به گزارش ایسنا، بانک خونبند ناف رویان زیر نظر جهاددانشگاهی است که 12 سال از تأسیس آن در استان همدان میگذرد و لازم است مادران باردار در زمان بارداری اطلاعات کافی درباره مزایای آن را کسب کنند تا در زمان زایمان از این امکان بهرهمند شوند.
سلولهای بنیادی دارای دو ویژگی خود نوزایی و تمایز یا تخصصی شدن هستند بهگونهای که سلول مشابه خود را تولید کرده و به سلولهای دیگری به نام سلولهای بنیادی تبدیل میشود. خونبند ناف مملو از سلولهای بنیادی است ضمن اینکه 80 تا 200 میلیلیتر خون در بندناف موجود است که با جمعآوری آسان آن میتواند در زمان لزوم از آن استفاده کرد.
در ایران بانک خون به سه دسته عمومی خصوصی و یا خانوادگی تقسیم میشود که در بانک خون عمومی مالک آن خانوادهها نیستند اما در بانک خون خصوصی یا خانوادگی نمونه گرفتهشده برای خود و خانواده نگهداری میشود بهطوریکه تا کنون در دنیا بیش از 40 هزار پیوند با استفاده از خونبند ناف انجامشده است.
امروزه بیش از 80 نوع بیماری توسط سلولهای بنیادی درمان میشوند که انواع سرطانها، تالاسمی و در نهایت بیماریهایی که منشأ خونی دارند از جمله آنها هستند. زمان جمعآوری خونبند ناف 10 تا 15 دقیقه پس از تولد نوزاد بوده و باید هرچه سریعتر آن را جمعآوری کرد.
ذخیرهسازی 3000 نمونه خونبند ناف در همدان
مسئول بانک خونبند ناف جهاد دانشگاهی همدان در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: تا کنون بیش از 3000 نمونه خونبندناف در نمایندگی همدان ذخیره و به مرکز بندناف رویان تهران ارسالشده که این تعداد تا سال 92 حدود 450 نمونه بوده است.
عباس وکیلیان در ادامه با اشاره به درمان 80 نوع بیماری توسط خونبندناف، خاطرنشان کرد: در شش ماهه نخست امسال 250 نمونه دریافت و در بانک خون ذخیرهشده است.
وی با اشاره به وضعیت خوب استان در ذخیره خون بندناف در مقایسه با سایر استانها تصریح کرد: با توجه به تبلیغات انجامشده در مطب پزشکان زنان و زایمان و آزمایشگاههای سراسر استان شاهد روند افزایشی ذخیرهسازی خونبندناف نوزادان در استان هستیم اما هنوز بسیاری از افراد راجع به مزایای طرح اطلاعاتی ندارند.
معرفی دو مورد فلج مغزی به مرکز پیوند
وکیلیان با بیان اینکه تا کنون مورد پیوندی از 3000 نمونه ذخیرهشده از استان همدان استفادهنشده است، اعلام کرد: بهتازگی دو مورد فلج مغزی به مرکز پیوند با سلولهای بنیادین خون بندناف رویان معرفیشدهاند اما هنوز پیوند صورت نگرفته است.
وی هزینه اولیه نمونهگیری را 3 میلیون و 300 هزار تومان اعلام کرد و گفت: سالانه 160 هزار تومان هزینه شارژ نگهداری نمونه بوده که این هزینه اولیه در استان بهصورت نقدی، چک و اخذ وام قابل پرداخت است.
وکیلیان از انجام نمونهگیری در همدان بهصورت خصوصی خبر داد و تصریح کرد: هر نمونه تا کنون بهصورت 25 ساله ذخیره میشد که در حال حاضر مطالعاتی صورت گرفته که نمونهها بهصورت دائم نگهداری شوند.
مسئول بانک خونبند ناف جهاد دانشگاهی همدان در پایان یادآور شد: مطالعات جدیدی بر روی خون دندان شیری انجامشده که بتوان از خون ریشه دندان سیری نیز در پیوند سلولهای بنیادی انجام شود.
به گزارش ایسنا؛ با توجه به ثبت 13 هزار و 78 مورد ولادت در سالجاری در استان، تعداد 250 نمونه ذخیرهشده در بانک خونبند ناف آمار کمی بوده و این امر در استان همدان نیازمند فرهنگسازی بیشتری است تا خانوادههای همدانی از مزیتهای این مسأله آگاه شوند.
انتهای پیام
نظرات