به گزارش ایسنا، فرشاد مهدیپور در "نشست آینده پژوهی فرهنگ در آینده ایران" که به مناسبت هفته ترویج علم امروز در مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور برگزار شد، به موضوع نسبت فناوری و فرهنگ پرداخت و گفت: به طور کلی پنج گروه پیشرانها از جمله اجتماعی، سیاسی، اقتصادی محیط زیستی و فناورانه هستند که در این میان پیشرانهای فناورانه شامل بیوتکنولوژی و علوم زیستی، علوم شناختی، نانوتکنولوژی و سایبر میشوند.
وی افزود: فرهنگ نیز دارای سه سطح صنایع فرهنگی، سطح آموزشی و آداب و سنن و فولکلور است. حال باید دید سه سطح فرهنگ با چهار لایه فناوری چطور اثر میگذارند.
عضو گروه فرهنگ پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی فرهنگ را به نقل از کتاب "فرهنگ چیست"، صورتی از آگاهی که به واسطه برخی آدمها وارد زندگی انسانها و زیست جهان آنها میشود که جنبه علمی و عینی دارد، تعریف کرد و گفت: مقالاتی که راجع به سمزدایی از نانو در ایران نوشته شده، از ۱۰ سال پیش تاکنون بهروز نشده، در حالی که ما جزو چهار کشور تولیدکننده مقالات نانو هستیم؛ بنابراین در این حوزه ظاهراً مشکلی هست که به آن توجه نمیشود.
مهدیپور با بیان اینکه اگر بر اثر استفاده از تکنولوژی نانو عمر انسان جهش پیدا کند، برنامههای اجتماعی و غیره باید عوض شوند، گفت: نانوتکنولوژی به اینکه در آینده چه اتفاقاتی میافتد، زیاد فکر نمیکند.
وی با اشاره به اینکه سندهایی برای توسعه نانو در ایران داریم، گفت: نانو مانایی میراث فرهنگی را تغییر میدهد.
عضو گروه فرهنگ پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی خاطرنشان کرد: نانوتکنولوژی به ما میگوید از سال ۲۰۲۵ موبایل حالت فیزیکال ندارد و زیر پوست قرار میگیرد. این در حالی است که در همه پژوهشها نسبت به حریم خصوصی در این حوزه هشدار داده شده است.
مهدیپور سپس به حوزه بیوتکنولوژی و فناوری زیستی پرداخت و گفت: اهداف بیوتکنولوژی کسب ثروت و افزایش رفاه اجتماعی تعیین شده و موضوعات مربوط به آن در صنعت، کشاورزی و بهداشت پیشبینی شدهاند؛ در حالی که در مواردی همچون محصولات تراریخته هنوز به یک جمعبندی قابل قبول نرسیدهایم؛ یا در زمان حمله ملخها بعد از سیل امسال که یک عملیات زیستی بود، هیچ پاسخی وجود نداشت.
وی سپس به علوم شناختی اشاره و تصریح کرد: علوم شناختی ناظر بر این است که آنچه در رفتار ما اتفاق میافتد، کجای ذهن ماست و مشهورترین بحث در این علوم، موضوع هوش مصنوعی است.
عضو گروه فرهنگپژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه در مباحثی همچون اینترنت اشیا هم چالش رعایت حریم خصوصی مطرح است، تأکید کرد: در آینده همگرایی بین تکنولوژیها در عرصه فرهنگ برجسته خواهد بود و انتظار داریم که مسائلی همچون کالایی شدن فرهنگ گسترش پیدا کند.
انتهای پیام
نظرات