• چهارشنبه / ۲۳ آبان ۱۳۹۷ / ۰۷:۱۸
  • دسته‌بندی: عمران و اشتغال
  • کد خبر: 97082311078
  • خبرنگار : 80001

پنج پیشنهاد برای خروج مسکن از رکود

پنج پیشنهاد برای خروج مسکن از رکود

در شرایطی که بازار مسکن در رکود تورمی قرار گرفته کارشناسان پنج راهکار را برای بهبود اوضاع این بخش ارایه کرده‌اند که از جمله آنها می‌توان به افزایش سقف تسهیلات به ۲۰۰ میلیون تومان، هم‌افزایی دولت و بخش خصوصی در جهت تقویت انبوه‌سازی، فسادزدایی، اجرای قوانین موثر و کوشش برای اجرای بازآفرینی پایدار اشاره کرد.

به گزارش ایسنا، بخش مسکن بعد از رکود سال ۱۳۹۱ از اواخر سال ۱۳۹۶ به  تدریج در حال خروج از رکود بود تا این‌که نوسانات  نرخ  ارز بر روی این بازار تاثیر گذاشت و مجددا دچار رکود تورمی شد؛ به طوری که قیمت مسکن شهر تهران در مهرماه سال جاری با جهش ۸۳ درصدی نسبت به سال قبل به هشت میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسید که باعث شد معاملات نسبت به زمان مشابه  سال قبل ۳۲ درصد کاهش یابد. از سوی  دیگر طبق طرح جامع مسکن، سالیانه باید یک میلیون واحد مسکونی احداث شود؛ در حالی که بررسی‌ها نشان می‌دهد به دلیل رکود حاکم بر این بخش و پایین بودن توان طرف تقاضا، تولید سالیانه حدود ۳۲۰ هزار واحد است.

رابطه پیشین و پسین با ۱۳۴ بخش اقتصادی

بخش مسکن همواره به عنوان پیشتاز اقتصاد ایران مطرح بوده است؛ چرا که دارای رابطه پیشین با ۷۸ بخش اقتصاد و رابطه پسین با ۵۶ بخش اقتصادی با ضریب انتشار ۱.۲ است. یعنی به ازای هر یک اشتغال ۱.۲ اشتغال غیرمستقیم ایجاد شده است. همچنین سهم مسکن و ساختمان در اشتغال مستقیم کشور حدود ۱۲ درصد و تعداد شاغلان این بخش نیز ۳.۱ میلیون نفر هستند. اهمیت بخش مسکن از این جهت بیشتر می‌شود که این کالا به عنوان یکی از اصلی‌ترین کالاها ۳۳ درصد از هزینه سبد خانواده‌های ایرانی را در بر می‌گیرد. از سوی دیگر به دلیل شرایط نه چندان مطلوب اقتصادی هم‌اکنون زمان انتظار خانه‌دار شدن ایرانی‌ها ۱۲ سال است که طرح جامع مسکن تلاش دارد در سال ۱۴۰۵ این زمان را به هشت سال برساند اما قطعا ادامه‌ی رکود، سدی در مقابل تحقق این آرمان خواهد بود.

در روزهای اخیر، عباس آخوندی وزیر سابق راه و شهرسازی از سمت خود استعفا داد و محمد اسلامی جایگزین او شد. اسلامی که پیش از این استاندار مازندران بود روز ۱۹ آبان ماه در مراسم معارفه‌ی خود گفت که برنامه‌هاش را در آینده به طور جامع ارایه می‌کند. البته او پیش از این در زمان اخذ رای اعتماد از نمایندگان مجلس، اولویت خود را اتمام مسکن مهر، ایجاد تحول ساختاری در حوزه مسکن، پیشگیری از حاشیه‌نشینی، بها دادن به تولیدکنندگان و حذف سوداگران عنوان کرد.

خطر بروز تقاضای مطلق در بازار مسکن

با این‌که طبق آمار ۲.۵ میلیون مسکن خالی در ایران وجود  دارد اما این خانه‌ها عموما در اختیار اقشار مرفه جامعه است. به همین دلیل کارشناسان معتقدند باید شرایط برای تولید مسکن متناسب با  نیاز اقشار متوسط و پایین فراهم شود که در  این صورت نیازی به دخالت مستقیم دولت در این بازار نیست و وزارت راه و شهرسازی، تنها می‌تواند به سیاست‌گذاری بپردازد. اگر برای وضعیت آشفته‌ی بازار مسکن فکری نشود تقاضای مطلق که مهم‌ترین آن حدود ۷۰۰ هزار ازدواج سالیانه است می‌تواند این حوزه را با بحران مواجه سازد. به همین دلیل دولت باید سریعا شرایط را برای نقش‌آفرینی بخش خصوصی  در جهت تولید متناسب با نیاز فراهم شود.

پنج پیشنهاد کارشناسی

روز گذشته کانون انبوه‌سازان به عنوان یکی از مهم‌ترین نهادهای بخش خصوصی فعال در عرصه تولید و عرضه مسکن و  ساختمان، طی نامه‌ای به وزیر راه و شهرسازی، راهکارهای پنج‌گانه‌ای را برای کمک به برنامه ششم توسعه در بخش  مسکن ارایه کرد. این راه حل‌ها عبارتند از: بهبود فضای کسب و کار، اهتمام به اجرای بدون تنازل قوانین موثر، تداوم کوشش‌ها برای مزاحمت‌زدایی از قواتنین، توانمندسازی بخش‌های عرضه و تقاضا در بازار مسکن، کوشش جدی برای بازآفرینی شهری پایدار. در متن این نامه به مواردی همچون ساماندهی صنوف و مشاغل مطابق ماده ۲۹ قانون نظام مهندسی، مبارزه رانت اقتصادی و سازمان‌یافته در سازمان نظام مهندسی ساختمان، ابلاغ نهایی نظام‌نامه انبوه‌سازی کشور، افزایش سقف تسهیلات به میزان ۲۰۰ میلیون تومان، کاهش نرخ سود تسهیلات عمومی خرید مسکن به میزان تورم جاری و نرخ سود حداکثر ۹ درصد برای خانه اولی‌ها و افزایش مدت بازپرداخت  تسهیلات خرید مسکن به مدت حداقل ۲۰ سال اشاره شده است.

فرشید پورحاجت دبیر کانون انبوه‌سازان دراین خصوص با بیان این‌که جایگاه بخش خصوص در تصمیمات و سیاست‌گذاری‌های کلان حوزه‌ی مسکن، روشن نیست، اظهار کرد: به نظر ما دولت برای ایجاد رونق در بخش مسکن راهی جز این ندارد که بخش خصوصی را در کنار خود نگه دارد. باید در نظام برنامه‌ریزی و بخش  مشورتی، حتما بخش خصوصی تاثیرگذار را در کنار خودش قراردهد؛ زیرا نمی‌توان برای اشخاصی برنامه‌ریزی کرد و در عین حال آنها را از سیاست‌گذاری‌ها مطلع نکرد.

پورحاجت، پیش از این هم گفته بود: با توجه به شرایط رکود بخش مسکن، هر اندازه که ریسک سرمایه‌گذاری در صنعت ساختمان بسیار بالاست، به همان میزان برای عبور از تحریم‌ها ظرفیت دارد؛ زیرا بخش مسکن به عنوان یکی از دو صنعت پیشران، برخلاف سایر حوزه‌ها پتانسیل عبور کشور از پیچ تحریم‌ها را دارد.

به گزارش ایسنا، ۱۴ تیرماه سال جاری، جهش قیمت مسکن در ماه‌های اخیر، وزارت راه و شهرسازی را بر آن داشت تا راه‌حل‌های کنترل بازار مسکن را با حضور فعالان این بخش بررسی کند. در این برنامه ۹ راهکار توسط وزارتخانه ارایه شد که بعضی مدعوین آن‌ها را مناسب ارزیابی کرده و برخی گفتند جهش فعلی مسکن درواقع نوعی اصلاح قیمت ناشی از رشد نقدینگی و انتظارات تورمی است که راه‌حل خاصی برای آن وجود ندارد. در بخشی از آن نشست، حامد مظاهریان ـ معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی ـ اظهار کرد: عرضه بسته تشویقی مالیاتی به منظور افزایش تولید، راه اندازی بازارگاه الکترونیکی، انتقال ماموریت وصول مالیات بر خانه‌های خالی از سازمان امور مالیاتی به شهرداری‌ها، تسریع در تصویب لایحه قانونی پیش فروش ساختمان، کنترل سوداگری در بخش زمین از طریق استفاده از ابزارهای مالیاتی، حمایت از ساخت و عرضه واحدهای مسکونی  کوچک متراژ، تسریع در اجرای برنامه بازآفرینی شهری، تغییر ماموریت بانک مسکن از تخصصی به توسعه‌ای و تسریع در عرضه زمین‌های وابسته به دولت به منظور افزایش عرضه واحدهای منطبق با الگوی مصرف از جمله برنامه‌هایی است که به منظور کنترل بازار مسکن در دست اقدام قرار دارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۳ ۰۹:۱۳

