ابوالفضل رشوانلو، هنرمند قلمزن در شهر گرگان در گفتوگویی با ایسنا درباره وضعیت این روزهای هنرمندان صنایعدستی با توجه به کساد بازار فروش این حوزه به دنبال شیوع ویروس کرونا، اظهار کرد: این روزها وضعیت صنایعدستی بسیار بد شده است. همانطور که میدانید بیشتر فروش صنایع دستی برای شب عید و تابستان است و در سایر روزهای سال بیشتر کارها سفارشی هستند.
او ادامه داد: با توجه به اینکه امسال سفارشهای عید کنسل شدند، نمایشگاهها تعطیل شدند و میزان سفارشها بسیار کم شده بود عملا بازار این حوزه از کار افتاد. همچنین نوسان قیمت مواد اولیه در روزهای کرونایی از دیگر مشکلات هنرمندان صنایعدستی در این روزها است که نمیتوانند مواد اولیه تهیه و قیمت قطعی برای محصولاتشان مشخص کنند. به عنوان مثال ما در شهر گرگان برای تولید محصولات قلمزنی مواد اولیه نداریم و اغلب این مواد اولیه از اصفهان به عنوان پایگاه اصلی تأمین میشود. پیش از کرونا مشکلی نداشتیم، اما الان به دلیل نوسانات قیمت امکان تهیه بسیار سخت شده است.
این هنرمند صنایع دستی همچنین درباره اینکه معاونت صنایعدستی در شرایط فعلی چه کمکی به هنرمندان این حوزه میکند، خاطرنشان کرد: از پیش از ایام کرونا نیز معاونت صنایعدستی برای هنرمندان این عرصه کار خاصی انجام نمیداد. البته این موضوع فقط گله من نیست، بلکه حرف بسیاری دیگر از هنرمندان است. از زمانی که صنایعدستی زیرمجموعه سازمان میراث فرهنگی، گردشگری شد و چه الان که این نهاد، وزارتخانه شده است صنایع دستی به حاشیه رفت و تمام بودجه این نهاد صرف گردشگری و میراث میشود.
رشوانلو یادآور شد: تنها کاری که برای هنرمندان صنایع دستی انجام میدهند این است که به برخی از هنرمندان آن هم با شرایط خاص وام تعلق میگیرد و جالب است که حتما مبلغ وام باید برای خرید ابزار و مواد اولیه صرف شود؛ این در صورتی که شرایط وام برای همه هنرمندان کاربرد یکسانی ندارد.
او با تأکید بر اهمیت فروش محصولات و رونق بازار فروش خاطرنشان کرد: طبیعتا وقتی فروشگاهها تعطیل باشند میزان تولید و عرضه نیز کاهش پیدا میکند. از سوی دیگر وضعیت صادرات هم اصلا خوب نیست. متأسفانه با تورمی که در اقتصاد کشور وجود دارد مواد اولیه گران شده، قیمت محصولات افزایش یافته و توانایی مردم برای خرید صنایعدستی کم شده است.
رشوانلو بیان کرد: در این میان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی باید بازار فروش را برای عرضه محصولات هنرمندان بهویژه آنهایی که در شهرستانها حضور دارند فراهم و حتی زمینه را برای فروش مجازی محصولات در خارج از کشور نیز آماده کند.
این هنرمند صنایع دستی تأکید کرد: در حال حاضر تمام مسئولیتها از تهیه مواد اولیه گرفته تا تولید، عرضه و فروش به عهده هنرمندان است و این در حالی است که ما که هنرمندان خُرد هستیم و کارگاههای کوچک داریم و نمیتوانیم بخش بازرگانی را به عهده بگیریم؛ چراکه تولید صنایعدستی خوب واقعا فرآیندی زمانبَر است و افزایش قیمت دارد، اما متأسفانه از آن طرف بازار فروش خوبی وجود ندارد و ما نه فرصت و نه توانایی بهبود وضعیت بازرگانی این عرصه را نداریم. امروز کسانی در عرصه صنایعدستی سود میبرند که پول دارند، میتوانند محصولات ارزان بخرند و چند برابر قیمت به فروش برسانند. در واقع سود واقعی را فروشنده میبرد و نه تولیدکننده و هنرمندان.
رشوانلو در پایان یادآور شد: متأسفانه مدتها است که صنایعدستی به حاشیه رفته و در زمینه تولید و فروش آسیبهای بسیاری دیده است. امروز هنرمندان صنایع دستی نه در حوزه آموزش و نه در حوزه تولید محصول امکان درآمدزایی ندارند.
انتهای پیام
نظرات