به گزارش ایسنا، ایتالیا مدتی است دامنه همکاریهای فرهنگی و هنریاش را با ایران گسترده و متنوعتر کرده است؛ چندی پیش دیوارهای تاریخی سفارتخانهاش را به دست دو هنرمند ایتالیایی و ایرانی سپردند تا به رنگ دوستی درآورند، کمی بعدتر همزمان با روز هنر معاصر ایتالیا نمایشگاهی از آثار «بیژن بصیری»، هنرمند ایرانی - ایتالیایی در موزه ملی ایران برپا کرد، تازگیها هم به پاس ۶٠ سال همکاری در باستانشناسی، نتیجه کار مشترک ۵۲ هیات و ۶۰اثر را به نمایش گذاشته است. اینک پروژه فرهنگی دیگری بین دو کشور تعریف شده است. به نظر میرسد ایتالیا این روزها فارغ از حاشیههای سیاسی، ادبیات دیگری را برای گفتوگو با ایران برگزیده است.
پروژه جدید دو کشور که با حمایت بخش تجاری سفارت ایتالیا در ایران و مشارکت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آغاز شده، توسعه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را هدفگذاری کرده است، به همین منظور هیاتی از اتحادیه تعاونیهای ایتالیا به ایران آمد و به مدت یک هفته در مسیر تهران، کردستان، کرمانشاه، خوزستان و فارس سفر و با ظرفیتهای این مناطق برای خلق پروژههای کارآفرینی آشنا شد. این هیات ١۵ سایت تاریخی از جمله بیستون، طاق بستان، اورامانات، سازههای آبی شوشتر، شوش، چغتزنبیل، فیروزآباد، سروستانی بیشاپور دیدهاند.
این پروژه که اکنون در مرحله مطالعاتی و تحقیقاتی به سر میبرد در سه فاز تعریف شده که در فاز نخست هیات ایتالیایی از ایران بازدید میدانی میکند تا بر سیستم میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تمرکز پیدا کند. در فاز دوم که اواسط بهار سال آینده خواهد بود، اعضای نهادها و کارآفرینهای ایرانی در این سه حوزه با سفر به ایتالیا از پروژههای اتحادیههای تعاونی بازدید میکنند تا در جریان نحوه فعالیتها و تجربیات آنها قرار گیرند. تابستان آینده نیز همزمان با آغاز فاز سوم، پروژهای مشترک در ایران و در منطقه به صورت پایلوت اجرا میشود.
جوزپه پرونه (Giuseppe Perrone)، سفیر ایتالیا در تهران در شب آغاز پروژه همکاری دو کشور که همزمان با پایان ماموریت هیات ایتالیایی در ایران بود، گفت: ایران نه تنها میراث فرهنگی تحسینبرانگیزی دارد، بلکه ویژگی مردمانش همچون بخشندگی بسیار قابل توجه است.
او ادامه داد: هر شخصی که به ایران سفر میکند تحت تاثیر مهماننوازی مردم ایران و دیگر خصوصیات آنها قرار می گیرد.
سفیر ایتالیا در تهران گفت: حجم توریستی که به ایران میآید به هیچ وجه در شأن و اندازه جاذبههای گردشگری آن نیست. در حقیقت این گپ (فاصله) در هیچ کشوری دیده نمیشود و شاید ایران تنها کشوری است که این همه جاذبه دارد اما به اندازه آن توریست ندارد.
او با اشاره به تفاوت واقعیت درونی ایران با چهره بیرونی آن، اظهار کرد: وقتی به ایران قدم میگذارید تازه متوجه میشوید این کشور از لحاظ جاذبههای تاریخی، طبیعی و فرهنگی فوقالعاده است.
