پنهان زمستان را تحویل میگیرد. آری، این یلدا غمی به اندازه سرتاسر دنیا در دل دارد، چرا که این مادر مهربان نمیتواند همچون سالهای گذشته فرزندانش را در آغوش پرمحبتش بفشارد و آنهارا دورهم جمع کند. او هم همچون بقیه چشم به آسمان و دست به دامان خالق خوبیها دارد تا بیماری و اندوه از این دیار رخت ببندد و برود بی آنکه آبی پشت سرش ریختهشود.
این شب باستانی با قدمتی چندهزارساله قصد مهمانی یک شبه دارد، دور از ادب است اگر پذیرای آن نباشیم و این سنت دیرینه ایرانی را بهجا نیاوریم، چرا که حفظ این فرهنگ ایرانی با گوشت و خون یک ایران آمیخته شده، بطوریکه در سرتاسر کشور به پاسداری آن برمیخیزند و با نهایت احترام و ارادت آن را سپری میکنند.
حفظ این آیین دیرینه برای ایرانیان مهم است و چه بهتر که با برگزاری آن به شیوه مجازی هم جلوی پیشروی کرونا گرفتهشود و هم دست یاری پزشکان و کادر درمان را بفشاریم و از زحمات بیدریغ آنها با رعایت هشداری بهداشتی قدردانی کنیم.
این ویروس حریص که داغها بر دل گذاشته و غم هجران و فراق عزیزانمان را باعث شده، اکنون نیز سایه شوم خود را بر آیین باستانی ما افکنده و فرصت یک دورهمی بیدغدغه و دلآشوب را از ما ربودهاست، گویی با ما دشمنی دیرینه دارد و از رنج و اندوه ما دل شاد میشود.
تفال به حافظ و خوردن دانههای پربرکت انار و آجیل و گفتوشنودهای لذتبخش جای خود را به خمودی و انزوا داده و بساط شیرین دورهمیهارا هم برچیدهاست. انگار که نگرانی و هشدار سالهای قبل که به جای سرگرم شدن با گوشی همراه به معاشرتهای خانوادگی بپردازید، حال به هشدار عدم تجمع و گردهم آمدن تبدیل شده و از فراسوی این هشدار سرگرمی با فضای مجازی را فریاد میزند.
آنچه مسلم است یقین داشتن به خیر و بجا بودن این هشدار است تا با رعایت فاصله اجتماعی و عدم تجمع سلامت جان انسانها تامین شود و اندوهی افزونتر از یلدای مجازی بر دلها نگذارد. طبیعی است که هرچه رعایت این پروتکلهای بهداشتی و هشدارهای ستاد مقابله با کرونا جدیتر و بطور حداکثری دنبال شود از سوی دیگر برای همیشه با کرونا وداعی جانانه میکنیم و فرصت جبران یلدای دیگر در سالهای آتی بدون کرونا را پیدا خواهیم کرد.
کارشناسان و پزشکان، اما بر این باورند که امسال را باید بیخیال گرمای کرسی های چند نفر و مهمانی شب چله شد. همین یک سال. برای اینکه همین جمع ها تا سالها دور هم جمع باشند.
سالمندان، قشر آسیبپذیر جامعه در برابر کرونا
دکتر محمدجواد باقریان، معاون مرکز بهداشت استان قم در همین زمینه در گفت وگو با ما گفت: این ویروس همچنان بین افراد در حال چرخش است و متاسفانه از بین نرفته. در استان قم نیز هرچندساعت یکبار یک نفر را به کام مرگ میکشاند و بیشتر افرادی که تسلیم آن میشوند و حدود ۶۰ الی ۷۰ درصد مراجعین و بستریشدگان نیز از گروه سالمندان هستند که ۲۰ درصد آنها فوت میکنند و معمولا بالای ۶۰ سال سن دارند.
وی افزود: این آمار فوقالذکر نشان میدهد که خطر کرونا برای گروه سالمندان بهخصوص آن دسته که دارای بیماری دیگری هم هستند مثل دیابت، فشار خون و بیماریهای عروقی فراتر از اقشار دیگر است و احتمال ابتلا به کووید ۱۹ را بسیار تشدید میکند.
باقریان بااشاره به تجمعهای خانوادگی در شب یلدا خاطرنشان کرد: در این شب قرار است که همه گروههای سنی اعم از جوانتر ها که بدن قویتری دارند و درصورت ابتلا به کرونا به احتمال زیاد بهبود پیدا میکنند، کنار هم جمع شوند و درصورت ناقل بودن گروه سالمندان را به احتمال بسیار زیاد مبتلا کنند.
وی با بیان اینکه تهویه ضعیف و نامناسب هوا در منزل و بسته بودن درب و پنجرهها در فصول سرد سال مشکلاتی را در این عرصه ایجاد می کند تصریح کرد: با تراکم زیاد افراد در دورهمیهای خانوادگی در منزل و عدم استفاده از ماسک در این جمعها، میزان ابتلا سالمندان را به کرونا به شدت افزایش میدهند و آسیبپذیرترین عضو خانواده نیز محسوب میشوند که درصورت مبتلا شدن چندان امیدی به بهبودی آنهانیست.
افرادی که ناخواسته ناقل کرونا میشوند
معاون فنی مرکز بهداشت قم بیان کرد: بیمار دو روز قبل از شروع علائم ناقل است و این ویروس را منتشر و فضا را بطور ناخواسته آلوده میکند، حتی اگر بگوئیم همه افراد تبسنجی و غربالگری شوند و پزشک نیز آنها را معاینه کند باز هم یک سری افراد هستند که هیچ علائمی ندارند و بیماری تشخیص داده نمیشود و با هر بازدم ویروس را منتشر میکنند.
باقریان درخصوص گروهی از افراد که علائم خیلی مختصری دارند و یا هیچ علائمی ندارند اظهار کرد: نوکودکان و بچهها جزو این گروه محسوب میشوند که بیماری آنها خیلی ضعیف است و درصورت ابتلا هم بدون ایجاد مشکل خاصی معمولا بهبود پیدا میکنند، حال در این دورهمیها کودکان بیشتر در آغوش پدربزرگ و مادربزرگ خود هستند و بطور نامحسوس درصورت ناقل بودن آنهارا مبتلا میکنند.
شب یلدا با مراسمات مذهبی تفاوت دارد
این پزشک مشاور با تفکیک این مراسم از سایر مراسمات مذهبی تصریح کرد: معمولا در مراسم مذهبی فردی شرکت میکند که جوان است و قابلیت تحرک بالایی دارد ولی سالمندان اکثرا در منزل هستند و طبق تحقیقاتی که در اربیهشت ماه انجام شد حدود ۸۰ درصد از افرادی که بطور کامل پروتکلهای بهداشتی را در سطح کشور رعایت میکنند همین گروه سالمندان هستند و تنها برای خرید مایحتاج ضروری از منزل خارج شدند.
وی ادامه داد: شب یلدا از این حیث اهمیت دارد که سلامت پدربزرگ و مادربزرگها به خطر نیفتد و با مجازی برگزار کردن آن برای حفظ جان آنها ارزش قائل شویم، همانطور که بسیاری از برنامههای مجازی قابلیت تماس تصویری را برای مخاطبین خود فراهم کرده و براحتی میتوان با آنها ارتباط تصویری داشت و گفتوشنود کرد تا شب یلدای بی خطری را سپری کنیم.
اعمال قرنطینه یا محدودیتهای اجتماعی؟
باقریان با تفکیک مفهوم قرنطینه و محدودیتهای کرونایی خاطرنشان کرد: اگر در یک جامعه تعداد افراد بیمار خیلی کم و انگشتشمار باشد از مکانیزم ایزولاسیون استفاده میشود، یعنی ما فرد بیمار را پیدا میکنیم و از دیگر افراد جدا کرده و وی را ایزوله میکنیم، همچنین نزدیکان بیمار را هم چون اطمینان از سلامت آنها نداریم قرنطینه میکنیم، چرا که این فرد ممکن است حتی بدون داشتن علائم خاصی بیمار و ناقل باشند.
