اینها بخشی از جملههای حمیدرضا نعیمی، هنرمند تئاتر، است که سوم خرداد ماه و همزمان با سالروز آزادی خرمشهر در گفتوگویی با ایسنا خاطرههای خود را از این جشن ملی بیان و در عین حال ابراز تاسف کرد که در ادبیات، سینما، تئاتر و تلویزیون، کمتر شاهد خلق آثار درخشانی درباره آزاد سازی خرمشهر بودهایم.
این هنرمند کُرد که همزمان با فتح خرمشهر در شهر اسلامآباد غرب میزیسته است، با به یاد آوردن خاطره آن روزها گفت: سوم خرداد را خوب به یاد دارم، روزی که برایم طعم شیرینی دارد. زمانی که شهر زیبای من، سرپل ذهاب، زیر یوغ ارتش متجاوز بعثی بود و در شهر اسلامآباد غرب زندگی میکردم. خوب به یاد دارم روزی را که در یک لحظه در تمام شهر خبر آزادسازی خرمشهر پیچید، هرگز آن شور و رقص و هلهله مردم را فراموش نخواهم کرد. در منطقه کُردنشین ما هرگز کسی فکر نمیکرد خرمشهر، متعلق به قومیت دیگری است، بلکه همه در کنار جنوبیانی که به منطقهمان آمده بودند، فریاد شادی میزدیم و شیرینی پخش میکردیم و برای اولین بار احساس کردم با جشنی کاملا ملی روبهرو شدهام.
نعیمی ادامه داد: این روز برایم بسیار محترم است و متاسفم که کمتر آثار هنری درخشانی درباره این حماسه ساخته شده است. ای کاش این روز انحصاری نمیشد و همه اجازه داشتند درباره این حماسه با تمام شیرینیها، تلخیها و زخمهایش، اثر هنری بسازند.
این نمایشنامهنویس، «جنگ» را اتفاقی بسیار منحوس دانست و اضافه کرد: جنگ اتفاقی است دهشتناک اما زمانی که مورد تاخت و تاز قرار میگیریم، دفاع کردن و تار و مار کردن دشمن، بزرگترین افتخار یک ملت است. در دوران جنگ هشت ساله تحمیلی، شکستها و پیروزیهای بزرگی داشتیم اما آزادسازی خرمشهر بود که غرور ملیمان را به ما بازگرداند. گرچه همزمان با آن در نواحی غرب کشور، شهرهای زیادی همچون قصر شیرین، سرپل ذهاب، خسروی و ... را زیر چکمه بعثیها داشتیم ولی فتح خرمشهر سبب شد غرور ملی و میهنی ما با تمام نداشتههایمان در زمینه تسلیحات، آنچنان برانگیخته شود و اعتماد به نفسمان آنچنان باز گردانده شد که بسرعت توانستیم همه جای ایران را از دست بعثیهای متجاوز نجات دهیم.
این کارگردان تئاتر، فتح خرمشهر را اتفاقی ویژه و منحصر به فرد در تاریخ کشور برشمرد و افزود: قطعا از این موضوع بهرهبرداریهای سیاسی شده ولی خرمشهر گویی یک زخم بسته ناشده است. وقتی از نزدیک این شهر را با همه نارساییها و کمبود امکاناتش دیدم، از این همه بیتوجهی بشدت گریستم. مگر ممکن است نقطهای تا این اندازه غرورآمیز و حماسهآفرین در کشوری وجود داشته باشد و این گونه مورد کمتوجهی قرار بگیرد.
نعیمی با اشاره به دفاع جانانه مردم تبریز در مقابل عثمانیها در دوره صفویه یادآوری کرد: مردم تبریز با سادهترین سلاحها چنان از شهرشان دفاع کردهاند که گفته میشود جهان، چنین دفاع بزرگی را سراغ ندارد. بنابراین ملت ما هرگز چشم به راه حاکمان نماندهاند و هر زمان احساس کردهاند مملکتشان مورد تهدید واقع شده، به هر شکلی از خاک و ناموس خود دفاع کردهاند.
نویسنده و کارگردان نمایشهای «ترور» و «شوایک» خاطرنشان کرد: به عنوان یک فارسی زبان که به تاریخش آگاه است و به مردمی که به عنوان ملت ایران شناخته میشوند، احترام میگذارد، وجب به وجب این خاک برایم مهم و حیاتی است.
نعیمی، عشق به میهن را در تمام دنیا عشقی پذیرفته شده دانست و با تشریح نمونههایی از میهن پرستی مردم ژاپن و ویتنام افزود: ما نیز همچون این کشورها در برههای از تاریخ که نیروهای نظامیمان تغییراتی بزرگ و اساسی را در خود میدید، با هجوم کشور عراق روبهرو شدیم که تحت رهبری حاکمی مستبد و دیوانه به نام صدام حسین، به ایران ما حمله کرد. اما چه باعث شد که مردم ما در کوتاهترین زمان، در برابر نیروهای بعثی تجهیز شوند و به مقاومت بپردازند، مگر حس میهن دوستی؛ چراکه عراقیها هم مسلمان بودند اما در کشتن رزمندگان ما و در آزار اسیرانمان، از هیچ کوششی فروگذار نکردند ولی حس ملیگرایی ما بود که توانستیم به بهترین شکل ممکن، در برابر آنان ایستادگی کنیم.
این مدرس تئاتر با اشاره به در همآمیختن اتفاقهای سیاسی و اجتماعی در جهان حاضر خاطرنشان کرد: دروغ بزرگی است اگر بگویم به عنوان یک ایرانی که در ایران زندگی میکنم، سیاسی نیستم و دیدگاههای سیاسی هم ندارم، چراکه انسان قرن بیست و یک در تمام دنیا، انسانی سیاسی است؛ زیرا تمام وجوه زندگی فردی و اجتماعی ما را دولتها و سیاستهای جهانی، تعیین میکنند.
نویسنده و کارگردان نمایش «سقراط» اضافه کرد: راهاندازی جنگها، افزایش و کاهش قیمت کالاهای سیاسی مانند نفت و طلا و ... تمام صادارت و وارداتی که در همه کشورها رخ میدهد، بیش از آنکه شکل آزاد داشته باشد، به صورت سیاسی سازماندهی میشود. پس ما اساسا برای یک زندگی آزاد به مفهومی که هیچ کاری با سیاست نداشته باشیم، ساخته نشدهایم.
او با ابراز تاسف از اینکه همواره دستهای پیدا و پنهانی تلاتش دارند منطقه خاورمیانه پر آشوب بماند، اضافه کرد: چرا داعش باید در این منطقه شکل بگیرد. چگونه ممکن است یک گروه تروریستی درآمد خود را از طریق فروش نفت کرکوک و دیگر پالایشگاههای نفت عراق به دست آورد. آیا نفت یک کالای صرفا تجاری است یا تحت مدیریت اوپک، سازماندهی میشود. بنابراین به عنوان یک انسان، اگر کاری با سیاست نداشته باشم، سیاست حتما با من کار دارد.
نعیمی در پایان با انتقاد از برخی برخوردهای نادرست درباره احساسات ملیگرایانه گفت: ممکن است برخی اشخاص خشکاندیش، با تفاسیر نادرست، ملیگرایی را باور نداشته باشند و بکوشند احساسات میهنپرستانه را در میان مردم کمرنگ کنند. اینها آسیبهایی است که در پی نادانی و خرافه، ما را تهدید میکند و باید راه حلی برایشان داشته باشیم.
انتهای پیام
نظرات