به گزارش ایسنا، روز گذشته علی خضریان، عضو کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با ایسنا به این موضوع اشاره کرد که تصمیم دولت برای حذف ردیف اعتباری گندم از سال ۹۴ تا کنون باعث شده که تولید داخلی ضربه بخورد و رونق واردات گندم در چندسال اخیر و عدم حمایت از تولید داخلی نیز این ذهنیت را ایجاد کرده که گویا فرد یا افرادی تلاش میکنند تا منافع شخصی برخی از اطرافیانشان تامین شود.
وی با اشاره به اینکه وزیر جهاد کشاورزی باید در این خصوص و همچنین رانت واردات برای برخی افراد پاسخگو باشد اعلام کرد که گندم کالایی استراتژیک است و خودکفایی در گندم اقدامی راهبردی برای تمام کشورها محسوب میشود. وقتی توان تولید داخلی تضعیف میشود برخی سودجویان وارد کار میشوند و تمام بازار را به دست خود میگیرند.
وی همچنین در صحبت هایش به این موضوع نیز اشاره کرد که یکی از شخصیت های سیاسی پر نفوذ کشور اقدام به واردات محمولههای گندم کرده است و سوال اینجاست چه ارتباطی بین حذف ردیف بودجه و واردات توسط اینگونه افراد است و آیا نظارتی بر این مسئله وجود دارد؟ اسناد نشان میدهد شرکت ثبت شده توسط این چهره سیاسی که تنها چند ماه پس از آغاز به کار دولت در سال ۹۲ ثبت شده، اقدام به واردات کالاهای اساسی با ارز مرجع کرده است.
این اظهارات در حالیست که چندی پیش اسماعیل اسفندیاری پور، مجری طرح گندم وزارت جهادکشاورزی در گفت وگو با یکی از رسانه ها از حذف ردیف اعتباری طرح خودکفایی گندم خبر داده بود و گفته بود که "این پدیده در سابقه کشاورزی کشور طی چهار دهه گذشته بی سابقه بوده که طرح خودکفایی گندم از مهمترین طرحهای زراعی کشور فاقد ردیف اعتباری برای اجرای پروژهها باشد. ردیف اعتباری طرح خودکفایی گندم از سال ۹۴ حذف شده و در حال حاضر به رقم اندکی رسیده و این اعتبار ناچیز هم در پایان سال تخصیص یافته و ابلاغ میشود. همچنین وجهی که بابت خرید گندم به کشاورزان پرداخت میشود در ازای خرید کالای با ارزش گندم است که کشاورز تولید میکند و بهای آن پرداخت میشود و از این بابت منتی بر سر کشاورز نیست."
وی همچنین بیان کرده بود که "هیچ دلیلی برای حذف این اعتبار پذیرفته و قابل دفاع نیست که مهمترین طرح زراعی فاقد ردیف در بودجه سالانه کشور باشد و انتظار پایداری و تحکیم امنیت غذایی نیز وجود داشته باشد. ما مرتب این مساله را پیگیری کردیم اما نتیجه حاصل نشد و مسئولان تأمین کننده اعتبار باید درباره عواقب این بی توجهی پاسخگو باشند".
در این راستا و در واکنش به اظهارات روز گذشته نماینده مجلس، سرپرست مرکز روابط عمومی وزارت جهاد کشاورزی در گفت وگو با ایسنا با اشاره به اینکه وزارت جهاد کشاورزی صرفا وظیفه تولید را برعهده دارد اعلام کرد که کشور درتولید گندم به خوداتکایی رسیده است و میزان گندم تولید شده نیاز کشور را تامین می کند. اگر وارداتی هم به شکل محدود صورت گیرد برای تامین ذخایر استراتژیک است که با مسئولیت وهماهنگی وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) انجام می شود و وزارت جهادکشاورزی صرفا وظیفه تولید را برعهده داشته و درصدور مجوز واردات کالاهای اساسی مسئولیتی ندارد.
با وجود این اظهارات اما سوالاتی که در این میان مطرح شده و هنوز هیچ مرجعی به آن پاسخ روشنی نداده، این است که چرا بودجه اختصاصی خودکفایی گندم از سال ۱۳۹۴ حذف شده است؟ آیا حذف این بودجه در جهت حمایت از منافع ملی صورت گرفته یا منافع شخصی برخی افراد که در رسانه ها نیز نام آنها ذکر شده، بر منافع ملی ارجحیت داشته است؟ آیا دریافت ارز دولتی برای واردات گندم باعث شده برخی افراد برای حذف این بودجه تلاش کنند؟ آیا وزارتخانه های مربوطه و نهادهای متولی بر این بخش نظارتی نداشته اند؟ آیا خودکفایی گندم اسیر بازی ها سیاسی و اقتصادی برخی افراد شده است؟
آن چیزی که در این میان حائز اهمیت است، حمایت از تولید داخل و حفاظت از امنیت غذایی است و به نظر می رسد نهادهای متولی باید هرچه سریعتر نسبت به روشنگری این مسائل مطرح شده اقدامات لازم را انجام دهند.
انتهای پیام
نظرات