• شنبه / ۶ مهر ۱۳۹۸ / ۱۰:۰۳
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 98070603881
  • خبرنگار : 50010

ماجرای اعتراض کارکنان بیمارستان امام حسین(ع) چه بود؟

ماجرای اعتراض کارکنان بیمارستان امام حسین(ع) چه بود؟

ایسنا/آذربایجان شرقی کارکنان شرکتی بیمارستان امام حسین(ع) به علت پرداخت نشدن مطالبات خود، پنجشنبه گذشته، در مقابل فرمانداری، شبکه بهداشت و درمان، دفتر نماینده مجلس در شورای اسلامی و اداره کار تجمع کرده و اعتراض خود را نشان دادند.

یکی از کارکنان شرکتی بیمارستان هشترود در گفت‌وگو با ایسنا، خاطرنشان کرد: از سال 95 مبلغ هشت میلیون تومان از شرکت طلب کار هستیم اما شرکت حاضر به پرداخت مطالبات ما نیست و موقعی که به مسئولان بیمارستان مراجعه می‌کنیم می گویند که به جای هشت میلیون، چهار میلیون دریافت کنید و صدایتان را در نیاورید.

وی افزود: با توجه به اینکه مجموعه قضایی در این خصوص به نفع کارکنان  رای صادر کرده است، اما دانشگاه علوم پزشکی استان نسبت به رای صادره بی تفاوت بوده و هیچ بازخواستی از شرکت مذکور انجام نمی‌دهد.

یکی دیگر از کارکنان که به همراه فرزند کوچک خود در این تجمع اعتراض آمیز شرکت کرده بود، گفت: در طول چهار سال گذشته حتی یک بار هم به مرخصی نرفته‌ام، یعنی صاحب شرکت، کارکنان را از رفتن به انواع مرخصی منع کرده و اگر اعتراضی در این خصوص داشته باشیم تهدید به اخراج می‌شویم.

وی خاطر نشان کرد: من و امثال من به خاطر پیدا کردن شغل در بیمارستان، اقدام به ازدواج و تشکیل خانواده کرده ایم اما اگر برای مطالبات خود اعم از پاداش،  اضافه کاری و سایر موارد اصرار کنیم با تهدید به اخراج روبرو می شویم؛ ما در این بیمارستان امنیت شغلی نداریم.

یکی دیگر از کارکنان شرکتی بیمارستان هشترود اظهار کرد: شرکتی که با بیمارستان هشترود قرارداد دارد به جای اینکه برای کارهای خدماتی از 18 نفر استفاده کند از 16 نفر استفاده می‌کند و کارهای دو نفر را به سایرین ارجاع می‌دهد و موجب خستگی کارکنان می‌شود.

وی ادامه داد: خواسته های بعضی از پرسنل بیمارستان اعم از اداری و درمانی از کارکنان شرکتی مبنی بر تمیز کردن منزل شخصی و خریدن صبحانه برای آنها یک کار ناپسند است.

وی ادامه داد: 66 وظیفه ای که شرکت به کارکنان خود در بیمارستان هشترود ابلاغ کرده یک برده داری نوین است، چرا که یک نفر از پس این همه کار بر نمی‌آید.

مدیر بیمارستان امام حسین(ع) هشترود در خصوص اعتراض کارکنان شرکتی به خبرنگار ایسنا گفت: شرکتی که با بیمارستان قرارداد دارد باید ماهانه برای این مرکز درمانی 4500 ساعت کار مفید انجام دهد که سهم هر نفر 192 ساعت می‌شود و اگر کسی برای اضافه کاری هم بماند ساعت کارکرد نفرات به 250 ساعت می‌رسد و شرکت موظف است برابر قانون کار حق الزحمه کارکنان و سایر موارد مربوطه را در اسرع وقت به حسابشان واریز کند.

علی محمد حسینی گفت: شرکتی که برای انجام کارهای خود باید از 18 نفر استفاده کند، دو نفر کمتر به کار گرفته و وظیفه کارکنان را افزایش داده است که یک تخلف محرز و آشکار است و باید جوابگو باشد.

وی اضافه کرد: بیمارستان هشترود از کارکنان شرکتی خود حمایت می‌کند و به خاطر احقاق حقوق این قشر زحمت کش به شرکت همکار در بیمارستان تذکر داده است و اگر این تذکرات به عدد سه برسد بیمارستان می‌تواند به صورت یک طرفه قرار داد خود را با شرکت لغو کند.

وی یادآور شد: شرکت در پرداخت مطالبات کارکنان قصور کرده و اگر تا چند روز آینده نسبت به تسویه حساب با آنها اقدام نکند با جریمه سنگین مواجه خواهد شد.

گزارش از: محمدمحرومی- خبرنگار ایسنا در آذربایجان شرقی

برچسب‌ها:
  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha