• یکشنبه / ۲۸ مهر ۱۳۹۸ / ۰۹:۳۰
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 98072820048
  • منبع : نمایندگی دانشگاه اصفهان

پوکی استخوان و راه‌های پیشگیری از آن

پوکی استخوان و راه‌های پیشگیری از آن

ایسنا/اصفهان پوکی استخوان، نوعی بیماری است که با نشانه‌هایی مانند چگالی پایین مواد معدنی و ترکیبات بیوشیمی در بافت استخوانی مشخص می‌شود که برای آگاهی همگانی از این بیماری و راه‌های پیشگیری از آن توسط سازمان بهداشت جهانی روز 20 اکتبر برابر با 28 مهر به نام "روز جهانی پوکی استخوان" نام‌گذاری شده است.

مطب دکتر فقط 15 صندلی برای نشستن دارد و بقیه در گوشه اتاق انتظار و راهرو بیرون مطب ایستاده‌اند و به مرور زمان تعداد بیماران چهار مطب هم اضافه می‌شود و برخی که نوبت از قبل ندارند باید تا ساعت 21 منتظر بمانند. منشی می‌گوید این وضعیت هر روز مطب است چون ما چیزی از پوکی استخوان و آرتروز و راه‌های پیشگیری از آن را نمی‌دانیم.

مردی که دهه پنجم زندگی را سپری می‌کند در گفت‌وگو با ایسنا،گفت: بیش از 30 سال از عمرم را به عنوان رفتگر از ساعت پنج صبح تا دو بعدازظهر در سرمای استخوان سوز زمستان و گرمای طاقت‌فرسای تابستان در خیابان‌ها و کوچه‌های شهر خدمت کردم، اما امروز دچار انواع بیماری شده‌ام.

ذبیح الله، اظهار کرد: چند سال قبل که پاهام درد می‌گرفت، گوشه‌ای می‌ایستادم و درد ساکت می‌شد و بعد به کارم ادامه می‌دادم، اهل محل می‌گفتند کمی بنشین خیلی خودت را اذیت می‌کنی، اما من می‌گفتم باید روزی من حلال باشد.

وی افزود: در محل کار هم سرپرست از کار من راضی بود و هم سایر همکاران دوست داشتند با من کار کنند اما یک بار هم باور نکردم که این همه ایستادن، آخر و عاقبتی ندارد و چند سالی است که اسیر دکتر و بیمارستان شده‌ام.

ذبیح‌الله گفت: بعد از چند سال دارو هم اثری ندارد و دکترها می‌گویند باید مفصل زانوهایت را عوض کنی و من هم که پول این عمل را ندارم و می‌ترسم که بعد از عمل هم نتوانم کار کنم. امروز آمدم اینجا شاید این دکتر داروی دیگری را بنویسد. نمی‌دانم، امیدم به خدا است.

یکی دیگر از مراجعان به مطب ارتوپدی، فرهنگی میان‌سالی است که به ایسنا گفت: چند وقتی است که هنگام حرکت در پله‌ها، دچار درد شدیدی در پاهایم می‌شوم که بعد از رادیولوژی گفتند دچار آرتروز و پوکی استخوان شده‌ام.

سعید افزود: هیچ وقت فکر نمی‌کردم که در این سن، دچار بیماری استخوان شوم، چراکه من معلم ریاضی هستم و مجبورم همه ساعت تدریس را ایستاده باشم و حتی ساعت تفریح هم مجبورم به سؤال بچه‌ها جواب بدهم.

وی تصریح کرد: همه فرهنگیان در طول سابقه تدریس، انواع رده‌های ضمن خدمت را به اجبار شرکت می‌کنند، اما یک‌بار نشد که برای ما کلاس آموزش طب کار برگزار کنند و ما با چند حرکت ورزشی بتوانیم سلامت خود را حفظ کنیم.

این فرهنگی تأکید کرد: برگزاری کلاس‌های آموزش سلامت به مراتب هزینه‌ای کمتر از هزینه‌های پزشکی به دولت و شرکت‌های بیمه وارد می‌کند، اما هیچ دستگاهی به فکر حفظ سلامت کارکنان خود نیست. ای‌کاش کارفرمایان دولتی و خصوصی باور کنند که سلامت نیروی کار برای منافع آن‌ها هم اهمیت دارد.

یک فیزیوتراپیست در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: پوکی استخوان یک بیماری سیستمیک است که به علت کاهش قدرت استخوان و زیرساخت‌های آن، خطر شکستگی به ویژه در دهه پنجم زندگی مبتلایان افزایش پیدا می‌کند.

سید سعید سکوت اظهار کرد: برای تشدید این بیماری دو دسته از عوامل‌ مؤثرند، برخی از عوامل قابل تغییر شامل کمبود هورمون‌های جنسی، رژیم غذایی، سبک زندگی و مصرف برخی داروهاست، اما عوامل غیرقابل تغییر مثل جنسیت، جثه کوچک و سابقه فامیلی است.

وی افزود: پوکی استخوان یک بیماری پنهان و بدون علامت است که معمولاً توصیه می‌شود بعد از 65 سالگی، تست تراکم استخوان انجام شود اما برای پیشگیری از پوکی استخوان دو عامل تغذیه و ورزش بسیار مهم است چرا که استخوان‌ها برای قوی ماندن نیاز دارند تا مرتب تحت فشار نیروهای خارجی قرار گیرند.

این فیزیوتراپ تصریح کرد: در هر فرد تا سن ۳۰ سالگی افزایش قوام استخوان را داریم که بعد از آن، هر سال حدود یک درصد از قوام استخوان کم می‌شود، بنابراین فعالیت پیاده‌روی روزانه به مدت ۲۰ دقیقه نقش مهمی برای رسوب کلسیم در استخوان‌ها و استحکام آن‌ها دارند و با افزایش توده استخوانی در پیشگیری از بیماری مؤثر است.

وی با اشاره به ورزش گفت: سبک زندگی امروزی به علت فعالیت کم و رژیم غذایی فست فودی خطر ابتلا به پوکی استخوان را زیاد می‌کند و بی‌حرکتی به خصوص در گروه بیماران و سالمندانی که به مدت طولانی در بستر به سر می‌برند باعث تحلیل بافت استخوانی شده و خطر ابتلا را افزایش می‌دهد.

سکوت تأکید کرد: مواد غذایی از گروه لبنیات، میوه و سبزی‌های تازه برای پیشگیری از پوکی استخوان مؤثر است و در معرض نور خورشید قرار گرفتن نیز تا حدودی باعث تأمین ویتامین دی شده و کلسیم مواد غذایی از روده‌ها وارد جریان خون و به استخوان‌ها می‌رسد.

وی تصریح کرد: بیشتر شهروندان امروزه به علت بسته بودن محیط کار، آلودگی هوا و استفاده از کرم‌های ضد آفتاب، دچار کمبود ویتامین دی هستند که باید حتماً با آزمایش، میزان آن بررسی شده و با نظر پزشک، این کمبود، اصلاح شود.

این فیزیوتراپ در مورد تأمین نیاز غذایی در پیشگیری از پوکی استخوان گفت: نیاز روزانه هر فرد به کلسیم ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی‌گرم است که هر فرد باید دو لیوان شیر و یک لیوان ماست را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجاند و البته کشک که غنی‌ترین منبع کلسیم است. همچنین سویا، بادام، اسفناج، انواع کلم، برگه زردآلو و انجیر خشک، منبع کلسیم هستند.

وی تأکید کرد: افرادی که دچار عارضه پوکی استخوان هستند و خانواده‌هایی که از سالمندان مراقبت می‌کنند، سفارش می‌شود که مراقب راه رفتن باشند چراکه استخوان به شدت شکننده است و در صورت شکستگی درمان بسیار سخت خواهد شد.

این فیزیوتراپ گفت: افراد باید برای پیشگیری از بروز عوارض ناشی از پوکی استخوان با فیزیوتراپیست خود مشورت کنند و ورزش‌های مناسب را جهت حفظ قوام استخوان و تقویت عضلات را دریافت و در برنامه روزانه خود بگنجانند.

سکوت در مورد درمان پوکی استخوان، افزود: برای درمان پوکی استخوان درمان دارویی و درمان فیزیوتراپی داریم. در درمان فیزیوتراپی اقداماتی شامل مگنت تراپی، لیزر کم‌توان و تمرین درمانی استفاده می‌شود که بسیار مؤثر واقع می‌شوند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha