• جمعه / ۱۰ اسفند ۱۴۰۳ / ۲۱:۵۱
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 1403121007026
  • منبع : سازمان حفاظت محیط زیست

یادداشت شینا انصاری/

سیلاب افغانستان و لزوم بهره‌گیری از دیپلماسی آب

سیلاب افغانستان و لزوم بهره‌گیری از دیپلماسی آب

رییس سازمان حفاظت محیط زیست از ورود سیلاب از کشور افغانستان به ایران از طریق دو مسیر «جاریکه» و «فراه‌رود»، خبر داد.

به گزارش ایسنا، شینا انصاری در یادداشت هفتگی که در کانال تلگرامی خود منتشر کرده، آورده است: ورود سیلاب از کشور افغانستان به ایران از طریق دو مسیر «جاریکه» و «فراه‌رود»، باعث شد تا مقداری آب به بستر خشک پهنه‌های آبی استان سیستان‌ و بلوچستان، همچون مجموعه تالاب‌های بین‌المللی هامون (در این خصوص هامون صابوری) وارد شود. خبر ورود این سیلاب‌ها به تالاب هامون تا حدی خوشایند بود، اگرچه مطلع شدم برادران و خواهران افغانستانی در غرب این کشور به‌دلیل جاری‌شدن سیل متحمل خسارات مالی و جانی شده‌اند که به ایشان تسلیت عرض می‌کنم.

اما بحث بر سر سهم ایران و پهنه‌های طبیعی از آب رودخانه‌های هیرمند، هریرود، فراه‌رود و خاشرود در چند سال گذشته همواره مطرح بوده است. منطقهٔ سیستان در ایران، در پایین دست این رودخانه‌ها واقع شده است و حیات و توسعهٔ این منطقه، تحت تأثیر آب‌های ورودی از خارج از مرزهای کشور است.

اگرچه در دهه‌های گذشته، یک معاهدهٔ آبی بین ایران و افغانستان دربارهٔ حقابهٔ ایران از رودخانهٔ هیرمند به امضای طرفین رسیده است اما متأسفانه اجرای این معاهده، همواره با مشکل همراه بوده است. چرا که هیئت‌های حاکم بر افغانستان در این سال‌ها معمولاً نظرات متفاوتی داشته‌اند و همین موضوع باعث شده تا کمتر به موضوع حقابهٔ ایران، آنطور که در معاهده آمده است، پرداخته شود.

از سوی دیگر این نکته را نباید از نظر دور داشت که آنچه در معاهده آمده است، حقابهٔ ایران از آب رودخانه برای مصارف شرب و کشاورزی است، نه حقابهٔ طبیعت. درواقع، با توجه به اینکه مجموعهٔ تالاب‌های هامون در فهرست تالاب‌های بین‌المللی سایت رامسر به‌ثبت رسیده‌اند، حقابهٔ محیط‌زیستی این تالاب‌ها، چیزی جدا از حقابهٔ ایران از رودخانهٔ هیرمند است.

به بیان دیگر، ایران بر اساس معاهدهٔ امضا شده، سالانه بیش از ۸۰۰ میلیون مترمکعب سهم آب از رودخانه هیرمند دارد اما این سهم آب یکی از مطالبات ایران از افغانستان است. مطالبهٔ مهم دیگر، تخصیص حقابهٔ محیط‌زیستی پایین‌دست رودخانه‌های منتهی به ایران است که مهمترین آن، حقابهٔ محیط‌زیستی مجموعه تالاب‌های هامون در منطقهٔ سیستان است.

آنچه طی دو روز گذشته به پهنه‌های آبی سیستان وارد شده است، سیلاب‌هایی بوده که جزء میزان حقابهٔ مندرج در معاهده نیست و سهم طبیعی ایران از رودخانه‌های مشترک با افغانستان است. به‌همین دلیل آب ورودی در این دو روز را نمی‌توان جزء تعهدات کشور افغانستان در نظر گرفت.