جوانا بارنی Giovanna Barni، رییس و مدیر توسعه تجارت شرکت CoopCultire که یکی از بزرگترین تعاونیهای میراث فرهنگی ایتالیا سرپرستی و نمایندگی این هیات مطالعاتی، در مراسم اعلام آغاز این همکاری مشترک که در باغ سفارت ایتالیا برگزار شد، با اشاره به فرهنگ غنی ومثالزدنی ایرانیها،اظهار کرد: ایتالیا صاحب میراث فرهنگی و بناهای قدیمی زیادی است که با توجه به قدمت و گذر زمان به نگهداری، پایش ومرمت با استفاده از روش های نوآورانه نیاز است، همکاری با ایران در این زمینهها میتواند موثر باشد. از طرفی ضرورت دارد در اجرای پروژههای مربوط به ایران احترام به جامعه محلی، توسعه پایدار و مرمت آثار مورد توجه قرار گیرد.
او پس از یک هفته سفر مطالعاتی به همراه هیأتی از اتحادیهها و تعاونیهای فعال در زمینه گردشگری و میراث فرهنگی در ایران، برای اجرای پروژهای مشترک و کوچک در مرحله نخست با استفاده از دانش و فناوری ایتالیا اعلام آمادگی کرد.
آئوگوستو دیجاچینتو Augusto Di Giacinto، رییس بخش توسعه بازرگانی سفارت ایتالیا در تهران که این پروژه و تورهای مطالعاتی مرتبط با حمایت آن اجرا میشود، با تاکید بر اعلام آمادگی ایتالیا برای اجرای پروژه همکاری مشترک با ایران در زمینه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، به فارسی گفت: باید پیش برویم تا ببینیم چه میشود.
محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی که به همراه محمدرضا کارگر، مدیرکل امور موزه ها در این مراسم شرکت کرده بود، با اشاره به همکاری قدمتدار دو کشور در زمینه باستانشناسی، یادآور شد: بیش از ۶٠ سال با این کشور همکاری مستمر در زمینه کاوش، حفاظت و مرمت داشتهایم. همواره سفیران خوبی از ایتالیا به ایران معرفی شده و هیاتهای باستانشناسی این کشور در پایگاه های میراث جهانی تخت جمشید، پاسارگاد، محور ساسانی، غرب ایران و موزه ملی حضور داشتهاند و این همکاریها هرگز متوقف نشده است و همکاری دو کشور عالی بوده است.
او با اشاره به چهره بیرونی ایران، اظهار کرد: زمانی که مدیر پایگاه تخت جمشید و پاسارگاد بودکه رییس کمیته میراث جهانی به ایران آمد که هنگام ترک این کشور از امنیت و جذابیت آن تعریف کرد، ناراحت بود در سطح دنیا معرفی و تبلیغات نداریم و اخبار منفی علیه ایران زیاداست. امیدوارم از طریق این پروژه تصویر درستی را بتوانیم نشان دهیم .
معاون میراث فرهنگی همچنین به جایگاه ایران در سازمانهای بینالمللی همچون ایکوم و ایکوموس اشاره کرد و گفت: ایران در بین این مراجع خوشنام است و هرچه پرونده به آنها ارسال شده به ثبت رسیده است.
طالبیان یادآوری کرد: این گروه در زمینه مشارکت جامعه محلی، توانمندسازی و گردشگری فرهنگی و پایدار فعال است و پس از ارزیابی و مطالعه می تواند پروژهای را به شکل پایلوت اجرا کند.
وی همچنین خطاب به سفیر ایتالیا در تهران گفت: امیدوارم در این دوره از ماموریتتان شاهد همکاری چند برابری در حوزه مرمت، میراث فرهنگی و گردشگری، موزه ها و صنایع دستی باشیم.
پروژه همکاری ایران و ایتالیا یک ساله است که اصلیترین هدف و تاکید آن ، کارآفرینی با تاکید بر تقویت جامعه محلی و ترویج گردشگری پایدار است. هیات ایتالیایی از ١٨ تا ٢۵ آذرماه در ایران سفر کرد.
انتهای پیام
نظرات