نادر آزادبخت در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: آفلاتوکسینها از مهمترین مایکوتوکسینها، قویترین سموم متابولیت ثانویه قارچی و مشتقات وابسته به وارفارین هستند.
وی ادامه داد: تاکنون ۱۸ نوع آفلاتوکسین شناخته شده که ۶ نوع آن شامل انواع M۱ و M۲، G۲، G۱، B۲، B۱ به ویژه انواع G ۱، M۱ و B۱ درصنایع غذایی و سلامت انسان بیش از بقیه آنها است.
آزادبخت اضافه کرد: متابولیتهای ۱M و ۲ M آفلاتوکسینهای ثانویه انواع ۲ B و ۱ B هستند و در کبد جانوران تغذیه کننده از خوراک آلوده به آفلاتوکسین B۱ و ۲ B تولید میشوند.
این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان افزود: این متابولیتها ممکن است از راه ادرار یا شیر دفع وموجب بیماری آفلاتوکسیکوزیس در حیوانات شیرخوار وحتی انسانها شوند.
وی یادآور شد: آفلاتوکسینها در شرایط لازم از جمله رطوبت بیش از ۱۵ درصدی ماده اولیه، حداقل دمای محیطی ۲۵ درجه سانتیگراد وجود هوای کافی و به طور ویژه در شرایط اقلیمی گرم و مرطوب بر روی گندم، جو، برنج، سویا، ذرت، بادام زمینی، پودر ماهی، کنجاله پنبه، بلوط، زردآلو، هلو، بادام، مواد ادویهای، خوراک و علوفههای دامی، آب میوهها، مربای کپک زده، آرد گندم، ماکارونی، نان کپک کبد، ماهیچه، شیر و فرآوردههای لبنی، تخم مرغ، کشمش، سوسیسهای تخمیری، گوشتهای عمل آوری شده، رشد و آنها را آلوده میکنند و به بافتهای کبد، کلیه، نای و بافتهای زیرپوستی، غدد و معده آسیب میرسانند.
آزادبخت خاطرنشان کرد: مواد غذایی آلوده به آفلاتوکسین، باعث عارضههایی چون سندرم ریه، سرطان مری، تضعیف سیستم ایمنی و سرطان کبدی و پروتئین هموآگلوتیناسیون در انسان میشوند.
این کارشناس ارشد بیماریشناسی گیاهی گفت: همچنین آلودگی با آفلاتوکسین عارضههای متعددی در دستگاه تناسلی، گوارشی و تنفسی ایجاد میکند و در اثر داشتن قدرت تومورزایی و مسمومیت، عامل بروز عوارض متعددی در دام میشوند.
انتهای پیام
نظرات