خوشبختانه وزارت امور خارجه حضور فعالانه‌ای در موضوع دیپلماسی آب دارد و شخص آقای دکتر عراقچی نیز تخصص ویژه‌ای در این موضوع دارد. تا پیش از بازگشت طالبان نیز، دولت جمهوری اسلامی ایران مذاکرات گسترده‌ای در چند محور، از جمله آب را با دولت وقت افغانستان آغاز کرده بود که تحولات این کشور، مانع از اجرای آن شد. با این‌حال امیدواریم کشور و هیئت حاکم در افغانستان، بر اساس حسن همجواری و همکاری دو کشور، در موضوع تخصیص حقابه‌های مربوط به ایران عمل کند تا مردم دو سوی مرز که پیشینه‌ عمیق و مشترک فرهنگی دارند از نعمت آب به‌طور عادلانه‌ای بهره برند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۳-۱۲-۱۱ ۰۱:۲۴

چرا حقتونو نمیگیرین

avatar
۱۴۰۳-۱۲-۱۱ ۰۳:۱۶

در هر صورت خدابزرگه و طبیعت خودش قادره ک حق خودشو بگیره رد خورم نداره

avatar
۱۴۰۳-۱۲-۱۱ ۰۳:۵۸

ان شاالله انقدر باران ببارد که هامون و هیرمند پر از آب شود تا طالبان بیسواد بفهمد که نمیفهمند، که خدایی هم هست

avatar
۱۴۰۳-۱۲-۱۱ ۰۵:۵۷

این سیل عظیم مهاجران افغان چه مجاز وچه غیر مجاز را اخراج کنید تا از منابع وامکانات مردم ایران که حق خود کشور است به طور راحت در اختیار آنان قرار ندهید تا این که برق وگاز کارخانه ها وبیمارستا ن ها ومردم دچار قطعی نشوند واز کار بیفتن

avatar
۱۴۰۳-۱۲-۱۱ ۰۷:۳۳

انشاالله که یک مشکل اب که مهم هست مسئولین افغانیوبرادران افغانی مشکلرا حل کنند

avatar
۱۴۰۳-۱۲-۱۱ ۱۵:۱۰

سلام عزیزان .ایرانی خوهشا درست قضاوت کنید همه افغانها خلاف کار یا مجرم نیستن همانطور که همه ایرانی ها خلاف کار نیستن.توافغانها شیعه ومومن زیادهستن که از دست حاکمان ظلم تمام سرمایه و زندگی وناموس خود را برداشتن پناهنده شدن وخودتون شاهدمدافعین حرم بودی

avatar
۱۴۰۳-۱۲-۱۱ ۱۵:۳۱

باید حساب حاکمان فعلی افغانستان را از مردم افغانستان جدا کرد مردم افغانستان که در ایران هستند واقعا انسانهایی زحمت کش و قدردان خوب بطور طبیعی انسانهای خطاکار هم مانند دیگر انسانها دارند و نباید نسبت به آنها کم لطفی شود

avatar
۱۴۰۳-۱۲-۱۱ ۱۵:۱۹

چرا اتباع غیر مجاز را اخراج نمیکنن....اینها بیش از سه میلیارد متر مکعب آب مصرف میکنن که چهار برابر حق آبه سیستان از هیرمند هست

avatar
۱۴۰۳-۱۲-۱۱ ۱۸:۰۶

ما افغانی اشغال گرنمی خواهیم.

avatar
۱۴۰۳-۱۲-۱۱ ۱۹:۳۲

اتــــــــــــــباع به کسانی گفته میشودکه از دست حاکمان ظالم جاهل وحشی نظر به شرایط،دشواریکه داشتند باسرمایه نقدی وجانی خویش پنـــــــــــاهنده شدندشاید ازترس جان وهمزبانی وهم مذهبی اینهاهم از حکومت طالب وحشی ناراز وپا به فرار است ممنونم از همکاری