به گزارش ایسنا، از محدودهی محله «اودلاجان» به خیابانهای پایین مولوی و بازار تهران که عبور کنید، یک مساله مشترک بین مغازههای آن منطقه زیاد دیده میشود. کرکره اکثر مغازهها پایین است و از زیرِ ورودی آنها آبی متمایل به رنگ خاکستری بیرون میزند. یکی از همراهان اما این اتفاق را یک هشدار میداند از اقدامات عمرانی که احتمالا صاحبان مغازهها در تعطیلی کرونا انجام میدهند و ...
اما این هشدار نمونهی کوچکی از اتفاقی است که در طول یک ماه گذشته تا کنون برای بناهای تاریخی و در سایهی تعطیلیها رخ میدهد. تعطیلیهایی که برای جلوگیری از انتقال زنجیرهی کرونا ویروس، یک فرصتِ مغتنم برای شاکیانِ مالکِ بناهای تاریخی است که بتوانند بهتر از هر زمان دیگری آنچه میخواهند را اجرایی کنند. از تخریبِ بخشی از قلعهی سلجوقیان در آران و بیدگل گرفته تا لودرهایی که موظفند راه را برای سنگ شکنانی باز کنند که قرار است به حریمِ جوبجیِ تاریخی راه پیدا کنند.
هر چند در کنار هشدارهایی که پیشکسوتان میراث فرهنگی کشور در طول نوروز مطرح کردند، دهم فروردین هم مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران از دهیاران و معتمدان محلی خواست تا اتفاقات مشکوک در حوزه میراث فرهنگی را به یگان حفاظت استان تهران اطلاع دهند. درخواستی که هنوز از میزان استقبال از آن، توسط مردم و فعالان میراثی هیچ حرفی به میان نیامده است.
اقدامات تخریبگر کنونی حداکثری نیستند
با وجود این هشدارها، محمد حسن طالبیان - معاون میراث فرهنگی وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی - در گفتوگو با ایسنا، از فعال بودن گشتهای یگان حفاظت میراث فرهنگی به عنوان نیروهای حفاظت خبر میدهد.
او با بیان اینکه نیروهای یگان حفاظت میراث فرهنگی با حفظِ فاصلهی اجتماعی تلاش خود را برای انجام وظایف خود مانند گذشته، انجام میدهند، بیان میکند: از سوی دیگر با استفاده از اطلاعات مردمی، به جز انجمنهای میراث فرهنگی، سمنها و رسانهها، اگر نقطهای در معرض تهدید باشد، اطلاعات گوناگون به صورت مرتب به میراث فرهنگی میرسد، هر چند در این شرایط پروژههای عمرانی دستگاههای دولتی نیز خوابیدهاند، بنابراین اقدامات کنونی حداکثری نیست. مانند اتفاقی که برای بیمارستان مسیح مرادیان کرمانشاه رخ داد و پشت آن نیت خوبی نبود.
او با تاکید بر اینکه در این موقعیت مردم هستند که چنین اتفاقاتی را اطلاع میدهند، بیان میکند: به عنوان نماینده وزارتخانه در حوزهی میراث فرهنگی درخواست ما از مردم در جریان قرار دادن متولیان این دستگاه است تا اقدامات مورد نیاز برای جلوگیری از هر نوع تخریبی انجام شود.
سطح ضوابط در هر منطقه از شهرها، مجوز ساختوساز را تغییر میدهد
طالبیان با تاکید بر لزوم احساس مسوولیت مردم در این مقطع زمانی، آنهم با توجه به وضعیت کنونی کشور و درست در زمانی که همه در خانه هستند، بیان میکند: زمانی که یک خانه حکم دیوان عدالت اداری را برای تخریب گرفته، روند انجام آن، خود یک فرآیند دارد، فرآیندی که حتما باید بررسی شود، آن بنا در بافت تاریخی قرار دارد یا خیر. اگر هست پروانه بیش از سطح اشغال صادر نشود، یعنی میزان پر و خالی و ارتفاع و ضوابط بافت در صدور مجوز نقش دارد. در این شرایط بسیاری از بناهای تاریخی که مجوز خروج از ثبت گرفتهاند متوجه میشوند که برایشان صرف نمیکند که آن بنا را تخریب کنند، بهتر است همان را تعمیر کنند.
معاون میراث فرهنگی کشور با بیان اینکه موضوع فقط خروج از ثبت یک بنای تاریخی نیست، بافت تاریخی خود ضوابط مشخصی مانند لزوم ساخت بنا فقط تا دو طبقه در برخی مکانها دارد، اظهار میکند: از سوی دیگر بناهایی که در بافت تاریخی قرار دارند نیز ضوابطی دارند. به عنوان مثال شهرداری هم نمیتواند خارج از قوانین مجوز دهد، استعلام شهرداری از میراث فرهنگی نیز با ضوابط میراث فرهنگی مجوز جواب داده میشود.
تا چند سال دیگر ارزش ثروت اقتصادی با ثروت فرهنگی برعکس میشود
وی با وجود این صحبت ها اظهار امیدواری میکند که مردم قدرِ این فرهنگ و میراث را بدانند، میراثی که حتی اگر بخواهند به آن نگاه اقتصادی داشته باشند، در چند سال آینده حتما از نظر اقتصادی برایشان بسیار ارزشمند است.
او با اشاره به اینکه چند سالی است تخریب بناهای تاریخی در شهرهای تاریخی مانند کاشان، یزد و دیگر شهرها بسیار کمتر شده است، بیان میکند: بزرگترین مشکل در تهران، در نظر گرفتن این مکان به عنوان یک مرکز تجاری و اقتصادی است، مکانی که هر بار با بالا رفتن قیمتها، وسوسهی تخریب خانههای تاریخی را بیشتر میکند، در حالی که قطعا این شرایط و این نوع دیدگاه در آینده برعکس میشود.
طالبیان با تاکید بر اینکه ثروت فرهنگی مهمتر از ثروت اقتصادی است، بیان میکند: کسی که با این شرایط آشناست، تلاش میکند تا با کمک به این بناهای تاریخی اجازهی وقوع چنین اتفاقاتی را ندهد.
انتهای پیام
نظرات