به گزارش ایسنا، کنفرانس مهمانان بینالملل پانزدهمین جشنواره فیلم مقاومت با حضور مراد شاهین _ رئیس سازمان سینمایی سوریه، سلما مصری _ بازیگر فیلم بازمانده و عوض قدور کارگردان سینما و حسین عباس بازیگر سوری به منظور تحلیل و تبیین جایگاه، شاخصهها و افق سینمای سوریه صبح چهارشنبه هفتم آذرماه در سینما فلسطین برگزار شد.
سلما مصری در ابتدای این نشست در سخنانی با یادی از سیف الله داد کارگردان فیلم «بازمانده» که او در آن نقش آفرینی کرده، بیان کرد: خوشحالم برای اولین بار به ایران آمدم و قرار است از من تقدیر شود.
عوض قدور کارگردان و منتقد سینمای سوریه نیز اظهار کرد: این جشنواره مانند پلی ارتباطی برای کلمه حق است. حضور سوریه در این جشنواره هم نشان دهنده همراه بودن مسیر این دو کشور است.
حسین عباس هم در ادامه گفت: این سومین بار است که به این ایران آمدهام و اینبار فیلم باران حمص را در جشنواره دارم. ما با فیلمهای خود به این جشنواره نیامدهایم بلکه با زخمهایمان حضور پیدا کردیم.
مراد شاهین رئیس سازمان سینمایی سوریه درباره اهمیت رسانه سوریه و شرایط آن گفت: سینمای سوریه جدی و هدفمند بود و از فرهنگ سوری نشات میگرفت. اخیرا کار مهمی بر عهده سینمای سوریه قرار گرفته و باید تاریخ و فرهنگ سوریه را حفظ کنند، مقابل داعش و اتفاقات منطقه بایستد و با ان مقابله کنند. ما از طریق حضور در جشنوارههای بین المللی سعی در توسعه این پیامها داریم.
در ادامه میهمانان حاضر در نشست به سوالات خبرنگاران و حضار پاسخ دادند.
رئیس سازمان سینمایی سوریه بیان کرد: ما در سوریه یک دولت داریم که به همه مسئولیتهای خود میپردازد. وقتی ما در بعضی جشنواره ها بینالمللی و اروپایی شرکت میکردیم تعجب میکردند که این فیلم ها با این موضوعات در سوریه ساخته شده است. فیلمی به نام عاشق در سال ۲۰۱۰ در سوریه ساخته شد. این فیلم قرار بود در جشنواره مصر به نمایش در بیاید اما به خاطر مقابلههایی که وجود داشت، این فیلم حذف شد اما بعد که نسخهای از این اثر به دست منتقدان رسید به این نکته پی بردند که این فیلم از آنچه تصور میکردند متفاوتتر است.
او در پاسخ با سوال دیگری درباره همکاریهای مشترک بین ایران و سوریه توضیح داد: به تازگی دو فیلم ساخته شده که یکی از آنها «به وقت شام» بوده که در سوریه هم به نمایش درآمد. فیلم مستندی هم درباره یکی از معرکههایی که ارتش سوریه در آن قرار داشت ساخته شده است. اکنون حضور ما در این جشنواره مانند پلی است برای انجام کارهای مشترک. قبل از جنگ هم چنین کارهای مشترکی درباره امام حسین(ع) در سوریه ساخته شد. این دو سینما به هم نزدیک هستند و فردی که فیلمهای این کشورها را میبیند احساس غریبی نمیکند.
عوض قدور هم در این زمینه اضافه کرد: این همکاریها فقط در حینجنگ نبوده بلکه قبل از آن هم وجود داشته است. حتی در جشنوارههای ما هم فیلمی از کارگردان ایرانی پخش شد و برخی از بازیگران و فیلمهای ایرانی در این کشور مطرح و شناخته شده هستند مثل فیلم "بوی پیراهن یوسف". حضور ما در این جشنواره هم نشان دیگری از همراهی ما است.
مراد شاهین در پاسخ به سوال دیگری درباره مقاومتی که از طرف کشورهای دیگر نسبت به سوریه وجود دارد، گفت: سینما برای این است که بتوانیم پیام خودمان را با دیگران برسانیم و این چالش بزرگی است. ما در منطقه و دولتهای دوست میتوانیم این آثار را نشان دهیم اما آیا حلقه اتصالی هست که بتوانیم این آثار را به دیگرانی مثلا در فرانسه و آمریکا نشان دهیم و فرهنگ و تاریخ خودمان را به آنها هم برسانیم؟ چالش اصلی ما هم این است که مردم دیگر کشورها اطلاع کافی درباره ما ندارند و خبرهای مختلفی به آنها میرسد. ما در سوئیس، المان و بلژیک آثاری را فرستادیم و به نمایش رسید. سینما میدانی است که از طریق آن میتوان سندی برای تاریخ منطقه بسازیم.
سلما المصری نیز درباره ایفای نقش در فیلم بازمانده گفت: حدود ۲۲ سال پیش این اثر ساخته شد و وقتی سیف الله داد آمدند و سناریو را به من دادند، من نقش صفیه را انتخاب کردم اما این کاراکتر سنش بزرگتر از من بود اما برای مناسب بودن این نقش باید از نظر بدنی و چهره بزرگتر میبودم بنابر این او به من گفت که باید حتی در خارج از صحنههای فیلم برداری هم آرایش و گریم خودم را داشته باشم و به همان شکل رفتار کنم. خوشبختانه وقتی سکانسهای فیلمبرداری انجام میشد به من میگفتند" خیلی خوب بود". اما وقتی بیرون از نقش مرا میدیدند، باور نمیکردند من بازیگر این فیلم بودم زیرا نقشی که بازی کردم از سنم بسیار بزرگتر بود. در این بین من فیلمهای دیگری هم درباره مقاومت بازی کردهام.
او درباره سکانس آخر فیلم «بازمانده» که در ایستگاه قطار بازی شد، توضیح داد: ما آیت الکرسی را برای حفظ خودمان و بچه هایمان میخوانیم بنابر این من این پیشنهاد را به سیف الله داد دادم و گفتم میشود من در این سکانس برای بچه ایت الکرسی بخوانم؟ و او هم موافقت کرد و اینطور شد که ایت الکرسی را برای او خواندم و بعد قطار را منفجر کردم. در این هنگام وقتی صدای بچه شنیده میشود یعنی مقاومت ادامه دارد و پایان نیافته است.
عوض قدور هم درباره فعالیتهای سوریه در ساخت فیلمهایی درباره مقاومت گفت: موسسه عام سینما در سوریه به ساخت فیلمهایی درباره مقاومت میپردازد. هدف این موسسه فلسطین و مقاومت بوده و فیلمهایی که درباره فلسطین ساخته شد از همه بیشتر است. بنابر این ما برای مقابله با جبهه منفیای که وجود دارد باید فیلم بسازیم.
رئیس سازمان سینمایی سوریه با اشاره به اینکه "چطور میتوان در مقابل اتفاقات و نظر منفیای که وجود دارد، مقابله کرد؟ توضیح داد: میشود گفت که باید شرایط یکپارچهای را ایجاد کنیم تا بشود در مقابل این جریان مقابله کرد و به بینندگان غربی نشان دهیم که چه میگذرد. ما باید شرکتهای بزرگی را در این زمینه داشته باشیم و کارهای مهمی را به تصویر بکشیم و به جهان نشان دهیم.
او همچنین گفت: ما اگر بخواهیم اتفاقاتی که در این جنگ به وجود آمده را به تصویر بکشیم به بیش از ۲۰ سال زمان نیازمندیم. سینمای سوریه سعی کرده همه کارهای خود را در حیطه مقاومت و شفافسازی در مقابل این فکرهای منفی انجام دهد تا بتواند میراث این جامعه و هویت آن را حفظ کند چون فکری که وارد شده ممکن است هویت جامعه را تغییر دهد اگر این اتفاق رخ دهد جامعه از بین میرود. در درجه دوم هدفمان این است که اتفاقات رخ داده، مستند شوند و از طریق این فیلمها مقاومتهای ارتش به تصویر کشیده شود تا برخی از مخاطبانی که مخالف این جریان بودند اما دوست دارند از حقیقت آنچه در سوریه روی داده است، آگاه شوند، از این طریق به واقعیت پی ببرند. بنابر این انجام کارهای فرهنگی راه خوبی است تا واقعیت و حقیقت مشخص شود.
مراد شاهین در پاسخ به فعالیتهایی که در مقابله با داعش انجام شده است، بیان کرد: داعش سعی میکرد از رسانهها استفاده کند و متاسفانه برخی رسانههای سوریه هم غیر مستقیم این فیلمها و برنامهها را پخش میکردند و این اتفاق مانند کمکی بود که توسط رسانههای ما انجام شد. اکنون این وظیفه ما است که کارهایی که در مقابل داعش انجام شد را به تصویر بکشیم. در نظر داریم تا سال آینده هم فیلمی برای یکی از افرادی که مقابل داعش ایستاد بسازیم.
حسین عباس درباره اینکه بین مردم و هنرمندان فیلمهای مقاومت هم گفت: من چون کارم بازیگری است گاهی موافق نقشی هستم که در آن بازی میکنم گاهی هم نه اما خوشحالم در کارهایی که درباره مقاومت است نقش آفرینی کردم. سوریه جلودار خط مقاومت است و اگر شکست میخوردیم این وجهه خراب میشد. هدف اصلی همیشه فلسطین بوده و قبله اول ما است. در این سالها سعی شده جلوه سوریه را خراب کنند اما ما با بازی در فیلمهایی مثل «باران حمص» که درباره مقاومت مردم حمص است، سعی کردیم جلوی این هجمهها را بگیریم. این از وظایف ماست که در مقابل این جنگ، مقاومت کنیم.
انتهای پیام
نظرات