امیرپویان رفیعی شاد به ایسنا گفت: برای ارزان شدن سفر لازم است دولت تسهیلاتی بدهد، درحال حاضر صحبت از تخصیص وام به متقاضیان سفر است، اما اینکه تا چه حد چنین طرحی اجرایی شود، بودجه آن از چه محلی تامین شود، ضمانتهای پرداخت این وام چگونه تعیین شود و دیگر اینکه آیا قرار است دریافت این وام مانند سایر تسهیلات همراه با دردسر باشد یا شرایط ویژهای برای آن درنظر گرفته شده، علاوه بر این سود بازپرداخت آن چند درصد محاسبه شده و بازپرداخت این تسهیلات به چه شکل خواهد بود، از جمله پرسشهای قابل تأملی است که باید پیش از اجرای طرح مشخص شود.
او تاکید کرد: این تسهیلات باید به گونهای باشد که سفر را آسان کند، نه اینکه در این شرایط اقتصادی چالش دیگری را به مردم تحمیل کند. بنابراین میطلبد تمام فعالان گردشگری به طرح «سفر ارزان» که البته لازم است روی عنوان آن بازنگری شود، اهتمام بیشتری داشته باشند.
رفیعی شاد با بیان اینکه در ساختار قبلی انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی استان تهران کمیتهای با عنوان سفرهای ارزانقیمت وجود داشت که با مشارکت یکی دو آژانس مسافرتی در مسیر مشهد تورهایی تعریف شد و در دیداری که با معاون گردشگری داشتیم به تجربههای موجود نیز اشاره شد، ایدهها و پیشنهادهایی را برای ارزانتر شدن هزینه سفر مطرح کرد و گفت: برای اجرایی شدن این طرح چند راهحل وجود دارد، نخست آن که سفر در برخی مسیرها صنعتی شود، یعنی به تولید انبوه برسد. وقتی تولید تعداد بستههای سفر افزایش یابد خواهناخواه کاهش هزینهها را در پی خواهد داشت. درحال حاضر بسته سفرهای داخلی در ایران خالی است.
وی اضافه کرد: باید تاسیسات خدماتی مشخصی را برای این سفرها اختصاص دهند و یا تعدادی از اقامتگاهها را برای این کار گارانتی کنند تا با هزینه مناسب تور طراحی شود. باید در بخش حمل و نقل نرخهای یارانهای خاصِ این سفرها تعیین شود. البته در برخی مسیرها مثل کیش و قشم پروازهای چارتری با قیمت نسبتا مناسب وجود دارد اما سایر مسیرها و مقاصد اینگونه نیست. مادامی که تسهیلات و حمایت دولت نباشد درباره ارزان شدن هزینه سفر فقط حرفهای تکراری میزنیم و اتفاقات تکراری رقم خواهد خورد.
رفیعی شاد اظهار کرد: منظور از تخصیص تسهیلات، فقط اعطای کمکهای نقدی نیست، بلکه این حمایت میتواند به صورت معافیت مالیاتی و یا کاهش هزینه عوارض باشد. یقینا اگر تولیدکنندگان محصولات و خدمات گردشگری حمایت شوند اثرات آن به زنجیره گردشگری وارد میشود که بیشترین انتفاع آن به مردم میرسد.
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری درحالی که حدود دو ماه تا تعطیلات نوروزی باقی مانده، از تهیه طرح «سفر ارزان» و تخصیص تسهیلاتی برای سفر به شکل وام خبر داده که جزییات آن را تا کنون مشخص نکرده است. تاسیسات گردشگری همچون هتلداران و آژانسهای مسافرتی اجرای چنین طرحی را در بحران اقتصادی حال حاضر که بیم حذف سفر از سبد خانوار ایرانی را تقویت کرده است، هرچند لازم اما مُسکنی موقت میدانند. علاوه بر این نقدهایی بر عنوان این طرح وارد شده، چرا که تداعیکننده سفرهایی با خدمات نازل بیتوجه به حفظ شأن مسافر است.
انتهای پیام
نظرات