به گزارش ایسنا، این مسؤولان مصری به روزنامه الاخبار چاپ لبنان گفتند: پس از مذاکرات مستمر در دوحه و رایزنیهای جاری با طرفهای مختلف، قرارداد آتشبس در نوار غزه هنوز حول محور چند مساله میگردد که در راس آنها درخواست اسرائیل برای دریافت لیست اسامی تمامی اسرای زنده و مرده قرار دارد.
الاخبار نوشت: این خواستهها در حالی مطرح شدند که مصر محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین را تحت فشار گذاشته تا با تشکیل کمیته پشتیبانی اجتماعی موافقت کند به گونهای که علاوه بر تعیین چشماندازهای ویژه آشتی و تسریع در اجرای آنها، امکان آغاز مذاکرات درباره روز پس از جنگ در نوار غزه فراهم شود.
منابع یاد شده گزارش دادند: مصر عباس را به دلیل تعللش در اتخاذ تصمیمات متعددی در روزهای گذشته و عدم تعامل مثبت با ایدههای ارائه شده، به شدت مورد سرزنش قرار داد.
در حالی که طرفها درباره جزئیات مذاکرات سکوت کردند، اظهارنظرهای مثبتی از سوی واشنگتن و تلآویو اما بدون برداشتن هیچ گامی مطرح میشوند، در این رابطه مسؤولان قاهره اظهار کردند «انتشار خبرهایی در چند روز گذاشته درباره سفر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر کابینه اشغالگر به پایتخت مصر در واقع حرکتی از سوی اسرائیل برای بررسی میزان موافقت مصر با ایده سفر نتانیاهو به این کشور و اعلام آتشبس از قاهره بوده است.»
در همین رابطه «رونن برگمن» خبرنگار روزنامه عبری «یدیعوت آحارونوت» در گزارشی به نقل از یک مسؤول ارشد صهیونیست که از روند مذاکرات آگاه است، نوشت: اسرائیل و حماس بیش از هر زمان دیگری به توافق نزدیک هستند و هر ۲ طرف تحت ضرب الاجل ورود ترامپ به کاخ سفید عمل میکنند و نقطه مشترک همه طرفها این است که اکنون زمان توافق فرارسیده و باید به یک قرارداد برسیم.
برگمن در ادامه نوشت: اختلافنظرهای بزرگی هنوز وجود دارند که عمدتا مربوط به هویت و تعداد افراد اسیر شده و فلسطینیهایی است که از زندانهای اسرائیل آزاد خواهند شد، این اختلافها کوچک نبوده و مهمتر از اختلافاتی هستند که در سایر زمینهها هنوز وجود دارند.
این چهره رسانهای افزود: پس از اتمام توافق در چارچوب کلی، بحثها و مذاکرات طاقتفرسایی آن هم نه فقط برای چند ساعت یا چند روز در پیش خواهد بود و مذاکرات سختی درباره اسامی زندانیهایی که آزاد خواهند شد، انجام میشود، تنها در آن صورت میتوان پرونده را فورا بست، این پرونده کار چند روز نیست بلکه به چند هفته زمان نیاز دارد.
او در ادامه گزارش خود آورد: رئیس شین بت که در مذاکرات حضور دارد، از چند هفته قبل درگیر بررسی و تهیه لیست فلسطینیهایی است که احتمالا آزاد میشوند، دستگاههای امنیتی از خطر آزادی آنها در مناطق فلسطینی میگویند به همین دلیل سوالی که مطرح میشود این است که آنها پس از آزادی در کرانه باختری رها میشوند یا غزه یا کشورهای خارجی؟
آحارونوت نوشت: بر اساس پیشنویس توافق، رژیم صهیونیستی امکان استفاده از حق نقض را در مورد تعداد مشخصی از زندانیهای فلسطینی دارد و حماس به خوبی میداند که در این دور از تبادل اسرای ارشد را تحویل نخواهد گرفت، در کل احتمال اینکه تا پیش از پایان سال جاری شاهد اجرای قرارداد باشیم، کم است.
با وجود اینکه در مذاکرات جاری پیشرفت چشمگیری حاصل شده، خوشبینی اندکی در خصوص رسیدن به قرارداد تبادل وجود دارد.
