به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، بلاروس به نیابت از ۵۴ کشور با تقدیر از "دستاوردهای چشمگیر چین در حوزه حقوق بشری" تاکید کرد که "تروریسم، جداییطلبی و افراطگرایی مذهبی آسیب زیادی به مردم تمام گروههای قومی در سینکیانگ (شینجیانگ) وارد کرده و همین نقض جدی حقوق بشری شامل حق حیات، بهداشت و توسعه شده است."
انگلیس هم به نیابت از ۲۳ کشور نگرانیهای کمیته حذف تبعیض نژادی درباره "گزارشهای معتبر" از بازداشتهای جمعی، "تلاش برای محدودسازی فرهنگی و اعمال مذهبی، شناسایی جمعی که کورکورانه اقلیت اویغور را هدف میگیرد و دیگر نقضها و سوءرفتارهای حقوق بشری در منطقه خودمختار اویغور سینکیانگ" را بیان کرد.
این اختلافنظر در کمیته حقوق بشری مجمع عمومی پس از آن روی بیانیههای مطبوعاتی جداگانه از سوی دو طرف مخالف ادامه یافت.
بیش از یک میلیون اویغور از سال ۲۰۱۷ در کمپها هستند و انتقاد از بازداشت آنها و همچنین دیگر مسلمانان افزایش یافته است. دولت چین تاکید دارد اینها مراکز "داوطلبانه" با هدف آموزش و توسعه مهارتها هستند. چین اوایل امسال در گزارشی در مقابله با انتقادها از کمپهای بازداشت و دیگر تدابیر امنیتی سرکوبگرایانه در این منطقه مسلماننشین گفت، حدود ۱۳ هزار تن تحت عنوان "تروریست" بازداشت شدند و از سال ۲۰۱۴ صدها "باند تروریستی" در سنکیانگ منهدم شده است.
در بیانیه بلاروس که حامیانش شامل پاکستان، روسیه و مصر بود، از "تدابیر ضد تروریستی و رادیکالزدایی در سینکیانگ شامل تشکیل مراکز داوطلبانه آموزشی" تقدیر شده است. در این بیانیه آمده است، در سه سال گذشته حتی یک "حمله تروریستی" در سینکیانگ به وقوع نپیوسته است و "مردم از حس قویتر شادی، تحقق و امنیت برخوردار شدند."
بیانیه کشورهای غربی که حامیانش شامل ایالات متحده، فرانسه و آلمان میشد، از دولت چین خواسته شد تا به حقوق بشر شامل آزادی مذهبی در سینکیانگ و سراسر چین احترام گذاشته و فورا کمیتهای برای اجرای توصیههای کمیته حذف تبعیض نژادی شامل "امتناع از بازداشت خودسرانه اویغورها و اعضای دیگر گروههای مسلمان" تشکیل دهد. این بیانیه همچنین از چین خواست تا مجوز "دسترسی بدون محدودیت و معنادار" به کارشناسان حقوق بشری سازمان ملل متحد اعطا کند.
اندکی پس از آن سفیر چین در سازمان ملل متحد به گروهی از خبرنگاران گفت، دولت بارها از میچل باچله، کمیسیونر عالی حقوق بشری سازمان ملل برای سفر به چین از جمله سینکیانگ دعوت به عمل آورده است و با دفتر او در تماس است. او کشورهای غربی را به اعمال "فشار روی مقامهای سازمان ملل" برای عدم انجام این سفر متهم کرد.
سفیر چین همچنین به آمریکا هشدار داد، انتقاد از مساله اویغورها برای مذاکرات تجاری "مناسب" نیست. او به خبرنگاران گفت: تصورش سخت است که شما از طرفی برای رسیدن به یک توافق تجاری تلاش کنید و از طرف دیگر از هر مسالهای خصوصا مسائل حقوق بشری برای سرزنش دیگران استفاده میکنید. پیشرفتی در مذاکرات تجاری حاصل شده است اما انتقاد آمریکا از چین در سازمان ملل به دستیابی به راهحلی مناسب در مذاکرات تجاری کمک نمیکند.
کلی کرفت، سفیر آمریکا در سازمان ملل درباره تاثیر این بیانیه انتقادی روی مذاکرات تجاری گفت: برایم تفاوتی ندارد که چین باشد یا یک کشور دیگر. هر جایی که سوء رفتار حقوق بشری باشد، ما در دفاع از قربانیان حاضریم.
انتهای پیام
نظرات