به گزارش ایسنا، سردار اسکندر مومنی دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر در همایش روز جهانی ایدز که در وزارتخانه بهداشت برگزار شد، گفت: برخی از آسیبها و جرایم خود منشأ ناهنجاریها و آسیبهای دیگر هستند یا در ایجاد آنها نقش تعیین کننده دارند. یکی از این آسیبها مواد مخدر است. بسیاری از جرایم مانند سرقت و قتلهای فجیع (قتلهای خانوادگی) به موضوع مواد مخدر و اعتیاد مربوط است. همچنین حدود ۵۵ درصد از طلاقهای رسمی کشور ناشی از مواد مخدر است. در عین حال این یک آمار رسمی از طلاقهایی است که در کشور ثبت شده است اما بسیاری از افراد به طور رسمی طلاق نگرفتند و به دلیل اعتیاد جدا زندگی میکنند و بار زندگی بر دوش همسر است.
وی افزود: حدود ۷۰ درصد از زندانیان مربوط به مواد مخدر هستند که ۴۰ درصد آنها به طور مستقیم و مابقی غیر مستقیم مرتبط با مواد مخدر هستند. همچنین بالای ۳۰ درصد از مبتلایان HIV به طور مستقیم ریشه در مواد مخدر دارد. مواد مخدر آسیبهای دیگری مانند رفتارهای پرخطر جنسی و تن فروشی را نیز موجب میشود.
مومنی با بیان اینکه روزانه حدود ۹ نفر معتاد فوت میکنند، گفت: در سال ۹۶ بیش از ۳۰۰۰ نفر به دلیل اعتیاد فوت کردند که اکثر آنها در سن کار و فعالیت بودند. موضوع مواد مخدر که خود منشأ و علت تعیین کننده بسیاری از آسیبهای جدی است میطلبد که برنامه دقیق برای کنترل و مبارزه با آن انجام شود.
دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: در دو دهه قبل یعنی حدود سال ۲۰۰۰ میزان تولید مواد مخدر در افغانستان حدود ۲۰۰ تن بود که در حال حاضر به ۱۰ هزار تن رسیده است. این کشور که در شرایط نابسامانی به سر میبرد و در همسایگی ایران است و دسترسی به آب و کشورهای دیگر ندارد، یکی از مسیرهای ترانزیت مواد مخدرش ایران است. ضمن اینکه ایران نیز هدف این کشور است.
جمهوری اسلامی ایران طی چهار دهه گذشته اقدامات بسیار خوبی برای مبارزه با ورود، قاچاق و توزیع مواد مخدر کرده است و در این راه ۴۰۰۰ نفر شهید و چندین برابر مجروح و زخمی شدند. برای این افراد فرقی نداشت که این مواد قرار است یک جوان ایرانی یا جوان غربی را آلوده کند و هیچ تفاوتی بین توزیع و ترانزیت جوان ایرانی و جوان غربی وجود نداشت.
مومنی با بیان اینکه یکی از اولویتهای ما مبارزه با توزیع، عرضه، ترانزیت و درمان در زمینه اعتیاد و مواد مخدر است، گفت: با توجه به اینکه در همسایگی کشور تولید کننده مواد مخدر هستیم. باید به بحث پیشگیری نیز توجه کنیم. چرا که درمان کار پیچیده و دشواری است و اولویت اصلی ما پیشگیری است. در سالهای گذشته موضوع پیشگیری مغفول ماند. با وجود اینکه ظرفیتهای زیادی وجود داشت. در این مقطع پیشگیری با ادامه روند مقابله و درمان جزو اولویتهای اصلی ما است و باید توجه داشته باشیم که بهداشت از درمان مهمتر است.
وی در پایان با طرح پرسش «سهم من از پیشگیری از اعتیاد چیست؟» گفت: به معنای واقعی کلمه موضوع مبارزه با مواد مخدر یک امر کاملا مردمی است و یک سازمان به تنهایی و بدون حضور مردم و رسانهها و افراد حقیقی و حقوقی این حوزه قادر نیست در امر پیشگیری موفق شود. اگر بخواهیم در موضوع پیشگیری موفق شویم باید هر کدام از ما در این زمینه سهم خود را انجام دهیم. ۱۱.۷ درصد از تولید ناخالص ملی سهم مبارزه با مواد مخدر میشود. در بسیاری از موارد دانستن کافی نیست و برای تحقق بخشیدن امر پیشگیری باید این موضوع به رفتار تبدیل شود. حدود پنج سال، پنج تحقیق نظرسنجی انجام شد که یکی از پرسشهای آن این بود که مهمترین دغدغه امنیتی شما چیست؟ و در هر پنج سال اولویت اول دغدغه مواد مخدر بود. بنابراین هر کدام از ما در هر جا که هستیم باید به امر پیشگیری از مواد مخدر توجه داشته باشیم که یک موضوع بین بخشی و ملی است.
انتهای پیام
نظرات