• یکشنبه / ۱۳ مرداد ۱۳۹۸ / ۱۵:۳۷
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 98051306670
  • خبرنگار : 71191

میراث هنری ایران و قفقاز در فرهنگستان هنر

میراث هنری ایران و قفقاز در فرهنگستان هنر

«‌کتیبه‌های باقی‌مانده از قفقاز شمالی و جنوبی که بیشتر متعلق به بناهای مذهبی و از دوره‌های قاجار و صفوی هستند، بسیاری از مفاهیم در قالب شعر فارسی و متون اخلاقی ارائه‌شده یا اطلاعاتی درباره ساخت و تعمیر بنا را نشان می‌دهند، که قرار است در فرهنگستان هنر به نمایش درآیند.»

به گزارش ایسنا، مرتضی رضوانفر  - عضو هیات علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری - که در طول چند سال گذشته با سفر به قاره‌های مختلف کتیبه‌های فارسی باقی‌مانده روی بناهای تاریخی هر کشور را بررسی کرده، دوشنبه ۱۴ مرداد در نشست تخصصی و نمایشگاه «میراث هنری ایران و قفقاز؛ با تأکید بر کتیبه‌ها و تزیینات معماری» در فرهنگستان هنر، میراث هنری ایران و قفقاز را بررسی می‌کند.

او قرار است درباره پروژه میدانی «میراث مشترک ایران و جهان؛ با تکیه بر کتیبه‌های فارسی»، که در چند سال اخیر در کشورهای چین، تانزانیا، کنیا، ترکیه، جمهوری آذربایجان، هندوستان، ارمنستان و قفقازِ روسیه، به‌صورت فردی انجام داده، سخنرانی کند.

وی درباره شیوه تحقیق و بررسی به‌کارگرفته‌شده در این پژوهش توضیح داد: شیوه کار، میدانی و اسنادی (کتابخانه‌ای) است. بیش از پنج سال است که این بررسی آغاز شده و سه قاره آسیا، آفریقا و اروپا را شامل می‌شود. ما از شرق چین در آسیا تا مصر در آفریقا و بعضی کشورهای اروپا آثاری داریم که تاریخ مشترک ما را با این سرزمین‌ها نشان می‌دهد و نشست تخصصیِ روز دوشنبه بخشی از این کار بزرگ است که مربوط به کتیبه‌ها و تزیینات معماری قفقاز می‌شود.

این پژوهشگر و مردم‌شناس هدف از این تحقیق و پژوهش گسترده را معرفی و شناساندن حوزهای ایران فرهنگی دانست و ادامه داد: بهترین سند اثبات حوزه‌های ایرانِ فرهنگی، همین کتیبه‌های به زبانِ فارسی است. برای اثبات حضور فرهنگ ایران در سرزمین‌های مزبور، جدا از جنبه‌های آیینی که شامل مراسم مشترک مانند نوروز، سده، مهرگان، چله و بعضی دیگر از جشن‌های ایرانی است، "زبان فارسی"، مهم‌ترین و پررنگ‌ترین عنصرِ بلامنازع، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که این سند در شکل کتیبه‌های سنگی با اشعار شاعران نامی ایرانی، کتیبه‌های اطلاع‌رسانی و تزیین بناها وجود دارد؛ آثاری که بهترین سند برای حضور فرهنگ ایران و ایرانی و خدمات جامعه ایرانی در جهان است.

رضوانفر با بیان این‌که علاوه بر کتیبه‌های ساسانی که در قفقاز شناسایی شده‌اند، بیشترین آثار به‌جامانده در قفقاز شمالی و جنوبی متعلق به بناهای مذهبی و مربوط به دوره‌های صفویه و قاجاری است، ادامه داد: ‌در این کتیبه‌ها بسیاری از مفاهیم در قالب شعر فارسی و متون اخلاقی ارائه شده یا اطلاعاتی درباره ساخت و تعمیر بنا بیان شده است.

به گزارش روابط عمومی فرهنگستان هنر، نشست تخصصی «میراث هنری ایران و قفقاز با تأکید بر کتیبه‌های فارسی»، دوشنبه ۱۴ مرداد، ساعت ۱۰:۳۰ تا ۱۲ در سالن همایش‌های فرهنگستان هنر برگزار می‌شود. پس از این نشست، نمایشگاهی که به‌صورت تابلوهای پژوهشی ارائه شده و غالباً حاوی تصویر بنا و کتیبه‌ها، قرائتِ متن کتیبه‌ها و اطلاعاتی مختصر درباره محتوای آنهاست، در مؤسسه فرهنگی، هنری و پژوهشی صبا (گالری لرزاده) گشایش می‌یابد.

علاقه‌مندان برای حضور در این نشست و بازدید از نمایشگاه آثار می‌توانند به نشانی خیابان ولیعصر، پایین‌تر از تقاطع طالقانی، شماره ۱۵۵۲، فرهنگستان هنر، طبقه سوم، سالن همایش‌ها مراجعه کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha