• چهارشنبه / ۱۹ دی ۱۳۹۷ / ۰۵:۲۷
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 97101809981
  • خبرنگار : 71191

مردم شوش حقِ انتخابِ آزاد را دارند؟

مردم شوش حقِ انتخابِ آزاد را دارند؟

شوش هنوز سر زبان‌هاست؛ در هر بحث اجتماعی یا جلسات مختلفی که در این شهر باستانی انجام می‌شود، همچنان برخی مسئولان شهر شوش به تهدیدهای خود علیه میراث فرهنگی ادامه می‌دهند و حرف‌هایشان به یک اجبار برای سازمان میراث فرهنگی می‌ماند تا درخواستی منطقی که مردم شوش را برای انتخاب آزاد بگذارد!

به گزارش ایسنا، دومین منتقد مسئول برای جلوگیری از ایجاد طرح زیر گذر در طرح "تعویض پل روگذر شوش ـ اندیمشک و تبدیل آن به زیرگذر" سید راضی نوری، نماینده شوش، است که او نیز در خطبه‌های نماز جمعه ۱۴ دی سخنانی را در زمینه مطرح می‌کند؛ صحبت‌هایی هم‌راستا با امام جمعه شوش که داشتن زیرگذر را حق عمومی و مطالبه عمومی مردم شوش عنوان می‌کند.

او در بخشی از صحبت‌های خود داستان را این‌طور روایت می‌کند: «اسنادمان را به صورت کتبی داریم، مراکز ذی ربط از میراث استعلام کتبی کردند و حتی به میراث گفته شد برای اثبات وجود آثار گمانه زنی کند. شهرداری هم ۴۰ میلیون تومان هزینه کرد که بیایند و مطالعات ژئو فیزیک و ژئو مغناطیسی انجام بدهند، آثاری نبود. اگر هم باشد، در حد سفال است. این در حالی است که به لحاظ قانونی وقتی می‌توان یک پروژه را تهدید کرد که یا گورستان آن‌جا باشد یا... بله هر حال، کار متوقف ‌شد، باز هم مماشات کردیم و استعلام گرفتیم، نزدیک به یک سال پاسخی به استعلام داده نشد.

به لحاظ قانونی اگر دستگاه اجرایی از سازمان میراث فرهنگی یا محیط زیست یا هر سازمان و نهاد دیگری استعلام گرفت، آنها پس از دو تا سه ماه باید جواب دهند که ما و مردم شوش یک سال صبر کردیم، یک سال اخلاق‌مداری و مماشات کردیم اما بیش از این تحمل نداریم. برای وجود یک شهر تاریخی ما به میراث فرهنگی احترام می‌گذاریم. حتی ‌از پژوهشگاه میراث فرهنگی خواستیم که در محل مستقر شود، نمونه‌برداری کند اگر چیزی کشف شد در معرض دید مردم بگذارد، اگرنه زیرگذر عبور کند. ۵۰۰ میلیون تومان هم استانداری تأمین اعتبار کرد برای گمانه‌زنی اگر فعالیت باستان‌شناسی انجام دادند و چیزی بود باید اعلام می‌کردند، اگر انجام ندادند باز هم تخلف است. در هر دو صورت تخلف است. مردم ما بیشتر از این نمی‌توانند تخلف کنند...

مردم ما اگر فقط محدودیت را ببینند و فرصت اشتغال زایی نباشد، مردم در ثبت جهانی بازنگری می‌کنند.»

اتفاق‌های رخ داده در طرح "تعویض پل روگذر شوش ـ اندیمشک و تبدیل آن به زیرگذر" بارها مطرح شده‌اند، اما کسی تا کنون هیچ کدام از مسئولان میراث فرهنگی علت این تعلل را در بررسی مطالعات باستان‌شناسی درا ین منطقه عنوان نکرده‌اند، شاید به همین دلیل است که صحبت‌هایی مبنی بر پرداخت اعتباراتی برای بررسی‌های مطالعاتی از سوی مسئولان شهری شوش و استان خوزستان مطرح می‌شوند.

 گزارش «عدم امکان بررسی ژئوفیزیک در زیرگذر» را به پژوهشکده باستان‌شناسی دادم

کورش محمدخانی - دانش آموخته دکتری باستان‌شناسی از فرانسه و مدرس دانشگاه شهید بهشتی - و تیمش تنها باستان‌شناسی است که در مجموعه باستان‌شناسی فعالیت ژئوفیزیک انجام می‌دهد، وظیفه‌ی بررسی ژئوفیزیک در این منطقه را بر عهده داشته‌اند.

وی در این زمینه به ایسنا می‌گوید: من در جریان هستم که آقایان مهدی امیدفر و لقمان احمدزاده شوهانی، باستان‌شناسانی که اقدام به گمانه‌زنی کردند، به ترتیب دو میلیون تومان و یک میلیون تومان از جیب هزینه کرده‌اند و پولی هم تا کنون دریافت نکرده‌اند. این پول‌ها وجود خارجی ندارد و فقط روی کاغذ است.

او همچنین درباره‌ی بحث مطرح شده مبنی بر پرداخت مبلغ ۴۰ میلیون تومان از سوی شهرداری برای انجام مطالعات ژئوفیزیک در زیر گذر شوش اظهار می‌کند: در سال ۱۳۹۵ شهرداری شوش از معاونت میراث کشور خواسته بود که متخصصی را برای بررسی ژئوفیزیک به شوش بفرستند. معاونت میراث کشور از من خواست با هماهنگی شهرداری شوش برای ارزیابی این بررسی به شوش بروم. من یک روز با دعوت شهرداری شوش به آنجا رفتم و ارزیابی را انجام دادم، دیدم که امکان بررسی ژئوفیزیک در آنجا وجود ندارد و گزارش «عدم امکان بررسی ژئوفیزیک در زیرگذر» را به معاونت میراث کشور و پژوهشکده باستان شناسی کشور دادم.

او با بیان این‌که پاییز سال قبل (۱۳۹۶) نیز شرکتی به پژوهشگاه میراث فرهنگی مدعی شد که می‌تواند این کار را انجام دهد، ادامه می‌دهد: پژوهشگاه میراث‌فرهنگی از من استعلام کرد، من دلایلم را برای نپذیرفتن این اقدام به صورت کارشناسی اعلام کردم. پژوهشگاه هم قضیه مطالعات را منتفی دانست. هیچ قراردادی بسته نشد که کاری انجام شود چون اصلاً آنجا امکان مطالعات ژئو فیزیک نیست.

محمدخانی در پاسخ به این پرسش که چرا نمی‌توان این مطالعات را برای زیرگذر شوش انجام داد، در حالی که پژوهشگاه میراث فرهنگی تا کنون چندین بار از این روش استفاده کرده است؟ توضیح می‌دهد: در این محدوده آلودگی ژئو فیزیکی بسیار زیادی وجود دارد. وجود فلزات فراوان در خود پل و در اطراف به دلیل وجود مغازه ها و ساختمان‌ها  باعث ایجاد نویز بسیار شدیدی می‌شود، بنابراین روش مغناطیسی که یکی از روش‌های ژئو فیزیک است جواب نمی‌دهد. روش‌های دیگر مانند ژئوالکتریک به دلیل وجود آسفالت و امکان استفاده از الکترودها برای ارسال جریان الکتریکی وجود ندارد.

او معتقد است: وزارت راه و شهرسازی باید به عنوان متولی متخصص به موضوع ورود پیدا کند و متخصصان آن یک تصمیم علمی، کارشناسی درست بگیرند. شهر باستانی شوش نه در ایران که در تمام جهان بسیار مهم است. بنابراین تنها مرجع تصمیم‌گیرنده درست، مراکز تخصصی هستند. نظر کارشناسان میراث فرهنگی کاملاً مشخص است. عرصه ملی شوش بسیار بیشتر از عرصه جهانی است و ملاک عمل هم عرصه ملی است. حتی فرض محال در این محدوده اثر هم نباشد آیا مسوولان شهری مجازند در تخت جمشید، پاسارگاد، نقش جهان، تخت سلیمان، چغازنبیل و... جاده بکشند؟

وی همچنین درباره قرارداد ۵۰۰ میلیونی پژوهشگاه نیز اظهار می‌کند: تا آنجا که شنیده‌ام در سال گذشته برآورد هزینه انجام کاوش از سوی پژوهشگاه حدود ۵۳۵ میلیون تومان بوده است. اما این مبلغ به هیچ باستان‌شناسی تعلق نگرفت و تامین اعتباری نشد. موضوع را باید از بخش معاونت مالی- اداری پژوهشگاه پیگیری کرد.

هیچ پولی به پژوهشکده باستان‌شناسی پرداخت نشده است

روح الله شیرازی، رئیس پژوهشکده باستان‌شناسی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا می‌گوید: در حال حاضر تیم‌های خود را به منطقه‌ی شوش اعزام کرده‌ایم، کارهای پژوهشی باید انجام شوند که مدت زمانی چند ماهه را می‌طلبد، تا کارها انجام و نتایج آن مشخص شود.

او با تاکید بر این‌که هیچ پرداختی از صحبت‌های مطرح شده، درباره‌ی مبلغی معادل ۵۰۰ میلیون تومان به پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و پژوهشکده باستان‌شناسی برای انجام کارهای باستان‌شناسی انجام نشده است، ادامه می‌دهد: اعتبار پرداخت شده طبق اطلاعات من مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان بوده است، که آن نیز به اداره کل میراث فرهنگی استان خوزستان پرداخت شده است. بنابراین باید درباره هزینه‌ی پرداخت شده از آن‌ها پرس‌وجو کرد، اما قدری از اعتبار در راستای همین پروژه بوده است.

وی اما در مورد نتایج باستان‌شناسی امیدفر که در گذشته در این منطقه کار کرده است، می‌گوید: گمانه‌هایی که وی در این محدوده باز کرده، درست در همین نقطه نبوده که بخواهیم براساس ان‌ها اظهار نظر کنیم، فاصله‌ها قدری متفاوت بوده‌اند.

شیرازی همچنین درباره‌ی انجام مطالعات ژئوفیزیک در این نقطه اظهار می‌کند: قرار بود مطالعات انجام شود، اما به دلیل محدودیت فنی و وجود فلزات در منطقه امکان آن نبود بنابراین کاری انجام نشد که هزینه‌ای پرداخت شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha