به گزارش ایسنا و به نقل از وبسایت رسمی دانشگاه جورجیا، پژوهش جدیدی که روی افراد مبتلا به آپنه خواب صورت گرفته است، نشان میدهد که چرا آپنه خواب میتواند با اختلالات خودایمنی در ارتباط باشد. شاید نتایج این پژوهش بتوانند به ارائه درمانها و داروهای جدید کمک کنند.
این پژوهش که به سرپرستی "بردلی فیلیپز"(Bradley Phillips)، پژوهشگر "دانشگاه جورجیا"(University of Georgia) صورت گرفته است، بر پایه یکی از پژوهشهای پیشین است که نشان میدهد آپنه خواب میتواند عامل افزایش خطر بیماریهای خودایمنی باشد. اختلالات سیستم ایمنی، نتیجه فعالیت کم یا فعالیت بیش از اندازه سیستم ایمنی است و میتواند به بروز بیماریهایی مانند لوپوس و روماتیسم مفصلی منجر شود.
فیلیپز گفت: این پژوهش، به بررسی مکانیسمهای مهمی میپردازد که ممکن است خطر اختلالات خودایمنی را در افراد مبتلا به آپنه خواب افزایش دهند.
آپنه خواب، نوعی اختلال است که هنگامی رخ میدهد که عضلات گلو به طور موقت استراحت میکنند، مجاری تنفسی باریک میشوند و هنگام خواب، تنفس برای لحظهای قطع میشود. درمان متداول آپنه خواب، "فشار جریان هوای همواره مثبت"(CPAP) است که برای کمک به تنفس بیماران، فشار هوای ملایمی را به صورت مداوم و با کمک یک ماسک به راههای هوایی وارد میکند اما حدود ۴۰ درصد از بیماران نمیتوانند دستگاه CPAP را تحمل کنند.
آپنه خواب میتواند خطر بروز چندین اختلال خودایمنی را افزایش دهد اما درک ضعیفی در مورد پیوندهای مولکولی مرتبط با خودایمنی وجود دارد.
سطح غیرعادی سیتوکینها
فیلیپز و همکارانش، چهار سیتوکین مرتبط با بیماری خودایمنی را مورد بررسی قرار دادند. آنها سیتوکینها را در سه گروه از بزرگسالان ارزیابی کردند؛ بیمارانی که آپنه خواب آنها درمان نشده است، بیماران مبتلا به آپنه خواب که در حال دریافت درمان هستند و بیمارانی که به آپنه خواب مبتلا نیستند. نتایج این پژوهش، سطحی غیرعادی از چهار سیتوکین را در بیماران مبتلا به آپنه خواب درمان نشده نشان داد. این موضوع نشان میدهد که خواب ضعیف و ذخیره ناکافی اکسیژن میتوانند سیتوکینها را تحت تاثیر قرار دهند.
این پژوهش، یکی از چهار موردی را مورد بررسی قرار میدهند که ممکن است در ارتباط میان آپنه خواب و بیماریهای خاص موثر باشند. پژوهشگران علاوه بر اختلالات خودایمنی، اختلالات عصبی، بیماریهای قلبی-عروقی و بیماریهای کلیوی را نیز مورد بررسی قرار دادند.
فیلیپز اضافه کرد: بررسی ارتباط میان آپنه خواب و بیماریهای دیگر همیشه دشوار است. آپنه خواب بزرگسالان معمولا در میانسالی تشخیص داده میشود اما با بالا رفتن سن افزایش مییابد.
افراد با افزایش سن، در معرض خطر ابتلا به بیماریهای دیگر نیز قرار میگیرند و برای پزشکان دشوار است که تشخیص دهند آپنه خواب به تنهایی عامل این بیماری است و یا فقط در افزایش شدت و گسترش آن نقش دارد. ما میدانیم که آپنه خواب درمان نشده میتواند به بروز فشار خون بالا منجر شود و اثر داروهای فشار خون را از بین ببرد. اگر نقش آپنه خواب تا این اندازه مهم باشد، باید در کنار بیماریهای دیگر مورد ارزیابی قرار بگیرد و درمان شود.
این پژوهش، در مجله "Clinical Immunology" به چاپ رسید.
انتهای پیام
نظرات