سید نادر صادقیراد در گفتوگو با ایسنا، در خصوص خانواده کلاغها و افزایش شمار کلاغها در برخی از نقاط بیان کرد: در ایران ۱۰ گونه کلاغ وجود دارد که شامل دو گونه غراب، کلاغ ابلق، کلاغ سیاه که تقریبا مهاجر است و در اراضی کشاورزی از کرم و حشرات و دانهها تغذیه میکند، کلاغ نوک سرخ و نوک زرد که بیشتر در کوهستانها دیده میشوند، کلاغ گردن بور که بسیار کمیاب است، زاغ بور که آندمیک ایران است و در مناطق کویری به خصوص در کویر یزد دیده میشود، جیجاق و کلاغ زاغ که سفید و سیاه و با دم بلند است، میشود.
وی با اشاره به خصوصیات اخلاقی کلاغ اظهار کرد: کلاغها بسیار کنجکاو، باهوش و دقیق هستند، مرتب چشمانشان در حرکت است و اطراف خود را بررسی میکنند، این گونه از پرندگان خاصه کلاغ زاغی اگر روی درخت یا سطح زمین باشد هوشیار است و متوجه هر حرکتی میشود.
این رفتارشناس حیوانات افزود: همه چیزخواری یکی دیگر از خصوصیات این پرندگان است و در واقع تغذیه آنها راز بقای آنهاست مثلا کلاغ زاعی موش، نان، جوجه پرنده، برنج، گوشت، دانه و ... را می خورد، همچنین کلاغ ها به مانند یک شکارگر طعمه را تعقیب میکنند و به عنوان مثال یک پرنده را دنبال میکنند تا زیستگاه و حتی تخم پرندگان را پیدا کنند.
وی حساس بودن به اشیاء براق، شجاع و نترس بودن، مقاومت در برابر بیماری، نداشتن دشمن طبیعی، پنهان کردن اشیا و داشتن نوک قوی که به هر جنبدهای میتواند آسیب بزند را از دیگر ویژگی های کلاغها بیان کرد و افزود: کلاغ نوک سرخ از جمله گونههایی است که همزیستی جالب با قوچ و میش وحشی، کل و بز و حتی آهو دارد به طوری که روی کمر آنها مینشیند و حشرات و کنهها را میگیرد و گاها حیوان را از خطرهای اطراف متوجه میکند.
صادقیراد با تاکید بر اینکه عامل ازدیاد یک گونه در یک منطقه مساعد بودن شرایط زیستگاه و غذاست، تصریح کرد: در بسیاری از برنامهها ارتباط با حیاتوحش و محیط زیست از دست رفته و از هر نقطهای ساز ناکوک بلند است و این سازهای ناکوک ممکن است در برخی از نقاط آسیبهایی به دنبال داشته باشد.
وی با اشاره به حرام گوشت بودن کلاغ گفت: خلقت هیچ موجودی بیدلیل و بی منفعت نیست، اما ازدیاد آنها میتواند آسیب و آلودگی به شهرها و مناطق را رقم بزند. در استان مرکزی و شهر اراک شاید بیش از ۷۰ گونه پرنده شهری وجود داشته باشد که حتی میتوان بخشی از آنها را ثبت کرد، حتی در مواردی شاهد پرندگانی چون پریشاهرخ، بلبل هزاردستان، کوکو، دارکوب، فاخته و انواع کلاغ هستیم که نشان از امنیت محیط و منطقه دارد، اما باید مراقب ازدیاد پرندگانی چون کلاغ در یک منطقه بود.
این رفتارشناس حیوانات با بیان اینکه این روزها شاهد ازدیاد کلاغها بویژه در سطح شهرها هستیم، افزود: برخی افراد اقدام به غذادهی با چربی و زباله گوشت و ... به کلاغها میکنند. این رفتار باعث میشود که فضا برای این گونه پرنده مساعد شود و به تبع آن شمار آنها افزایش یابد، حتی در برخی از پارکها فقط صدای کلاغ به گوش میرسد که می تواند امنیت سایر پرندگان و جوجهها و تخمهای پرندگان را برهم بزند و در واقع این رفتارهای شهروندان که از دید آنها مثبت و موثر است میتواند به محیط زیست آسیب بزند و مصداقی از سازهای ناکوک است.
وی با تاکید بر اینکه طبیعت باید درک و حفظ شود، اما چون زوایای آن را نمیشناسیم، رفتارهایمان در قبال آن آسیبزاست، افزود: امروز در همه جا میتوان صدای کلاغ را شنید که نشان از افزایش جمعیت این گونه دارد، از طرفی برخی افراد برای مقابله با این پرندگان ابزارهایی مانند تفنگ بادی که روزی یک وسیله اسباب بازی بود ولی امروز به ابزاری کشنده تبدیل شده است را پیشنهاد می کنند که رسما اعلام میکنم این رفتار به هیچ عنوان درست و اثرگذار نیست.
صادقیراد یکی از راهکارهای اثرگذار برای کنترل جمعیت کلاغها را فرهنگسازی جهت جلوگیری از ریختن غذاها در پارکها و فضاهای شهری جهت تغذیه این گونه برشمرد، گفت: هرسال جمعیت کلاغها به صورت تصاعدی بالا میرود و سن آنها حداقل ۴۰ سال است، کارشناسان محیط زیست باید این وضعیت را بررسی و جمعیت را کنترل کنند، چون بشر طبیعت را دستکاری کرده و تعداد گونهها بالا رفته پس بشر باید کنترل هدفمند را دنبال کند و با برنامهریزی درست جلوی افزایش بیش از حد جمعیت کلاغها را بگیرد چراکه با ادامه روند معمول زیست باقی پرندگان ممکن است در خطر بیفتد.
وی با بیان اینکه باید با دید بازتری به موضوع نگاه کرد، افزود: کنترل باید به شکل کارشناسی انجام شود برای مثال یک کشاورز که به دفع آفات آشنا نباشد، سم زیادی مصرف می کند، اینکار علاوه بر اینکه کل حشرات را از بین می برد، پرندگان حشرهخوار را نیز در معرض خطر گرسنگی قرار می دهد.
این رفتار شناس حیوانات با اشاره به اینکه اخیرا اهالی شهر کارچان اراک نیز از افزایش کلاغها در این منطقه خبر داده اند، بیان کرد: در همه کشور افزایش تعداد کلاغها مشاهده شده است که این امر به دلیل تغذیه فراهم برای آنهاست و اینکه این گونه دشمن طبیعی ندارد و در آینده افزایش شمار آنها ممکن است موجب بروز چالش جدی شود.
صادقی راد با تاکید بر اینکه باید آمارگیری درستی از تعداد این گونه در سطح کشور صورت گیرد، افزود: باید روند کنترل جمعیت کلاغ ها با برنامه مدون و بلندمدت در پیش گرفته شود چراکه افزایش شمار کلاغ باعث میشود که این گونه به سرعت به دنبال تخم پرندگان حتی در پارکهای وحش برود و در مواردی نیز دیده میشود که برههای ناتوان که در کوهها زاده میشوند را نیز شکار می کند، همچنین کنجکاوی آنها اگر به سمت اطراف فرودگاه بروند می تواند خطرآفرین باشد.
انتهای پیام
نظرات