مهدی عبایی خراسانی در گفتوگو با ایسنا، در خصوص تعیین لیست اشخاص حقیقی شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان استان، اظهار کرد: حدود دو ماه قبل بحث افزایش اشخاص حقیقی به احزاب و تشکیل شورای سیاستگذاری استان در شورای هماهنگی کلید خورد.
وی افزود: رابط استان آقای رسولی در جلسه شورای هماهنگی شرکت کرده و فرمودند بر اساس آییننامه شورای عالی سیاستگذاری برای استانها، نصف تعداد احزاب اشخاص حقیقی اضافه میشوند و این سقف تعداد است، البته استانها میتوانند تعداد کمتری را که به نظر میرسد مورد لزوم باشد، معرفی کنند و این کار صورت بگیرد.
عبایی خراسانی ادامه داد: پیشنهاد شورای عالی سیاستگذاری این بود که دو برابر تعداد مورد نیاز یعنی به تعداد خود احزاب صورت بگیرد و شورای عالی از بین افراد پیشنهاد شده به تعداد نصف احزاب شورای هماهنگی یعنی شخصیتهای حقوقی که دبیرانشان شرکت میکنند، اشخاص حقیقی اضافه شود. این کار در شورای هماهنگی استان صورت گرفت، البته دستور جلسات دیگری نیز در فاصله این دو ماه مطرح میشد.
این فعال سیاسی اصلاحطلب بیان کرد: در مرحله اول چهار نفر از اشخاص حقیقی که مورد وثوق احزاب بودند با رای نصف تعداد احزاب اضافه شدند که شامل حجتالاسلام علی عجم، حسین امینی، محمدرحیم نوروزیان و فاضلی از اهل سنت استان که در گذشته نیز با شورای هماهنگی همکاری داشتند، در مرحله اول با تصمیمی که احزاب گفته بودند توانستند دو سوم آرا را بیاورند و به عنوان اشخاص حقیقی منتخب شوند.
رئیس شورای هماهنگی اصلاحطلبان خراسان رضوی اضافه کرد: در همین دو ماه بحث و گفتوگو بین احزاب صورت گرفت و مقرر شد کسانی که بیش از یک سوم رای احزاب را بیاورند، اضافه شوند. در آن مرحله نیز تعداد 16، 17 نفر بودند که دو نفر رای آوردند و به چهار نفر قبلی ملحق شدند، این افراد عباس میرزاده و دکتر شیخالاسلامی، رئیس سابق دانشگاه آزاد مشهد بودند. در مجموع این 6 نفر اشخاص حقیقی را تشکیل دادند.
وی با بیان اینکه یک سوال اینجا باقی میماند و اینکه آیا احزاب نمیتوانستند بیشتر از این 6 نفر معرفی کنند، عنوان کرد: این کار امکانپذیر بود. ما به تعداد نیمی از احزاب یعنی 26 حزب که اکنون در شورای هماهنگی حضور دارند، میتوانستیم 15 نفر را معرفی کنیم اما دلیل اینکه احزاب شورای هماهنگی این لیست را کامل نکرده و به 6 نفر بسنده کردند، این بود که طی بحثهایی که ما در این 6 ماه گذشته داشتیم، برخی منتقد شورای سیاستگذاری بودند و چند دلیل داشتند.
عبایی خراسانی خاطرنشان کرد: یک دلیل نگرانی از این موضوع بود که شیوه این شورا دموکراتیک نیست، یعنی تمام بدنه احزاب سیاسی(بیش از نیمی از بدنه) حضور ندارند. از هر حزب یک نماینده وجود دارد که در این حزب جانشینش است و وقتی اشخاص حقیقی اضافه میشوند نمیتوانند با احزاب یک جمعیت دموکراتیک برای انتخاب کاندیداها و تهیه آن باشند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب افزود: این نگرانی وجود داشت و پیشنهاد شده بود که پارلمان اصلاحات جایگزین شورای سیاستگذاری شود، برای پارلمان اصلاحات پیشنهادات کافی و لازم نیامده بود، در حقیقت رای احزاب در پارلمان اصلاحات مساوی یعنی هر حزب یک رای بود. پیشنهاد این بوده که برای آن ضریب بگذاریم مثلا به جای اینکه از هر حزبی یک نماینده حضور داشته باشد، 10 نماینده حاضر شوند که این نیز مورد نظر بدنه احزاب و طرحی دموکراتیک نبود.
رئیس شورای هماهنگی اصلاحطلبان خراسان رضوی ادامه داد: برخی از احزاب در استان به خصوص احزاب بزرگی که اکنون در استان ما نمایندگی دارند، بیش از 300 نفر در استان عضو دارند، بنابراین 10 نفر هم نمیتواند بدنه آنها را نمایندگی کند. این وضعیت وجود داشت تا اینکه انتخابات به این صورت شکل گرفت و برخی میگفتند علیرغم اینکه به شیوه شورای عالی سیاستگذاری انتقاد داریم، منتخبین را در همین حد معرفی میکنیم برای اینکه با کل شورا مخالفت نکرده باشیم اما به دنبال طرحی بودند که به صورت دموکراتیک تمام بدنه احزاب را جذب کنیم.
وی با اشاره به اینکه این روزها موضوعی مطرح شده مبنی بر اینکه دلیل این امر که تعداد تعیین شده اشخاص حقیقی در شورای هماهنگی استان کمتر از حد نصاب هستند، مخالفت یا انتقاد با شورای شهر مشهد است، تصریح کرد: اینگونه نیست. اصلاحطلبان در تحلیلهای حزبی خود و نگاهی که به شورا دارند، ممکن است تعدادی منتقد شورا باشند اما به قدری صراحت دارند که در صورت داشتن انتقاد از شورای شهر مشهد، آن را به پای شورای عالی سیاستگذاری نگذارند، انتقاد را به صراحت از شورای شهر داشته باشند.
عبایی خراسانی اضافه کرد: شورای شهر نیز در مواقعی برخی از این انتقادات را پاسخ گفته که مطلوب نظر اصلاحطلبان بوده یا نه، اما این بحث دیگری است و شاید آنچه که اصلاحطلبان دنبالش بودند بتواند در چرخه معرفی سرا یعنی سازمان رای اصلاحطلبان متجلی شود. طرح سرا برای انتخاب نامزدهایی است که از جمع آنها لیست استان شکل میگیرد، یعنی یا در دو مرحله یا در مرحله نهایی از سرا استفاده میشود اما در انتخاب اشخاص حقیقی از رای و نظر خود احزاب استفاده خواهد شد و قرار نبوده که برای معرفی اشخاص حقیقی از سرا استفاده شود.
این فعال سیاسی اصلاحطلب در خصوص طرح سرا، گفت: در زمینه طرح سرا کار شده و سامانهای است که برخی از شخصیتهای سیاسی کشور پیشنهاد داده بودند و روی آن کار شده بود، شاید بیش از سه ماه در این زمینه کار کردند و طرح به این شکل درآمد که یک لیست 20 نفره اولیه باشد که هنوز این 20 نفر در استان مشخص نشده است، این 20 نفر اولیه تنها تقدم دارند و نقش ویژهای ایفا نمیکنند، 20 نفر اولیه هر کدام 20 نفر از بدنه احزاب یا اشخاص حقیقی که عضو احزاب نیستند، اما اصلاحطلب فعال هستند را معرفی میکنند که 400 نفر میشوند و هر کدامشان 20 نفر دیگر نیز معرفی میکنند تا این سامانه شکل بگیرد.
رئیس شورای هماهنگی اصلاحطلبان خراسان رضوی بیان کرد: این کار در 3 مرحله صورت میگیرد که مرجله اول 20 نفر، مرحله دوم 400 نفر و مرحله آخر 8 هزار نفر تعیین شده و در مجموع این سامانه به صورت تصاعدی افزایش مییابد. در 3 مرحله 8420 نفر در تهران یا مشهد به بدنه رای اضافه میشوند که این افراد لیست نهایی را تعیین میکنند یا اگر لیست اولیه نیاز به تایید داشته باشد، آن را تایید میکنند.
وی خاطرنشان کرد: این افراد مشخص مینمایند افرادی که شورای سیاستگذاری در سطح استان به عنوان نامزدهای اولیه معرفی و جمعآوری کردند، شرایط اصلاحطلبی را دارند تا لیست نهایی را در مرتبه نهایی تایید کنند. امیدواریم با سرا خواست دموکراتیک بدنه اصلاحطلبی شکل بگیرد، یعنی در نهایت کاندیداها با مطمئنترین شکل و بیشترین رای که مورد اعتماد طیف اصلاحطلبی است بتوانند کاندیدای خود را معرفی کنند. فعلا پیشنهاد شده در تهران و شهرهایی که 3 نفر یا بیشتر جایگاه دارند، باشد. شاید یک مرحله ابتدایی به صورت پایش نیز داشته باشیم که این طرح به صورت آزمایشی در چند شهر انجام شود.
انتهای پیام
نظرات