با این پیشرفت، توافق به ۲ مرحله تقسیم و مهمترین و پیچیدهترین اختلافنظرها به مرحله دوم موکول شد، به این شکل در عمل امکان تبدیل توافق به یک نوع آتشبس موقت که پس از آنها حملات اسرائیل ازسرگرفته میشود، وجود دارد. بر اساس اطلاعات منتشر شده، در مرحله اول قرار است حماس اسرای زن، بیمار و سالخورده را در مقابل آتشبسی موقت و آزادی صدها اسیر فلسطینی آزاد کرده و حماس سربازهای اسرائیلی را برای مرحله دوم نگه دارد، میانجیها امیدوار هستند طبق خواسته حماس سربازها در مرحله دوم در مقابل برقراری آتشبس دائمی و عقبنشینی ارتش اشغالگر از نوار غزه تبادل شوند.
اما رژیم صهیونیستی این قرارداد را فرصتی برای تحقق دستاوردهایی و بازگرداندن تعدادی از اسرا در مقابل آتشبسی موقت میداند که پس از آن جنگی که ائتلاف حاکم مرتبط با دستورکار تشکلهای راست فاشیست نمیخواهد به آن پایان دهد، ازسرگرفته میشود.
با این حال نتایجی که مذاکرهکنندگان به آن رسیدند، موافقت ظاهری ۲ طرف را به دست خواهد آورد مشروط بر اینکه اسرائیل حضور نظامی خود را در نوار غزه حفظ کرده و در طول زمان اجرای مرحله اول عقبنشینی جزئی و استقرار دوبارهای داشته باشد که میانجیها آن را عقبنشینی قابل ملاحظهای از سوی اسرائیل میدانند.
این استقرار دوباره میتواند برای ساماندهی به سربازهای اسرائیلی خسته شده در جنگ استفاده شود و هیچ کسی نمیتواند تضمین کند که رژیم صهیونیستی به مرحله دوم پایبند باشد حتی خوشبینترینها در تلآویو از مرحله اول سازش که مرحله دیگری به دنبال ندارد، صحبت میکنند و برخی کارشناسها و تحلیلگران بر این باور هستند که خود مرحله اول هنوز مورد بحث بوده و با توجه به اینکه کابینه اسرائیل به طرح خواستهها و شروط جدید ادامه میدهد، این احتمال وجود دارد که وارد فاز اجرایی نشود و این حاکی از استمرار استراتژی است که در گذشته برای ناکام گذاشتن قراردادهای قبلی اتخاذ شد و این یعنی صحبت درباره پیشرفت مذاکرات با وجود خوشبینی که میانجیها و طرف اسرائیلی ابراز میکند، به معنای آن نیست که توافق حاصل شده و این هشدار شامل جزء اول توافق نیز میشود که موارد اختلاف شدید در آن وجود ندارد.
نتایج نظرسنجیهای انجام شده در اراضی اشغالی نیز با رویکرد راهبردی تلآویو توافق ندارد و در آخرین نظرسنجی انجام شده، ۷۴ درصد از ساکنان اراضی اشغالی بر این باور هستند که باید توافق فراگیری حاصل شود که همه اسرا را بازگرداند حتی اگر بهای آن توقف جنگ در غزه باشد، نکته قابل توجه در این نظرسنجی این بود که گزینه بازگرداندن اسرا در مقابل توقف جنگ موافقت ۸۴ درصد از مخالفان و تایید ۵۷ درصد از طرفداران ائتلاف را داشت و کمتر از ۱۰ درصد از شرکتکنندگان قرارداد جزئی را تایید کردند.
از طرفی نتانیاهو که در هفته گذشته به دلیل اتهاماتش در پروندههای رشوه، فساد مالی و کلاهبرداری چند بار در دادگاه حاضر شد، توقف جنگ را به نفع محاکمه خود نمیداند بلکه استمرار جنگ بخشی جدایی ناپذیر از استراتژی دفاعی او است، او میداند متهم شدنش در دادگاه به عنوان نخست وزیر سابق یا نخست وزیر کابینه سابق قضات را به محکوم کردنش ترغیب میکند اما اگر نخست وزیر باقی بماند ولو در سایه استمرار جنگ این مساله میتواند تمایل قضات به محکومیت او را کاهش دهد.
در هر حال دادهها حاکی از این است که احتمالا مذاکرات به توافق درباره بخش اول قرارداد تبادل اسرا منجر شده و به گفته تمامی طرفها از جمله نتانیاهو و ائتلافش این امر فشار افکار عمومی بر او را ولو به صورت موقت و در مدت بازداشتش کاهش خواهد داد و انتساب او به افراطگرایی و اصرارش بر استمرا جنگ بر اساس منافع سیاسی و شخصی را از او دور خواهد کرد اما درمورد مرحله دوم قرارداد که تمامی اختلافنظرهای عمده و غیرممکن به آن منتقل شده، تردیدهای زیادی وجود دارد.
انتهای پیام
نظرات