• یکشنبه / ۲۵ خرداد ۱۳۹۹ / ۱۴:۳۹
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 99032516002
  • خبرنگار : 30054

دانستنی‌های خلع ید

دانستنی‌های خلع ید

خلع ید در اصطلاح حقوقی به چه معناست؟ و به کدام نوع از اموال مربوط می‌شود؟ چنانچه ما را تا انتهای این مطلب همراهی کنید، با مفهوم این اصطلاحات و روند رسیدگی به آن آشنا خواهید شد.

به گزارش ایسنا، بنابر اعلام سایت پارسا، برای همه ما پیش‌ آمده که از دوستان و یا اقوام شنیده‌ایم که می‌گویند ملکی داشته‌اند و فردی آن را از چنگشان درآورده و پس از تلاش‌های بسیار و کمک گرفتن از یک وکیل ملکی یا وکیل دادگستری کارآزموده توانسته‌اند ملک خود را پس بگیرند؛ اما این نوع از دعاوی چه نام دارد و آن را در کجا می‌توان مطرح نمود و مراحل رسیدگی به آن چگونه است؟ دانستنی‌های خلع ید

خانم حمیرا پارسا وکیل پایه یک دادگستری به این موارد چنین پاسخ می‌دهد به‌نوعی از دعاوی که در حوزه املاک در دادگاه مطرح می‌شود و فرد یا وکیل ملکی او می‌تواند ملک تصرف‌شده را پس بگیرد، خلع ید می‌گویند.

خلع ید

خلع ید در علم حقوق به دعوایی اطلاق می‌شود که بر سر یک مال غیرمنقول از قبیل خانه، مغازه و یا زمین (از جانب مالک به طرفیت متصرف غیر قانونی این مال) اقامه شده و مالک می‌خواهد به کمک یک وکیل پایه یک، ملک خود را از تصرف آن فرد بیرون آورده و به زبانی ساده دست او را از این مال خالی و کوتاه کند.

شناخت درست طرح دعوی

شرایط انجام چنین امری چگونه ممکن است و فردی که مالش به تصرف رفته چگونه می‌تواند حق خود را پس بگیرد؟ بسیاری از ما در حوزه املاک و دعاوی مطروحه مرتبط با آن اطلاع زیادی نداریم و به یقین بی‌اطلاعی و نداشتن شناخت در هر موضوعی می‌تواند ما را از رسیدن به هدف دور نماید. دقیق‌ترین نکته در این دعاوی نیز شناخت درست آن است تا بتوان راه‌حلی قطعی برای آن پیدا کرد. از این نوع دعاوی در حوزه املاک، موارد مشابهی مانند خلع ید تخلیه و خلع ید مشاع طرح می‌شود و هر کدام ارکان و روش‌های خاص خود را دارند؛ بنابراین هر فرد نیاز دارد تا با آگاهی و یا اخذ یک وکیل پایه یک که در این حوزه کارآزموده است، دعوی فوق را به سرانجام رساند.

به وکلایی که در حوزه املاک و دعاوی ملکی خبره هستند، وکیل ملکی گفته می‌شود. هر چند که این دسته از وکلای حقوقی می‌توانند در انواع دیگر دعاوی مانند خانواده، فسخ نکاح، حضانت و... پرونده‌های حقوقی را به سرانجام برسانند، اما وارد این حوزه‌ها نشده و از تخصص خود در حوزه املاک استفاده می‌کنند. این افراد به‌تمامی قوانین مربوط به این نوع دعاوی اشراف کامل دارند و به قول قدیمی‌ها چَم و خَم کار را بلدند.  

همان‌طور که پیشتر اشاره شد یکی از دعاوی مربوط به املاک خلع ید است. نحوه طرح دعوی از جانب مالک نسبت به مال تصرف‌ شده این‌گونه است که مالک یا وکیل وی باید با در دست داشتن سند مالکیت ملک به دادگاهی که در موقعیت جغرافیایی و حوزه قرارگیری همان ملک وجود دارد، مراجعه کرده و دعوی خود را علیه فرد متصرف که ملک را غصب کرده، طرح نماید. بسیاری معتقدند که این‌گونه دعاوی در شورای حل اختلاف مطرح و رسیدگی می‌شود؛ اما این‌گونه نیست. حتی اگر بعضی از این دعاوی به همراه دعوی خلع ید مطرح‌شده باشند، همگی در دادگاه مورد رسیدگی قرار خواهند گرفت.

ارکان مهم در طرح دعوی خلع ید

نکته مهم در این خصوص آن است که فرد حتما باید از سندی که مالکیت بلامنازع او را نسبت به ملک نشان می‌دهد برخوردار باشد و بتواند مالکیت خود را بر آن ملک در دادگاه به اثبات برساند. طبق قانون و با توجه به مواد ۲۲-۴۶-۴۷-۴۸، قانون‌گذار فردی را به‌عنوان مالک می‌شناسد که سند مالکیت به نام وی صادر شده باشد. به همین منظور برای دعوی خلع ید نیاز به اثبات مالکیت است. هنگامی‌ که این موضوع در دادگاه به اثبات رسید، حکمی از طرف دادگاه صادر می‌شود و فرد می‌تواند نسبت به تصرف ملک خود اقامه دعوی کرده و تقاضای رفع تصرف و تحویل ملک داشته باشد.

با توجه به موارد ذکرشده در بالا در پرونده‌های مطرح‌شده برای خلع ید، سه رکن مهم وجود دارد که شامل موارد زیر می‌شود:

خواهان باید مالکیت خود را به اثبات برساند.

تصرف غیرقانونی خوانده باید به اثبات برسد.

مال مورد تصرف باید جزء اموال غیرمنقول باشد.

چنین اموری را یک وکیل دادگستری که در حوزه املاک آگاه باشد بهتر می‌تواند انجام دهد. وی با اطلاعاتی که دارد و با توجه به پیگیری‌هایی که انجام می‌دهد، می‌تواند روند انجام کار را برای رسیدن به هدف سهل نماید.

روند این نوع دعاوی در دادگاه چگونه است؟

دعوی خلع ید در واقع یک اقدام غیر کیفری بوده و روند رسیدگی به آن در دادگاه و بدون تشریفات صورت می‌پذیرد. پس از صدور حکم نیز به‌سرعت اجرا می‌گردد، اما باید هزینه دادرسی پرداخت گردد.

 هزینه دادرسی این نوع از دعاوی مبتنی بر تقویم است 

شما می‌توانید امور حقوقی ملکی خود را با مجموعه تخصصی parsalaw در میان گذاشته و پرونده‌های خود را از دریافت مشاوره تا رسیدن به فرجام، به وکیل دادگستری خانم حمیرا پارسا بسپارید و همچنین می‌توانید با شماره ۸۸۵۵۴۵۸۰ تماس حاصل فرمایید.

انتهای رپرتاژ آگهی

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha