• چهارشنبه / ۵ دی ۱۳۹۷ / ۱۲:۰۰
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 97100502800
  • خبرنگار : 71191

نوش‌دارو بعد از مرگ سهراب در «شیوشگان»

نوش‌دارو بعد از مرگ سهراب در «شیوشگان»

«در زمان آغاز مراحل احداث خط پروژه تله‌کابین روی قلعه‌ی ساسانی کوه صاحب‌الزمان (عج) کرمان، هیچ استعلامی از میراث فرهنگی گرفته نشد. حتی امروز تعدادی از پایه‌های تله کابین در حریم منظری برخی بناهای تاریخی اطراف این کوه نصب شده است.»

به گزارش ایسنا، از حدود یک دهه قبل، نخستین سکونتگاه انسان در کرمان با پدیده‌ی جدیدی یعنی ساخت هتل و تله‌کابین در چند ده متری خود مواجه شده؛ پدیده‌ای که هر روز قدم‌های سرمایه‌گذاران‌اش محکم‌تر می‌شود، اما متولیان میراث فرهنگی مدت‌هاست با وجود هشدارهای دوستداران میراثی فقط از گوشه‌ی چشم به این محوطه‌ی تاریخی نگاه می‌کنند، چون هنوز این محوطه را در فهرست آثار ملی به ثبت نرسانده‌اند تا با ضوابط میراث فرهنگی بتوانند از حذف این قلعه‌ی ساسانی روی کوه‌های تاریخی صاحب‌الزمان (عج) جلوگیری کنند، شاید هم می‌خواهند نوش‌دارو را بعد از مرگ سهراب به شیوشگان برسانند.

هر چند سال‌ها قبل بخش‌هایی از این محوطه تاریخی را در فهرست آثار ملی به ثبت رسانده‌اند، اما نه تنها فقط به این بخش از کوه‌های صاحب‌الزمان (عج) توجه ندارند، بلکه ساخت تله‌کابین و هتل روی عرصه و محوطه‌ی «شیوَشگان» از اولویت‌هایی است که گویا مسئولان شهری و حتی میراثی نسبت به آن توجه ویژه‌تری دارند تا حفاظت از این محوطه‌ی تاریخی!

محمد مهدی افضلی، مدیر روابط عمومی و امورفرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان اما درباره اخرین اقدامات انجام شده توسط میراث فرهنگی به  ایسنا، می‌گوید: برای ساخت هتل بام کرمان تنها یک موافقت‌ اصولی در تاریخ ۲۳فروردین ماه ۱۳۹۴ با اعتبار شش ماهه از سوی معاونت سرمایه‌گذاری اداره کل میراث فرهنگی استان کرمان صادر شده که این موافقت اصولی براساس نظر موافق مدیر کل وقت استان - علی مهاجری - انجام شده بود.

وی با بیان اینکه بخش‌هایی از جاده دسترسی هتل بام کرمان با حریم «تخت دریاقلی بیگ»  و «باغ بیرم آباد»  تداخل دارد، تاکید می‌کند: بعد از این موافقت اصولی و اتمام اعتبار آن و همچنین عدم تمدید از سوی اداره کل میراث فرهنگی استان کرمان برای ساخت هتل بام و همچنین تله کابین کرمان دیگر هیچ مجوزی صادرنشده است.

 او با اشاره به اینکه در حال حاضر تله‌کابین کرمان فاقد مجوزهای میراث‌فرهنگی است، افزود: در زمان آغازمراحل احداث خط پروژه تله‌کابین کرمان هیچ استعلامی از میراث فرهنگی اخذ نشده است، در حال حاضر نیز تعدادی از پایه‌های تله کابین در حریم منظری برخی بناهای تاریخی اطراف آن قرار گرفته است.

افضلی با تاکید بر این‌که پروژه تله کابین در منطقه‌ی تاریخی کوه‌های صاحب‌الزمان (عج) کرمان قرار دارد، بیان کرد: در مجموع این پروژه فاقدهرگونه استعلام از واحد تعیین حریم و همچنین سایر واحدهای معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی استان کرمان است.

وی ادامه داد:‌ در حال حاضر تعدادی از پایه‌های تله کابین، در حریم منظری قلاع «دختر» و «اردشیر» قرار دارد، که در زمان آغازاحداث آن کارشناسان این اداره کل، از خط پروژه بازدید می‌کنند و قرار می‌شود، طرح مجددا بعد از اصلاح و بازنگری برای استعلام به این اداره کل ارسال شود که متاسفانه بدون انجام این مراحل اقدام به احداث پروژه می‌شود.

مدیر روابط عمومی و امورفرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان با بیان این‌که شهرداری کرمان سرمایه‌گذار پروژه تله کابین است، ادامه می‌دهد: متاسفانه مدیران وقت شهرداری کرمان بدون اخذ استعلام و انجام سایر مراحل اداری اقدام به احداث این خط پروژه کرده‌اند.

امید ابراهیمی - فعال میراث فرهنگی کرمان - اوایل آذر به ایسنا گفته بود: به دلیل تعلل در ثبت ملی این محوطه‌ی تاریخی، ما به عنوان دوستداران میراث فرهنگی چند بار از فرهاد نظری، مدیر کل دفتر ثبت آثار سازمان میراث فرهنگی درخواست توجه و ثبت ملی محوطه‌ی شیوشگان را داشتیم، او نیز در نامه‌ای به مسئولان میراث فرهنگی استان از آن‌ها درخواست کرد تا قلعه شیوشگان در فهرست آثار ملی به ثبت برسد، اما به دلیل تعلل در این کار، در نهایت میراث فرهنگی تهیه ‌ پرونده ثبت ملی این محوطه‌ی تاریخی را به عهده من گذاشت.

او در آن زمان با اشاره به این که حدود دو سال قبل این پرونده را تهیه کرده و سه ماه پیش به اداره میراث فرهنگی استان فرستاده است، ادامه داد: بعد از این مدت چندروز قبل در تماس با یکی از مسئولان ثبت استان از وی درباره‌ی روند بررسی پرونده و ثبت این قلعه پرسیدم، اما او می‌گوید که در این مدت کارشناسان میراث فرهنگی استان راضی به ثبت این محوطه نبوده‌اند و به نظرشان آن یک پرونده‌ی دردسر ساز خواهد بود.

«شیوَشگان» یا بام کرمانِ امروزی را از شمال به دامنه کوه‌های سیدحسین و اراضی سعیدی (سیدی)، از شرق و شمال شرقی به کوه‌های آهکی شیوَشگان (صاحب‌الزمان)، از جنوب به باغ بیرم‌آباد و تخت درگاه قلی‌بیگ، از غرب به کوه‌های «تندرستان» و اراضی و باغ‌های «زریسف» و از جنوب غربی به قلعه‌های قدیمی (اردشیر و دختر) می‌رسد، محوطه‌ای تاریخی چند هزار ساله که روی ارتفاع ساخته شد.

حالا بعد از حدود ۱۸ ماه از آغاز اخطارها و ادامه‌دار بودن‌ هشدارها توسط دوستداران میراث‌فرهنگی، به نظر می‌رسد هنوز نه از تأئید پرونده‌ی ثبتی محوطه‌ی تاریخی شیوشگان خبری است، نه از قدم‌هایی که متولیان میراث فرهنگی کرمان می‌توانند برای نجات شیوشگان از تله‌کابین و هتل بردارند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۷-۱۰-۰۵ ۱۲:۵۳

ما که از این میراث فرهنگی هیچ هنری تا حالا ندیدیم ، مثلا تو شیراز کلی سر و صدا برای هتلی ایجاد شد که فضای قلعه کریم خانی رو تحت تاثیر قرار داده بود و بعد از کلی زد و خورد قرار به تخریب ۳ طبقه از هتل شد، آخر هتل تنها ی طبقه رو تخریب کرد و آب از آب هم تکون نخورد و دیگه تا چند وقت دیگه راه خواهد افتاد