• دوشنبه / ۲ دی ۱۳۹۸ / ۰۸:۰۹
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 98100200896
  • خبرنگار : 50004

یک روز در خانه هنرمندان صنایع دستی تبریز

صنایع دستی، اولویت چندم مردم

صنایع دستی، اولویت چندم مردم

ایسنا/آذربایجان شرقی در همین خانه «شربت اوغلو» که در دوران قاجار، محلی برای تجمع دسته‌های عزاداری و پخش شربت بین عزاداران حسینی بود، هنرمندانی جمع شده‌اند که با سرمایه‌ای کوچک، کارهای بزرگی می‌کنند.

در دل کوچه پس کوچه‎های درب سرخاب و در خیابان ثقة‌الاسلام تبریز به خانه تاریخی شربت اوغلو برمی‎خوریم که شاید از معدود آثار باقی مانده در بافت تاریخی تبریز بوده که بر روی سر درب این خانه نوشته شده است «بنیاد ایران شناسی».

طبقه اول خانه شربت اوغلو تحت عنوان «خانه هنرمندان صنایع دستی» به محل تولید آثار هنری و آموزش رشته‌های هنری متعدد برای هنرجویان و علاقه‌مندان تبدیل شده است، خانه هنرمندان هم مانند هر سازمان مردم نهاد دیگری، مشکلات زیادی دارد که با اندک توجهی از سوی مسئولان امر، می‌تواند نقش مهمی در ایجاد اشتغال و توسعه صاردات غیرنفتی داشته باشد.

محمد رضا دانش گوهر، رئیس هیات مدیره خانه هنرمندان صنایع دستی تبریز با بیان اینکه فعالیت این خانه از سال 78 توسط تعدادی از هنرمندان آغاز شده است، می‌گوید: فعالیتمان در خانه هنرمندان در سطح شهرستان تبریز بوده و عضوگیری در آن به تدریج و پس از تدوین اساس نامه و آیین نامه آغاز شده است.

خانه هنرمندان صنایع دستی تبریز، 110 عضو دارد

وی با اشاره به اینکه خانه هنرمندان صنایع دستی تبریز، 110 عضو دارد، اظهار می‌کند: اعضای ما را بیشتر، هنرمندان بنام شهر تشکیل می‌دهند، حل مشکلات هنرمندان و همگرایی یکی از اهداف تاسیس خانه هنرمندان است.

وی، آموزش صنایع دستی به علاقه مندان، قدردانی از برخی هنرمندان پیشکسوت و انجام حرکات راهبردی و هدایت هنرمندان برای فروش محصولات و صنایع دستی‌ را از دیگر اهداف خانه هنرمندان عنوان می‌کند.

دانش گوهر از برگزاری سالانه سه الی چهار نمایشگاه‌ هنری و صنایع دستی خبر داده و می‌گوید: اعضای خانه با شرکت در غرفه‌های این نمایشگاه‌ها برای پیشبرد فرهنگ استفاده از صنایع دستی و فروش و معرفی هنرهای تولیدی‌شان تلاش می‎کنند.

وی، حکاکی روی فلز و نقره، معرق کاری، تذهیب، نگارگری، هنرهای باتیک و ورنی و کیف و چرم را از حوزه‎های فعالیت خانه هنرمندان عنوان کرد و افزود: در مجموع در زمینه 22 مورد از صنایع دستی، فعالیت‌هایی در این خانه انجام می‎شود که آموزش نیز بخشی از آن است.

وی می‌گوید: به عنوان مثال، هنر سفالگری و ملیله کاری جزو هنرهایی هستند که توسط خانه هنرمندان در استان ما رواج پیدا می‌کنند.

آموزش کارهای هنری به نابینایان

رئیس هیات مدیره خانه هنرمندان صنایع دستی تبریز، آموزش کارهای هنری به نابینایان را از اقدامات انجام شده در خانه هنرمندان تبریز عنوان کرده و می‌افزاید: آموزش هنرهای صنایع دستی به کودکان بی سرپرست و بدسرپرست هم در این مجموعه انجام می‎شود و به طور کلی آموزش، مهم‌ترین هدفی است که در خانه هنرمندان دنبال می‎شود.

وی اضافه می‌کند: آموزش هنر صنایع دستی با توجه به معضل بیکاری و متزلزل بودن وضعیت اشتغال، راهی برای جذب جوانان به اشتغالزایی بوده و سال گذشته 228 با وجود تمامی محدودیت‌های مکانی و مالی، تحت آموزش قرار گرفته‌اند.

وی می‌گوید: در سال جاری هم به 128 نفر آموزش سوبسیددار و به 40 نفر نیز آموزش آزاد ارائه شده است و متعهد شده‌ایم تا قبل از عید، به 248 نفر آموزش سوبسیددار و به 50 نفر هم آموزش آزاد ارائه دهیم.

دانش گوهر با بیان اینکه صنایع دستی، اولویت چندم مردم هستند، اظهار می‌کند: تامین نیازهایی مانند نیاز خوراک و پوشاک جزو اولویت‌های اول مردم بوده و مردم پس از تامین نیازهای اولیه‎شان، خرید صنایع دستی را جزو برنامه‌هایشان قرار می‎دهند.

وی آموزش‌ها و اقدامات انجام شده در خانه هنرمندان را در بازاریابی برای صنایع تولیدی هنرمندان، موثر عنوان کرده و می‌گوید: بسیاری از هنرمندان ما ضمن آموزش، محصولات تولیدی‎شان را به بازار عرضه و بخشی از خانه‌هایشان را تبدیل به آموزشگاه کرده‌اند که خود این هم ارزش افزوده ایجاد می‌کند.

وی با بیان اینکه خانه هنرمندان صنایع دستی تبریز عضوی از یونسکو است، اظهار می‌کند: در تمامی نمایشگاه‎های بین‌المللی که از طرف یونسکو برگزار می‌‏شود، حضور داشته و در تبریز هم در گالری‌های مختلف، نمایشگاه‌ بین‎المللی تبریز و نمایشگاه‎های مناسبتی که در خانه هنرمندان برگزار می‎شود، شرکت می‌کنیم.

رئیس هیات مدیره خانه هنرمندان صنایع دستی تبریز، بالا رفتن هزینه را از جمله مشکلات گریبان‌گیر هنرمندان عنوان کرده و می‌گوید: وقت و هزینه‌ای که هنرمند ما برای تولید یک اثری هنری صرف می‌کند، قابل مقایسه با آثار مشابه خارجی و وارداتی نیست.

وی می‌افزاید: محصولات سفالی ما از خاک چینی یا کائولن درست می‏شوند که تنها دو معدن کائولن در دنیا وجود دارد، یکی در شهر کائولن چین و دیگری در زنوز مرندف اما همین محصولی که ما وقت و هزینه بیشتری برای آن صرف می‌کنیم، یک سوم قیمت از چین وارد شده و به فروش می‌رسد.

نبود فرهنگ خرید صنایع دستی در میان مردم

او می‌گوید: مشکل فرهنگی هم دیگر مشکلی این حوزه بوده و به عنوان مثال، صدا و سیما تبلیغات بسیار محدودی را در این زمینه و آن هم مختص قشری خاص و کاملا تخصصی دارد. معتقد هستم باید در خانه تک تک مردم را زده و تاثیر هنر و به ویژه صنایع دستی را برایشان توضیح دهیم.

دانش گوهر، مشکل در فروش و نبود بازار مناسب برای عرضه محصولات هنری را از دیگر مشکلات حوزه هنر و صنایع دستی عنوان کرده و می‌گوید: سعی می‌کنیم محصولات را در نمایشگاه‌ها به فروش برسانیم، با تعدادی از مسئولان نیز صحبت‌هایی در خصوص تهیه و تامین هدایایشان در مناسبت‌ها و برنامه‌های مختلف از خانه هنرمندان شده است.

وی می‌افزاید: اگر فرهنگ استفاده از صنایع دستی نهادینه شود، محصولات هنری می‌توانند کادوی مناسبی برای جشن تولدها، مراسم عقد یا سایر مراسمات هم بوده و سبب پیشبرد هنر بومی و تولید داخلی شود.

او می‌گوید: بسیاری از هنرمندان به دلیل نبود بازار مناسب به منظور عرضه محصولاتشان، هنر را کنار گذاشته و به مشاغل دیگری روی آورده‌اند.

رئیس هیات مدیره خانه هنرمندان صنایع دستی تبریز خاطرنشان می‌کند: ما از فرصت دریافت وام و اعطای تسهیلات هم استفاده نکردیم، اما انتظار داریم فقط جایی بزرگ‎تر را برای توسعه و رونق کارهای هنری به ما اختصاص دهند.

وی با اشاره به تعدد خانه‎های تاریخی در تبریز متذکر می‎شود: تعداد زیادی از خانه‌های تاریخی خالی هستند و حتی بعد از مرمت هم استفاده خاصی از آن‌ها نمی‌‏شود، ثابت شده است که ارگان‌هایی با منابع مالی بیشتر از ما، نمی‌توانند به اندازه ما فعالیت هنری داشته باشند.

وی یادآور می‌شود: ما حمایت مالی نمی‌خواهیم، اما جایگاه تشکل‌های مردم نهاد برای مسئولان، توضیح داده شود، ادارات بسیاری مانند بیمه و ادارات مالیاتی در مراجعه ما ایجاد مشکل و مزاحمت می‌کنند، هنوز کلکه تشکل غیر دولتی، تشکل مردم نهاد و NGO در این شهر جا نیفتاده است.

دانش گوهر در خاتمه اظهار می‎کند: در دولت کنونی سعی شده است تا به سمن‌ها کمک شود و تعامل مسئولان مانند استانداران و فرمانداران با ما بهتر از گذشته شده است.

وی خاطرنشان می‌کند: نیازمند جای بزرگ‌تری برای تاسیس خانه هنرمندان صنایع دستی تبریز هستیم و چه جایی بهتر از خانه‎های تاریخی که بازسازی شده و خالی مانده و یا در حال مستهلک شدن هستند.

بر اساس این گزارش؛ خانه شربت اوغلو از آثار مربوط به دوران قاجار بوده و در بنایی نزدیک به 1600 متر مربع پذیرای هنرمندان تبریزی است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha