به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، کارشناسان در مورد وضعیت کنونی اختلاف چین و فیلیپین بر سر مساله مالکیت و ادعاهای ارضی در دریای چین جنوبی، دست به گریبان هستند.
چین به رئیس جمهوری فیلیپین پاسخ داد
به گفته "هوانگ شیلیان"، سفیر چین در فیلیپین در بیانیه هفته گذشته در سمینار آنلاین با موضوع روابط دوجانبه، رهبران چین و فیلیپین موافقت کردهاند که اختلاف دریایی را به تعویق بیندازند و شرایط را از طریق مشاوره دوجانبه و گفتوگوی ظریف، تنظیم کنند. هوانگ هشدار داد که این توافقات باید با قدرت از سمت دو طرف اجرا شوند تا حفظ و قدرت روابط بین دو کشور مورد تشویق قرار گیرد.
این اعلامیه توجه ناظران را جلب کرد؛ چرا که اندکی بعد از آن مطرح شد که "رودریگو دوترته"، در سخنرانی ویدئویی در هفتاد و پنجمین جلسه مجمع عمومی سازمان ملل، تعهد خود به تصمیم دادگاه بینالمللی با واسطهگری دیوان دائمی داوری لاهه را مجدداً تأیید کرد. دیوان لاهه در سال ۲۰۱۶، حق تصرف مناطق مورد مناقشه در دریای چین جنوبی را از پکن محروم کرد.
سفیر چین در فیلیپین یادآور شد که پکن حکم لاهه را نمیپذیرد یا به رسمیت نمیشناسد و افزود که مساله دریای چین جنوبی، فقط به روابط چین و فیلیپین مربوط است.
موضع عملی دوترته در قبال مساله دریای چین جنوبی
بنا بر وبسایت خبری محبوب "اینتراکسیون" فیلیپین، برخی منتقدان از لحن تند دوترته متعجب شدند، چرا که روابط صمیمانه رئیس جمهوری فیلیپین با پکن به خوبی ثبت شده است. مقاله این وبسایت بیانگر این بود که دلیل تغییر لحن دوترته، ناکامی پکن در تحقق تعهدات سرمایهگذاری به ارزش ۲۴ میلیارد دلار به مانیل بود.
"چن شیانگمیو"، از مؤسسه ملی چین برای مطالعات دریای جنوبی چین، به شدت با ادعای دوترته مخالفت میکند و میگوید همکاری اقتصادی چین و فیلیپین، ارتباطی با اختلافات ارضی و دریایی در دریای چین جنوبی ندارد.
"سرمایهگذاری و روابط اقتصادی بین چین و فیلیپین ارتباطی با مساله دریای چین جنوبی ندارد. در واقع، دولت دوترته هیچگاه از موضع خود درباره این مساله کوتاه نیامده اما رویکرد آن مانند گذشته در دولتهای قبلی، تهاجمی نیست. دوترته واقعبینتر است و مساله دریای چین جنوبی را از همکاری اقتصادی و تجاری چین و فیلیپین جدا میکند. وی مبادلات تجاری فشرده را رد نمیکند، و همزمان، از موضعش در قبال دریای چین جنوبی نیز کوتاه نمیآید. دوترته در ماه سپتامبر یک سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل ایراد کرد که گفت که تصمیم داوری درباره دریای چین جنوبی، بخشی از قانون بینالمللی بوده است. وی از بریتانیا، فرانسه و آلمان بابت حمایت از فیلیپین بر سر این مساله در سازمان ملل قدردانی کرد. این بیانگر موضع محکم دوترته در قبال دریای چین جنوبی است. به طور همزمان، وی به سمت یک موضع واقعگرایانه هم گرایش نشان میدهد: یک تنشزدایی موقت و حفظ ثبات کلی روابط فیلیپین و چین. هدف توسعه همکاری اقتصادی و تجاری، به ویژه در این زمینه است که او نیازمند حمایت سرمایهگذارانه از چین و بازار چینی است. "
هوانگ در سمینار آنلاین مدعی شد که در نیمه اول سال و با وجود همهگیری کرونا، قراردادهای جدید چینی برای پروژههایی در فیلیپین، تا ۲۶.۵ درصد افزایش یافته است و این دادهها را به عنوان شواهدی از یک رابطه پرسود دوطرفه اعلام کرد.
چن اشاره کرد که اپوزیسیون سیاسی فیلیپین که او آنها را طرفدار آمریکا توصیف کرد، در تلاش است تا مانع توسعه همکاری سرمایهگذارانه بین پکن و مانیل شود.
"دوترته همزمان با رسیدن به ریاست جمهوری، در سال ۲۰۱۶ با مقامات چین دیدار کرد. دو طرف تعدادی توافق سرمایهگذاری، از جمله همکاری در زیرساختها، کشاوری و اقیانوس جهانی امضا کردند. این پروژهها شامل ساخت و ساز بندر در فیلیپین و مدرنسازی زیرساختهای انرژی بودند. این سرمایهگذاریهای چین، کمک به فیلیپین تلقی میشوند. این پروژهها به طور مداوم در حال پیشرفت هستند. همکاری در کشاوری و صید دریایی نیز حوزه مهمی است. بقیه این موارد ناشی از سرمایهگذاری شرکتهای چینی در فیلیپین است. اپوزیسیون فیلیپین میگوید سرمایهگذاری چین کمتر از یک میلیارد دلار است. مطمئن نیستم که در حقیقیت چنین باشد، زیرا بسیاری از سرمایهگذاریها فوراً تأثیر مورد انتطار را تولید نمیکنند، بنابراین نامشخص است که آیا آنها فوراً در آمار سرمایهگذاری شرکتهای خصوصی دخیل میشوند یا خیر. بنابراین، آمار یک میلیارد دلار هنوز نیازمند تأیید رسمی است. فرآیند بسیاری از سرمایهگذاریهای چینی در فیلیپین به تعویق افتاده است اما دلیل مهم این امر اپوزیسیون فیلیپین و مداخله نیروهای طرفدار آمریکا در این کشور است. آنها به خاطر مجموعهای از دلایل، از جمله استاندارهای کار، حفاظت زیستمحیطی و استفاده از بهانه تهدید امنیت ملی، مانع سرمایهگذاری چین میشوند. بنابراین، باید بفهمیم که دلیل این مخالفت عدم تحقق وعدهها از سوی چین نیست، بلکه دلیل آن به وضعیت داخلی در فیلیپین برمیگردد. چین آماده سرمایهگذاری است اما فیلیپین نمیخواهد چین را بپذیرد. "
انتهای پیام
نظرات