باسلام/طي چندسال گذشته مشكل اصلي در حوزه مسكن،عدم توليد مسكن ارزان قيمت و مناسب جهت تامين نياز اقشار متوسط و ضعيف جامعه بوده است،سياست هاي شديدا انقباضي در خصوص تهيه طرح هادي شهرهاي كوچك و روستاها مانع توليد اين گونه ساختمان ها شده است،با رفع موانع قانوني و ساختاري از زمين هاي باير و بلا استفاده اين مناطق،ميتوان توليد و عرضه اينگونه ساختمان ها را رونق داد.

avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۳ ۱۱:۳۶

با سلام به کارشناساتون پیشنهاد بدهید که پیشنهاد بدهند مبلغ وام را 400 میلیون کنند و دوستانمان که 10 تا خونه دارند ُ یازده تا کنند و از میلغ اجاره 10 تای قبلی قسط وامشون را هم میدهند با تشکر

avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۳ ۱۱:۵۴

پنج پیشنهاد برای خروج مسکن از رکورد نه ارزان شدن بگو مردم اسیر شدند 1 2 3 4 5

avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۳ ۱۲:۱۲

خانه خریدن آرزوی شهروندان شده.خدا نگذره از هر کس که این اوضاع رو درست کرده

avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۳ ۱۵:۱۰

بنظر من تا کمتر از یکسال دیگر دلار تا 30درصد سقوط می کند و بازار سهام آمریکا و جهان افت شدیدی می کند در نتیجه تمامی مصالح ساختمامی با افت 30تا 50درصدی مواجه می شود لذا مسکن هم بشدت افت می کند این راهکارها نه برای حمایت از مردم بلکه برای حمایت از فروشنده ها است تا بتوانند قیمت را در بالاترین نرخ نگه دارند قیمت مسکن الکی در این حد قرار دارد حتی اگر وام 200 میلیونی هم به مردم بدهند امکان خرید مسکن وجود ندارد

avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۳ ۱۴:۰۷

مسکن اجتماعی آقایان اصلاح طلب تنها راه برون رفت از شرایط فعلی!!!

avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۳ ۱۴:۲۶

افزايش وام خريد مسکن حرف مفت است.چون هرچه قدر وام خريد بالاتربرود اين مبلغ وارد حلقوم گشاد وسيري ناپذير مشتي دلال و بنگاهي مي رود و عملا کمکي به تقويت قدرت خريد ملت بيچاره نمي کند و علي رغم ظاهر آن براي خريدار حکم سم را دارد.

avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۳ ۱۵:۴۳

ناراحتم که تمام برنامه‌ریزی من و خانواده‌ام برای خرید خانه همچون حباب‌های تورم شما ترکید! افسوس بر من و جوانی من

avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۳ ۱۶:۱۲

این طرح ها شعار هست .اولا دولت مسول نیست که همه را صاحب خانه کند مثل مشکل ترافیک که امروز داریم که همه را صاحب ماشین کرده با هزینه نسل های آینده و نابودی طبیعت ولی دولت مسول تهیه سرپناه برای تمام افراد جامعه هست و آن فرق دارد با صاحب خانه کردن همه افراد در آمد یکسان ندارد و طبیعی هست .راهکارهای معقول هست که در نظرات جا نه می شود همه را نوشت .یکی گرفتن مالیات از صاحبان خانه های تجاری بر حسب واریز اجاره توسط بانکی باشد

avatar
۱۳۹۷-۰۸-۲۳ ۲۰:۵۱

تنها راه رونق مسکن این هست که سود سپرده ها را بکشند پایین وحتی صفر کنند تا سرمایه گذران وخریدران به سمت بازار مسکن بروندو بازار خرید وفروش و ساخت و ساز راه بیفتد هیچ راه دیگه ایی متصور نیست