وی افزود: در شرایط قرنطینه هر فرد باید در مکانی مجزا از دیگران به سر ببرد تا اگر آلوده بود دیگر افراد را بیمار نکند. اما مفهوم فاصلهگذاری اجتماعی بدین معناست که اگر بیماری آنچنان در سطح کشور شدت و وخامت پیدا کرده که نمیتوان تک به تک افراد را ایزوله کرد از مکانیزم فاصلهگذاری استفاده میشود و مردم ملزم به رعایت فاصله و پروتکلهای بهداشتی میشوند، اما اگر این مکانیزم هم بی اثر بود از حکومت نظامی و اجرای محدودیتها و منع تردد استفاده خواهد شد و مردم ناچارا در منزل باید بمانند.
در اوایل شیوع کرونا عملکرد ضعیفی داشتیم
باقریان بااشاره به عملکرد کند و ضعیف مسئولین در اوایل شیوع کرونا اظهار کرد: متاسفانه جایی که باید به سرعت قرنطینه را آغاز میکردیم نسبت به آن اهمیت داده نشد و بیماری بسیار سریع در سرتاسر کشور شیوع پیدا کرد و به ناچار فاصلهگذاری اجتماعی هوشمند منظور کردیم که آن هم بی اثر بود و پیکهای متعدد ظاهر و بیماری از کنترل خارج شد و تعداد قربانیان افزایش یافت، تا اینکه مکانیزم محدودیت و منع تردد اعمال شد.
وی ادامه داد: حال با اجرای مکانیزم منع تردد که از صبح تا نیمه شب اعمال شد مردم در تامین مایحتاج خود عاجز شدند و زندگی آنها اداره نمیشد چون همه جا تعطیل بود، لذا تصمیم بر آن شد که با گروهبندی مشاغل آن دسته از اصناف که کالای اساسی مردم را تامین میکردند در ساعاتی مشخص فعالیت کنند.
تاثیر محدویتهای اجتماعی در کاهش آمار کرونا
باقریان گفت: اینکه دقیق بگوییم آیا این محدودیتها در کاهش آمار کرونا موثر بوده یا نه کاری دشوار است، اما طبق آنچه در دنیا آزموده شده اجرای مکانیزمها در کنترل بیماری بی تاثیر نبوده، اگرچه تنها معاشرتهای خانوادگی را توانسته مختل کند اما میتوان گفت که خوشبختانه سیر بیماری در استان نزولی بوده و در شرایط خوبی قرار داریم، لذا نباید این مسئله دغدغه کنترل ما را کاهش دهد و نسبت به کرونا بیاهمیت کند و به رفتارهای قبل خود ادامه دهیم.
یلدا برپایی آئین عشق و محبت است تا در این یک دقیقه اضافی گرمای محبت را به جان هم تزریق کنیم، محبتی که از حس انساندوستی ما سرچشمه میگیرد و به ما یادآور میشود که حضور در جمع عزیزانمان و برگزاری دورهمیهای خانوادگی در شب یلدا ممکن است به قیمت از دست دادن سرمایههای زندگیمان تمام شود و یک حسرت بزرگ برای ما باقی بماند که چرا به نیت لحظاتی بیشتر بودن با عزیزانمان، برای همیشه آنها را از دست دادیم، اما امسال میتوانیم با رعایت حال پدربزرگ و مادربزرگها، این سرمایههای ارزشمند و با برکت زندگی خود کشتی یلدا را به سلامت به ساحل برسانیم، چرا که منصافه نیست در این شرایط که شاهد شهادت جهادگران سلامت بودیم، مهمانی و دورهمی برگزار کنیم و خستگی این چند ماهه را به تن پرستاران به جای بگذاریم، پس شایسته است که همه با هم و با همدلی کمک کنیم که شیوع این بیماری کمتر و سلامت یک جامعه تامین شود.
انتهای پیام
نظرات