• سه‌شنبه / ۱۵ بهمن ۱۳۹۸ / ۰۳:۲۵
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 98111410344
  • خبرنگار : 71605

در گفت‌وگو با ایسنا اعلام شد

تعیین سقف و حد و حدود حقوق مادی دانشگاه‌های علوم پزشکی از اختراعات

تعیین سقف و حد و حدود حقوق مادی دانشگاه‌های علوم پزشکی از اختراعات

رئیس دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت با اشاره به اینکه طی ۲ تا ۳ سال گذشته جایگاه خوبی به لحاظ شاخص ثبت اختراعات نداشته‌ایم، گفت: در آیین‌نامه "ساختار و خط مشی مالکیت فکری و نوآوری در دانشگاه‌های علوم پزشکی"، سقف و حد و حدود "رویالتی" یا حقوق مادی دانشگاه از اختراع را مشخص کردیم.

حسین وطن‌پور در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به آیین‌نامه ساختار و خط مشی مالکیت فکری و نوآوری در دانشگاه‌های علوم پزشکی که به تازگی در دفتر توسعه سلامت وزارت بهداشت رونمایی شده است، توضیح داد: یکی از مراجعی که فناوری را رتبه‌بندی می‌کند، شاخص جهانی نوآوری (Global Innovation Index) یا GII است. این شاخص بر اساس ۱۲ مؤلفه ارزیابی می‌شود که یکی از آن‌ها مربوط به ثبت اختراعات است. متأسفانه در دو اتا سه سال گذشته رتبه خوبی از لحاظ شاخص ثبت اختراعات نداشتیم و رتبه ما از ۱۲۷، ۱۲۳ بوده است.

وی تصریح کرد: طی بررسی‌هایی که انجام دادیم، متوجه شدیم دانشگاه‌ها و فناوران ما با موضوع ثبت اختراع آشنایی کافی ندارند و به دنبال هرج و مرجی که پیش می‌آید، یک مخترع اختراع خود را در یو اس پتنت و یکی در چین ثبت می‌کند.

رئیس دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: طی ۹ ماه گذشته با برگزاری جلساتی با مسئولان دانشگاه‌ها به این موضوع پرداختیم و نتیجه این شد که یک کمیته سیاست‌گذاری و یک کمیته فنی تدارک دیدیم. ماحصل کار این کمیته‌ها، آیین‌نامه‌ای است که بحث ثبت اختراعات و تعریف حق و حقوق فناوران را مدون کرده و ارزش واقعی یک محصول فناوری را برآورد می‌کند.

وطن‌پور در رابطه با موضوع "رویالتی" یا سهم دانشگاه‌ها از اختراع، اظهار کرد: پروژه‌هایی که در داخل دانشگاه توسعه پیدا می‌کند، بخشی از حقوق مادی ثبت اختراع خود را تحت قالب رویالتی به دانشگاه‌ها می‌دهند. این به معنی سهام‌دار شدن دانشگاه در اختراع یا وارد شدن دانشگاه به تشکیلات شرکت نیست؛ بلکه تنها به این معناست که دانشگاه هم باید درصدی از محصولی که در داخل آن توسعه پیدا کرده، سهم ببرد.

وی با اشاره به اینکه این سهم در قالب رویالتی به دانشگاه پرداخت شده، اما در این مورد به صورت بی‌انضباط، تفاهمی و سلیقه‌ای عمل می‌شود، گفت: خیلی از دانشگاه‌ها نمی‌دانند چه درصدی را به عنوان رویالتی بگیرند که این مورد و حد و حدود (سقف) آن را در آیین‌نامه ثبت اختراعات و ابداعات تعریف کردیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha