• شنبه / ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ / ۱۶:۰۰
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 98021407412
  • خبرنگار : 71588

تحولات جنوب سوریه یک سال پس از آزادسازی؛ "امنیت اسرائیل" برای روسیه اولویت است

تحولات جنوب سوریه یک سال پس از آزادسازی؛ "امنیت اسرائیل" برای روسیه اولویت است

طی سال‌های نخست جنگ در سوریه؛ بازوهای عملیاتی اسرائیل در جنوب سوریه نتوانستند به رویای تل‌آویو درخصوص ترسیم کمربند امنیتی حائل در داخل اراضی سوریه که گروه‌های مسلح همپیمان با اسرائیل از آن حفاظت کنند، جامه عمل بپوشاند.

به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه "الاخبار"، از آنجا که حمایت بیشتر اسرائیل از این تروریست‌ها نتیجه‌ای جز شکستشان و پیشروی ارتش سوریه و همپیمانانش به سمت مرزها با جولان اشغالی به همراه نداشت، دولت رژیم صهیونیستی منفعت خود را در سازشی دید که در آن، حداقل امنیت مرزهایش تضمین شود و اسرائیل در این راستا به این واقعیت تن داد که هیچ امیدی به باقی نگه داشتن گروه‌های مسلح در جنوب سوریه نیست که به سرعت اکثر آن‌ها سقوط می‌کنند.

اینگونه بود که منافع اسرائیل با روسیه و اردن یک جهت گشت؛ اسرائیلی که خود را در برابر دو گزینه گیر افتاده می‌دید: تشدید تنش به همراه خطرات امنیتی استراتژیک ناشی از آن یا تن دادن به سازش مذکور. روسیه‌ نیز آمادگی‌ها برای سازش‌ها با گروه‌های مسلح در جنوب سوریه را آغاز کرده بود و در بی‌طرف کردن برخی از آن‌ها نیز موفق عمل کرده بود. اردن نیز از گسترش حضور داعش در اطراف یرموک و به سمت مرزهایش نگران بود. برای تکمیل "معامله‌ای" که ایالات متحده از آن استقبال کرده بود، کمک گرفتن از نفوذ سعودی‌ها و امارات، خو را به عنوان امری لازم نشان می‌داد؛ چراکه افسران و شخصیت‌های اطلاعاتی این کشورها در اردن نفوذ قابل توجهی در میان شورشیان داشتند.

در همین راستا، یک افسر عالی‌رتبه در ارتش سوریه که از روند تحولات در جبهه جنوبی طی سال‌های جنگ اطلاع دارد، در مصاحبه با الاخبار درخصوص شرایط حل و فصل اوضاع در جنوب سوریه گفت: جبهه جنوبی از نظر افراد مسلح یک جبهه سست یا پیش و پا افتاده نبود؛ بلکه جبهه قوی‌ بود که افسران خارجی آن را اداره کرده و طرف‌های متعددی و از برجسته‌ترین آنها، اسرائیل از آن حمایت می‌کردند. به همین دلیل، مهمترین مسأله برای طرف روسی دستیابی به سازش‌هایی بود که در دست‌یابی به این سازش‌ها مهارت داشت تا مانع از جنگ‌های طولانی و فرسایشی شود. روسیه در این راستا، از روابط خوب خود با رژیم صهیونیستی که اولین طرف اهمیت دهنده به جبهه جنوبی بود، بهره برداری کرد. اما حل و فصل جبهه‌ای مانند جبهه جنوب طبیعتاً کار آسانی نبود.

این افسر در سخنانش، به سریع بودن فروپاشی گروه‌های مسلح و فرسایش آنها و پیوستنشان به سازش‌ها اشاره کرد و گفت: پس از انعقاد توافق کاهش تنش در جنوب سوریه در نوامبر ۲۰۱۷ میان روسیه، آمریکا و اردن؛ شخصیت‌های شناخته شده در جنوب سوریه، تلاش‌هایی را آغاز کردند تا رویکرد امارات را به صورت میدانی با هماهنگی طرف روسی اجرا کنند، چراکه پس از حداقل یک ماه از امضای این توافق؛ خالد علوان المحامید، معاون رئیس هیئت عالی مذاکرات مخالفان سوریه (گروهی که در ریاض شکل گرفت) با هماهنگی با سازمان اطلاعات امارات، برقراری تماس‌ها میان احمد العودة، برادر همسر المحامید و فرمانده گروه‌های "شباب‌ السنة" (گروه مسلحی که بخش گسترده‌ای از حومه شرقی درعا را تحت سیطره داشت) با افسران روس که پرونده سازش‌ها در آنجا را تحویل گرفته بودند، آغاز کردند. این تماس‌ها ادامه یافت و تا حد زیادی به صورت مخفیانه انجام گرفت تا اینکه زمان مناسب برای بهره‌برداری از آنها به طور قاطعانه فرا رسید.

نیروهای پلیس نظامی روسیه به دنبال تحقق آرامش کامل در مرزها با جولان اشغالی

با نظر به آغاز درگیری بازپس‌گیری جنوب سوریه، این امر جالب توجه و غافلگیرانه به نظر می‌رسد که توافقی جداگانه میان گروه‌ "شباب السنة" و طرف روسی به امضا رسیده است. این توافق در آن هنگام تاکید داشت که آن‌ افراد مسلح سلاح‌های سنگینشان را به پلیس نظامی روسیه تحویل بدهند و به سازش‌هایی با دولت سوریه بپیوندند که این مساله منجر به اختلافاتی میان گروه‌های جنوب سوریه و سقوط آن پس از برهه‌ای کوتاه شد. همچنین این تجربه در برخی از روستاهای مرزی در دو حومه قنیطره و حومه شمال غربی درعا تکرار شد که طی آن، اسرائیلی‌ها به صورت غیر مستقیم گروه‌های مسلح همپیمان با خود را به سمت انعقاد سازش با طرف روسی سوق می‌دادند که بر اساس این سازش، افراد مسلح سلاح‌هایشان را تحویل می‌دادند و دولت سوریه مجدداً قدرت را در مناطق تحت تصرف آنها بازپس‌ می‌گرفت.

خلاصه این رخدادها اینگونه بود که این توافق گویی همچون توافق کاملی ظاهر شد که میان طرف‌های مذکور با نظارت مسکو منعقد شد؛ روسیه‌ای که از یک سو بر اجرای توافق ضمنی با تل آویو جهت خارج شدن مستشاران ایرانی از جنوب سوریه تاکید داشت که این خواسته مشترک اسرائیل، امارات، عربستان و آمریکا بود و همچنین روسیه می‌خواست ارتش سوریه در مرزها با جولان اشغالی مستقر شود. از سوی دیگر، روسیه خود را به عنوان یک شریک تصمیم گیرنده اصلی در پرونده سوریه جا داد که طرف‌ها در حل و فصل مسائل به آن متوسل می‌شوند. همچنین روسیه در راستای ممانعت از تشدید تنش با رژیم صهیونیستی در مرزها با جولان اشغالی از طریق دادن اطمینان بخشی‌ها و ضمانت‌نامه‌ها عمل کرد.

امروز با نزدیک شدن به یک سال از آزادسازی جنوب سوریه، اوضاع پیچیده‌تر به نظر می‌رسد. اما واضح و مشخص است که آرامش کامل همان چیزی است که نیروهای پلیس نظامی روسیه در راستای تحقق آن در امتداد مرزها با جولان اشغالی تلاش می‌کنند. طبق گفته منابع محلی، روس‌ها گشت‌زنی‌هایی را در طول نوار مرزی ترتیب می‌دهند که ماموریت آنها شبیه به ماموریت نیروهای بین‌المللی (UNDOF) است که وظیفه‌شان نظارت بر اجرای توافق جلوگیری‌ از درگیری‌ها (1974) بود.

در همین حال، یک منبع محلی در روستاهای مرزی در استان القنیطره این مساله را بعید ندانست که نیروهای روسی مستقر، اطلاعات را به اسرائیل منتقل کنند. این منبع در ادامه می‌گوید، بیشتر کارهایی که انجام می‌دهند، شبهه برانگیز است، اگر اسرائیل تحرکاتی را در مرزها ببیند که برایش ناخوشایند باشد، می‌توان گفت که روس‌ها دست به تحرکاتی می‌زنند که این تحرکات جز برای پاسخ دادن به اعتراضات اسرائیل صورت نمی‌گیرد.

در گزارش‌های دوره‌ای که نیروهای بین المللی مستقر در مرزها به شورای امنیت می‌دهند، بیان شده که نیروهای اسرائیلی دست به چندین عملیات ربودن غیرنظامیان سوری زده‌اند که این غیرنظامیان به گله داری در منطقه حائل می‌پرداختند که این اقدام نقض توافق جلوگیری‌ از درگیری‌ها به حساب می‌آید. عملیاتی که در کنار اطلاعات دیگر حکایت از عمیق بودن نگرانی‌های اسرائیلی نسبت به شکل گیری "جبهه مقاومت" جدیدی علیه این رژیم در آن منطقه دارد؛ چراکه اسرائیل گمان می‌کند که حزب الله چوپانان و غیرنظامیان را برای جمع آوری اطلاعات به کار می‌گیرد. این چیزی است که عمید فیشر، فرمانده تیپ جولان در ارتش اسرائیل در مصاحبه با روزنامه عبری "اسرائیل هیوم" آن را گفته و تصریح کرده است: «در حال حاضر نیروهایی از حزب الله در بلندی‌های جولان حضور دارند... ده‌ها لبنانی و صدها سوری». طبق گفته فیشر، «آنها در وهله نخست اطلاعات مهم را جمع آوری کرده و در مرحله دوم دست به ساختن توانمندی‌های عملیاتی می‌زنند».

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha