طی چهار سال گذشته ایجاد مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی، فعال کردن اولین گروه پژوهشی تخصصی با موضوع عناب و زرشک و زعفران ( بهینه سازی تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک استان)، تاسیس مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک استان، اجرای 8 طرح پژوهشی کاربردی ، چاپ 5 کتاب با عناوین محصولات استراتژیک استان، جذب متخصصین و صاحب نظران حوزه گیاهان دارویی، برگزاری اولین همایش ملی عناب، اخذ مجوز کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازار عناب و زرشک از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهور، ثبت اختراع 4 فراورده جدید از عناب، چاپ ده ها مقاله معتبر علمی و پژوهشی و حضور در مجامع علمی معتبر هیچکدام عاملی نبود تا جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی در عداد تشکلها، فعالان و نخبگان کشاورزی استان خراسان جنوبی در جلسه ای که با حضور وزیر جهاد کشاورزی و استاندار برگزار شد، به حساب بیاید و افتخار حضور نصیبش شود.
هر چند بنده سالهاست کزین جام هلالی مستم و از این واگراییها و واپس زدنها دلم خون و کوله بارم پر است لکن دل نگران انگیزه کاری نیروی جوان مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی هستم که گرنت پژوهشیش را که می توانست در راستای علایق خود هزینه کند برای اعتلای عناب هزینه کرد. دل نگران پژوهشگر گروه پژوهشی ام هستم که در ساعاتی که من و برگزار کنندگان این جلسات در استراحتیم او چراغ آزمایشگاه مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی را در کیلومتر 15 جاده خوسف روشن نگه میدارد تا فراوردههای عناب در تاریکی نمانند.
دل نگران روحیه مدیر گروه تولید و فراوری گیاهان استراتژیک خراسان جنوبی هستم، اولین گروه پژوهشی که بی تعارف اولین گروهی بوده است در استان که نتیجه 4 سال پژوهشش، 4 محصول کاربردی و نتیجه علمی بازار محور است. دل نگران مدیر جوانی هستم که وضعیت مصرف عناب و زرشک را در 15 استان بدون داشتن هیچ منبع علمی مستند و تنها به مدد تحقیقات بازار احصاء کرده است و در مسیر شناساندن عناب به بازار مصرف ماههاست تلاش بی وقفهاش را شاهدم. دل نگران جلسات و مباحثی هستم که اصلی ترین مقصد و منظورش باید افزایش انگیزه و ایجاد همگرایی باشد نه عامل دلسردی و واگرایی شود.
پیر فرزانه جمهوری اسلامی ایران مشتاقانه " رونق تولید" طلب میکند و ما در رونق چه واماندهایم نمیدانم! چرا دامن از ما بر می کشید را نمی دانم؟ ما فرزند ناخوانده استانیم یا فرزند ناخوانده وزات کشاورزی؟ و گرنه حتی اگر فرزند خوانده بودیم امروز آداب فرزند خواندگی با پیش تر ها خیلی تفاوت کرده است و والدین آن ها را از فرزندان خود گرامی تر میدانند و قبل از ورودشان به خانه ارث را به چشم روشنی میدهند و والدین در دل آرزو میکنند که او در جهت خوش نامی و پایداری آن خانواده بکوشد. جهاد دانشگاهی امروز بدون چشم روشنی از هیچ کوششی در راستای اعتلای عناب و زرشک مضایقه نکرده اما افسوس که باز هم فرزند ناخواندهایم ...
عناب و زرشک را بر سر دست گرفتیم و از شهری به شهری و از دیاری به دیاری رفتیم. اولین ثبت اختراع از فراوده های عناب مبتنی بر انجام طرح پژوهشی متعلق به جهاد دانشگاهی است. کاهش چروکیدگی عناب که کاهش بازار پسندی را به دنبال دارد را جهاد دانشگاهی در قالب طرح پژوهشی دنبال میکند و دغدغه بازار کشاورزان در سردارد، نه در سخن بلکه در عمل و بر مدار علم. به دنبال افزایش ماندگاری عناب تازه محققان مجموعه جهاد دانشگاهی سالهاست توان خود را معطوف کرده اند. برنامه عملیاتی برندسازی عناب با بهره گیری از دانش متخصصان حوزه برندینگ در جهاد دانشگاهی و با اعتبارات این مجموعه در حال تدوین است.
منکر زحمات هیچ سازمان و اداره و مرکز و دانشگاه و مجتمعی نیستم اما بر تلاش منسجم، هدفمند و منظم و بی بدیل همکارانم سر تعظیم فرود میآورم. آنچه در جهاد دانشگاهی رقم خورده است مصداقی از تشکلی از نخبگان فعال است.
اینکه جهاد دانشگاهی با اینهمه در عداد هیچ تشکل و فعال و نخبه ای به حساب نیامد وظیفهای بر من است تا پاسخش را بیابم.
اگر افتخار حضور مییافتیم عرض میکردیم که اگر سیاست همین سیاست است و اگر عینک همین عینک هیچ عجب نیست که پس از چهل سال از تلاشهای ما و شما عناب هنوز مهجور است و زرشک مغفول و دور هم جمع می شویم و کاسه چه کنم چه کنم را از این دست می گیریم و به آن دست میدهیم.
اگر این واگرایی و اگر این فاکتورگیریها تداوم داشته باشد بی شک عناب برای همیشه در جا خواهد زد، زرشک در کنج کارگاهها خاک خواهد خورد و اگر هم قرار شود روانه بازار شود روغن جلایش خواهد شد و زعفران به نام دیگران و به کام دیگران خواهد بود ....
اما اراده بنده و همکارانم بر مدارتوفیق الهی است نه توفیق حضور در محضر این و آن، ما به آیه یَدُ اللَّهِ فَوْقَ أَیْدِیهِمْ مومنیم و معتقد ... ما با خود عهد بستهایم که تا عناب و زرشک را به جایگاهشان ننشانیم از پای ننشینیم. عناب میراث خطه کویر است و زرشک محصول سرماخورده ای است که سرما و زبری بر گواراییش می افزاید، کویرنشینان هم چنینند، سرماهای سخت و طاقت فرسای رفتاری را به جان خریدارند و آن را دستمایه ای می کنند برای تعالی ...
هر چند توفیق دیدار و شرف حضور نیافیتم اما خوش آمدید. خیر پیش. سفرها به سلامت.
جلال الدین صادقی، رئیس جهاددانشگاهی خراسان جنوبی
انتهای پیام
ما زیاران چشم یاری داشتیم...
ایسنا/خراسان جنوبی اگر واگرایی و فاکتورگیریها در استان تداوم داشته باشد بی شک عناب برای همیشه در جا خواهد زد، زرشک در کنج کارگاهها خاک خواهد خورد و اگر هم قرار شود روانه بازار شود روغن جلایش خواهد شد و زعفران به نام دیگران و به کام دیگران خواهد بود.
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات