به گزارش ایسنا، دکتر محمدرضا اختصاصی، مجری طرح بررسی منشاء گرد و غبار در یزد گفت: در مطالعه حاضر سعی شد تا به روش منشاءیابی گام به گام و امتیازدهی عوامل موثر بر تولید ریزگردها از جمله تفسیر تصاویر ماهوارهای، آنالیز دادههای آماری و پرسشگری از خبرگان و با کاربرد تکنیک های مختلف از جمله منطق بولین، منطق فازی و کمی کردن شاخص های کیفی، عرصههای موثر در تشدید پدیده گرد وغبار و ریزگردها شناسایی و اولویتبندی شوند.
وی در دومین کارگروه کاهش آلودگی هوا و مقابله با پدیده گرد و غبار استان که به ریاست دکتر «محمدعلی طالبی» استاندار یزد برگزار شد، افزود: با توجه به فرآیندهای دینامیکی حمل ذرات در بخشهای مختلف، راهکارهای مدیریتی و اجرایی مناسب ارائه شد.
اختصاصی عنوان کرد: به طور کلی منشاء یا کانونهای تولید گرد و غبار در استان یزد را میتوان به سه دسته یا کانون اصلی شامل کانون های نقطهای شامل معادن و صنایع و نقاط دفن نخالهها، کانونهای خطی شامل جادهها و حریم های جادهای و بستر خشک رودها و نهایتاً کانونهای صفحهای شامل اراضی ملی فاقد کاربری و مستثنیات با کاربری کشاورزی یا بایر تقسیمبندی کرد که به ترتیب به دلیل میزان و شدت فعالیت و جابجایی خاک از اهمیت بیشتری در تولید گرد و غبار و ریزگردها برخوردار هستند.
وی تصریح کرد: به استناد نقشه کانونهای خطی تولید گرد و غبار در استان که عموماً به جادههای خاکی معدنی و صنعتی و روستایی مربوط میشود، جادههای خاکی استان با طول تقریبی 26 هزار و 356 کیلومتر و عرض میانگین چهار متر، مساحتی در حدود 10 هزار و 500 هکتار را به شدت آشفته کرده که در این مطالعه به عنوان کانونهای فوق بحرانی خطی معرفی شده است.
اختصاصی ادامه داد: هر چند که به استناد نقشه تراکم جادههای خاکی، گسترهای بالغ بر 760 هزار هکتار از اراضی استان از تراکم بیش از 1.5 کیلومتر بر کیلومترمربع برخوردار است، میتواند به عنوان کانونهای بحرانی با توان متوسط تا زیاد تولید گرد و غبار در سطح استان عمل کند.
در این طرح حدود 17 نفر از اعضای هیات علمی همکاری داشتند و پژوهشکده مناطق خشک و بیابانی نیز در انجام طرح مذکور نقش موثری داشته است.
انتهای پیام
نظرات