محمدتقی نظرپور در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه میزان صرفهجویی در مصرف کاغذ پیرو بخشنامه معاونت آموزشی وزارت علوم مبنی بر ممنوعیت چاپ پایاننامههای کاغذی، بسته به جمعیت فارغالتحصیلان در مقاطع مختلف دانشجویی متفاوت خواهد بود، توضیح داد: در مجموع میتوان گفت یک پایاننامه حداقل ۱۰۰ صفحه دارد و بر اساس کمترین میزان محاسبه شده، حداقل ۵ نسخه از آن انتشار پیدا میکند.
وی افزود: اگر دانشگاهها بسته به شرایطی که دارند موارد فوق را محاسبه کنند و همچنین مجموع دانشگاههای دولتی، مؤسسات غیرانتفاعی و دانشگاه آزاد اسلامی در نظر گرفته شود، صرفهجویی کلانی برای دانشجو و دانشگاه اتفاق میافتد. از جهت دیگر ضمن این صرفهجویی میتوان به سایر نیازهای دانشگاه پاسخ داد.
معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم، تحقیقات و فناوری خاطرنشان کرد: از جمله جوانب دیگری که پیرو بخشنامه اخیر معاونت آموزشی وزارت علوم سنجیده شده، فضاهای فیزیکی در دانشگاه است که به نگهداری پایاننامهها اختصاص پیدا کرده و شاهد هستیم که هر ساله تعداد زیادی از پایاننامهها به کتابخانه مرکزی و کتابخانههای تخصصی دانشکدهها، ایرانداک و … وارد شده و نگهداری میشود.
نظرپور ادامه داد: این در حالی است که اگر بتوان پایاننامهها را دیجیتالی کرد و فایل پی دی اف آنها را در اختیار دانشجویان قرار داد، هم فضای کمتری اشغال میشود و هم به راحتی قابل استفاده است. بر این اساس امکان مطالعه پایاننامهها برای اساتید، دانشجویان و محققانی که در حال کار بر روی یک موضوع خاص هستند و میخواهند از حاصل مطالعات قبلی مطلع شوند، فراهم میشود.
وی با اشاره به اینکه فعلاً ساز و کار و بستر مناسب برای استفاده از پایاننامههای چند رسانهای در دانشگاهها فراهم نیست، یادآور شد: مواردی هست که بستر مورد نیاز برای انجام یک اقدام فراهم نیست. در حال حاضر میخواهیم یک گام به جلو برداریم که آن همان حذف کاغذ از پایاننامه و رساله است، اما فعلاً بستری برای استفاده از پایاننامههای چندرسانهای (Multimedia) فراهم نیست.
دبیر کمیته مدیریت سبز وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ذیل ارتباط دانشگاهها با صنعت تشریح کرد: بعضی از پایاننامهها در مقاطع تحصیلات تکمیلی، به ویژه در مقطع دکتری، در حقیقت نیاز محور هستند و صنعت به آنها نیاز دارد که میزان آنها پنج درصد از کل پایاننامه و رسالهها است.
نظرپور با اشاره به اینکه صنعت هزینههای این دسته از پایاننامه و رسالهها را پرداخت میکند و مشکلی از این بابت وجود ندارد، تأکید کرد: ارتباطی که با صنایع داریم باید تقویت شود تا نیاز صنایع را در دانشگاهها تعریف کنیم و دانشگاهها بتوانند بسته به نیاز صنایع، پایاننامههایشان را تعریف کنند.
وی در پایان تصریح کرد: تاکنون امکان درآمدزایی مستقیم از پایاننامههای ارشد یا رسالههای دکتری برای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری وجود نداشته و ساز و کاری برای این موضوع دیده نشده است.
معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم، تحقیقات و فناوری پیشتر گفته بود که چنانچه تعداد تقریبی سالانه پایاننامههای کشور حدود ۲۰۰ هزار عدد و تعداد صفحات هر پایاننامه به طور متوسط ۱۰۰ صفحه و در پنج نسخه تکثیر شود؛ با حذف کاغذی این پایاننامهها، حداقل ۱۰۰ میلیون ورق کاغذ A 4 صرفهجویی خواهد شد.
وی این این اقدام را در جلوگیری از قطع سالانه حداقل ۵ هزار درخت صنوبر ۱۰ ساله از جنگلهای موجود، و نیز در جهت کمک به حفظ محیط زیست و کاهش وابستگی کشور به ارز بهویژه در شرایط تحریم دانسته است.
انتهای پیام
نظرات