به گزارش ایسنا ، فیلمخانه ملی ایران که در حال حاضر در محل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مستقر است، سال 1328 با نام کانون فیلم ایران تأسیس شد. در واقع در آن سال این کانون با تشکیل جلسات نمایش فیلم، کار خود را آغاز کرد و از بطن این جلسات ایده تأسیس فیلمخانه ملی ایران، ابتدا با نام آرشیو فیلم ایران شکل گرفت.
فیلمخانه در آغاز کار با هدف ایجاد کانونی برای نمایش فیلمهای برتر سینمای جهان و بعدها با هدف گردآوری فیلمهای ساخته شده در ایران و سازماندهی، حفظ و نگهداری اسناد و مدارک سینمایی ایجاد شد.
محمدحسن خوشنویس از سال ۱۳۶۳ و به مدت بیش از ۳۰ سال مدیریت فیلمخانه ملی ایران را برعهده داشت و از سال 92 هم لادن طاهری مدیر این مجموعه شده است.
یکی از مسائل و مشکلات این مجموعه در سالهای اخیر تکمیل بودن ظرفیت مخزن آن اعلام میشد که حدود دو سال قبل قسمت اداری این فیلمخانه به ساختمان جدید در باغ فردوس و نزدیک موزه سینما منتقل شد ولی هنوز شرایط لازم برای انتقال تمام فیلمخانه به مکان جدید مهیا نشده است.
با این حال فعالیتها در این مرکز همچنان ادامه دارد و روابط عمومی سازمان سینمایی هم از سوی لادن طاهری اعلام کرده است: در ادامه رویه سازمان سینمایی درخصوص سیاست شفافسازی و دسترسی آزاد به اطلاعات، به زودی اطلاعات بانک آثار موجود در فیلمخانه در فضای وب در دسترس قرار خواهد گرفت.
مدیر فیلمخانه با اشاره به اهمیت دسترسی به اطلاعات موجود در فیلمخانه درباره دلایل شکلگیری آن چنین توضیح داد: از آنجا که در عصر اطلاعات و فن آوری، اسناد و آثار شنیداری و دیداری بخشی از ثروتهای ملی و اموال عمومی هر سرزمینی محسوب میشوند و لاجرم باید که همچون سایر میراث ملی حفظ، نگه داری و با امانت و مراقبت کافی به نسل های بعدی منتقل شود، فیلمخانهها تاسیس شده اند؛ همانگونه که موزهها بنا شده اند تا جایگاه حفظ و نگهداری آثار و اشیاء باستانی کشورها باشند.
طاهری درباره مهمترین اهداف فیلمخانه ملی ایران در سال های گذشته گفت: جمع آوری، حفظ و نگهداری یک نسخه از تمامی فیلمهای سینمای ایران، تهیه گنجینهای از عکسهای صحنه، پوسترها و آنونسهای فیلمهای سینمایی، تهیه شناسنامه کامل برای تمامی آثار موجود و طبقه بندی اسناد اعم از دیداری و شنیداری و در کنار آن همگامی با پیشرفتهای فنآورانه مانند ایجاد آرشیو مواد تصویری ویدیویی و دیجیتال، اصلاح و مرمت دیجیتال آثار با ارزش تصویری و ... از جمله اهداف فیلمخانه در سالهای اخیر بوده است.
او با اشاره به موضوع پراهمیت در دسترس قرار دادن اطلاعات موجود در فیلمخانه ادامه داد: گذشته از وظیفه مهم جمع آوری ونگه داری فریم به فریم میراث تصویری کشور، یکی دیگر از وظایف فیلمخانهها دردسترس قراردادن اسناد و فیلمها جهت بازبینی و استفاده پژوهشگران، دانشجویان، فیلمسازان و کلیه کسانی است که به دلایل مختلف به فیلمخانه رجوع کرده و درخواست دسترسی به اسناد جمع آوری شده موجود را دارند. چه اگر کاربران به راحتی به این منبع عظیم و باارزش دسترسی نداشته باشند، نمیتوان معنا و مفهومی برای این همه تلاش و صرف نیرو، بودجه و زمان متصور شد.
مدیر فیلمخانه ملی وجود نظامی یکپارچه را برای دسترسی به اطلاعات ضروری عنوان کرد و از فهرست نویسی دقیق درباره اطلاعات موجود خبر داد و گفت: برای دسترسی علمی، عملی و البته اجرایی و ساده به وجود فهرست نیاز بود. به همین دلیل از سال ها پیش فهرست نویسی تمام اسناد موجود در فیلمخانه ملی ایران به منظور ایجاد نظامی یکپارچه برای دسترسی سهل و صحیح به آثار موجود، آغاز شده بود. در طول این سالها، مراجعهکنندگان به فیلمخانه ملی با هر میزان اطلاعات - هرچند اندک و مختصر - درباره آنچه مورد درخواستشان بوده، با مراجعه به این نظام مکانیزه اطلاع رسانی و استفاده از اطلاعات آن به هدف خود دست پیدا میکردند.
روزآمد کردن اطلاعات و قراردادن آن در فضای وب از مهمترین موضوعاتی است که در دستور کار فیلمخانه و گردانندگان آن قرار دارد. طاهری در این مورد چنین توضیح داد: از آنجایی که گنجینه فیلمخانه ملی ایران همواره در حال توسعه است، روزآمد کردن این نرم افزار که به صورت اختصاصی برای فیلمخانه نوشته شده بود همواره و به شکلی مستمر در دستور کار قرار داشت که این روزها آخرین مراحل اجرایی نسخه جدید آن متناسب با نیازهای امروز این مجموعه در حال تکامل و نیز قابلیت قرار گرفتن آن در وب فراهم شده است.
او با ابرازی امیدواری در این مورد که کار به زودی به نتیجه برسد، گفت: در اولین مرحله (که امیدوارانه حداکثر طی سه ماه آینده به نتیجه خواهد رسید) نسبت به انتشار فهرست و مشخصات فیلمهای سینمایی ایرانی که طی سی و پنج سال گذشته حقوق فیلمخانه آنها خریداری شده است اقدام خواهد شد. در ادامه و به تدریج، فهرست فیلمهای سینمایی بعد از انقلاب و نیز فیلمهای مستند قبل و بعد از انقلاب که فیلمخانه ملی ایران مالک آنها است منتشر میشود.
مدیر فیلمخانه ملی ایران ادامه داد: همچنین متناسب با اقتضائات فنی و رعایت اصول و ضوابط در خصوص دسترسی آنلاین به فیلمها تصمیم گیری و سطح بندی لازمه تعیین و اعلام خواهد شد. به این ترتیب با انتشار این فهرست امکانی فراهم می شود که محققان و دانشجویان قبل از مراجعه به فیلمخانه از موجودی فیلمخانه ملی ایران مطلع شوند.
انتهای پیام
نظرات