• سه‌شنبه / ۱۳ اسفند ۱۳۹۸ / ۱۷:۱۷
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 98121310772
  • منبع : مطبوعات

پایان آقای نخست ‌وزیر

پایان آقای نخست ‌وزیر

در پهنه جهان سیاست و از جنس قوام‌السلطنه کم نیستند رجالی که گویی بی‌حضور آنها صحنه سیاست‌ورزی یک کشور دچار نقصان می‌شد. یکی از این دست دولتمردان که احمد قوام - حداقل به لحاظ کمیت - با فاصله‌ای بعید پشت‌ سر او قرار می‌گیرد، کسی نیست جز نوری سعید، سیاستمدار کهنه‌کار عراقی که با ١٤ بار تکیه‌زدن بر صندلی نخست‌وزیری کشورش، رکوردی دست‌نیافتنی را از خود به جای گذاشته است.

به گزارش ایسنا، روزنامه شهروند نوشت: «ترکیب «رجل سیاسی استخوان خرد کرده» پژوهشگران تاریخ سیاسی ایران را بیش از هر کس دیگری به یاد احمد قوام ملقب به قوام‌السلطنه می‌اندازد که با پنج‌ بار تکیه‌زدن بر مسند نخست‌وزیری لقب دیرپاترین سیاستمدار تاریخ معاصر ایران را از آنِ خود کرده است. این که احمد قوام توانست خود را در بالاترین پست اجرایی دو سلسله پادشاهی قاجار و پهلوی تثبیت کند، نشان از کیاست او دارد؛ هر چند در پهنه جهان سیاست و از جنس قوام‌السلطنه کم نیستند رجالی که گویی بی‌حضور آنها صحنه سیاست‌ورزی یک کشور دچار نقصان می‌شد. یکی از این دست دولتمردان که احمد قوام - حداقل به لحاظ کمیت - با فاصله‌ای بعید پشت‌ سر او قرار می‌گیرد، کسی نیست جز نوری سعید، سیاستمدار کهنه‌کار عراقی که با ١٤ بار تکیه‌زدن بر صندلی نخست‌وزیری کشورش، رکوردی دست‌نیافتنی را از خود به جای گذاشته است.

عراق پس از کسب استقلال سیاسی در نوامبر ١٩٢٠ میلادی، در بازه‌ای ٣٨ساله چندین پادشاه و نخست‌وزیر را به خود دید که از قضا همگی با کودتای نظامی ساقط شده یا مجبور به تحویل قدرت شدند. در این ٣٨‌سال طوفانی اما نوری سعید تنها شخصیت عراقی است که در همه دولت‌ها - چه انتخابی و چه کودتاچی - نقشی موثر ایفا کرد و موفق شد ١٤بار به ‏نخست‌وزیری کشورش برسد!

این سیاستمدار شهیر ٦٢‌سال پیش در چنین روزی، ‏برابر سوم مارس ١٩٥٨ میلادی، در دوران پادشاهی فیصل دوم برای چهاردهمین و آخرین‌ بار بر مسند نخست‌وزیری عراق تکیه زد و تا چهار ماه بعد اداره امور این کشور را در دست داشت.‏ در پی کودتای افسران چپگرای عراقی به رهبری ژنرال عبدالکریم قاسم، خون‌های بسیاری بر زمین ریخته شد؛ هر چند همه آنها تحت‌الشعاع دو قربانی سرشناس این کودتا یعنی شخص پادشاه و البته نخست‌وزیر یعنی جناب نوری سعید قرار گرفتند. ١٤ جولای ١٩٥٨ میلادی، همه عراقی‌ها می‌دانستند فیصل دوم ‏پادشاه عراق دیگر زنده نیست، خصوصا که تصاویر مربوط به جسد مثله شده و آویزان از طناب او، دیگر شکی در این خصوص باقی نمی‌گذاشت. اما در همین گیرودار یک تیم ویژه از دست‌اندرکاران کودتا دربه‌در دنبال‌ یافتن نخست‌وزیر عراق یعنی نوری سعید بودند، زیرا می‌دانستند دستگیری و مجازات او مردم را بیش از قبل با کودتاچیان ‏همراه می‌کند. نوری سعید هم که خوب می‌دانست این کودتا با همه کودتاهای قبلی فرق ‏دارد، آخرین خلاقیت زندگی‌اش را به خرج داد و تلاش کرد با پوشش زنانه از کشور خارج شود اما در کمال بدشانسی خیلی زود شناسایی، دستگیر و توسط عوامل کودتا تیرباران شد.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha