• یکشنبه / ۱۳ آبان ۱۳۹۷ / ۰۹:۱۲
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 97081305964
  • خبرنگار : 71589

یک تصادف از روی خوش شانسی

سیاه‌چاله کهکشان راه شیری رصد شد+فیلم

سیاه‌چاله کهکشان راه شیری رصد شد+فیلم

دانشمندان با رصد یک هاله گازی در حال چرخش به دور "کمان ای*"(Sagittarius A*) به شواهدی از وجود یک سیاه‌چاله در مرکز کهکشان راه شیری دست یافته‌اند.

به گزارش ایسنا و به نقل از انگجت، محققان مدت‌ها است که احتمال می‌دهند یک ابرسیاه‌چاله یا سیاه‌چاله کلان‌جرم در مرکز کهکشان ما قرار دارد و اکنون شواهدی قوی برای حمایت از این فرض به دست آمده است.

اخترشناسان با استفاده از "تلسکوپ بسیار بزرگ"(VLT) که مجموعه‌ای متشکل از چهار تلسکوپ جداگانه در صحرای آتاکامای شیلی است، در حال رصد "کمان ای*" که کمان ای ستاره خوانده می‌شود، بودند که متوجه یک شیء در مرکز کهکشان راه شیری شدند که تصور می‌شود یک ابرسیاه‌چاله باشد.

تیم تحقیقاتی در طول رصد خود، سه شراره درخشان را مشاهده کرد که به دور کمان ای* درحال چرخش بودند و مسیری حدود 150 میلیون مایل را طی 45 دقیقه طی می‌کردند. سرعت این شراره‌ها معادل حدود 30 درصد سرعت نور است.

دانشمندان می‌گویند که این جرم بیش از چهار میلیون برابر جرم خورشید ما جرم دارد و چون در چنین مدار کوتاهی قرار دارد، تقریبا به طور قطع می‌توان گفت که یک سیاه‌چاله است.

"رینهارد گنزل" سرپرست این تحقیق در بیانیه‌ای گفت: این همیشه یکی از پروژه‌های رویایی ما بود، اما به اثبات آن به این زودی‌ها امیدوار نبودیم.

"الیور فول" یکی دیگر از محققان گفت: نتایج حاکی از تایید قاطع یک سیاه‌چاله عظیم در مرکز کهکشان راه شیری است.

وی افزود: این حیرت‌انگیز است که در واقع شاهد چرخش مواد به دور یک سیاه‌چاله عظیم با 30 درصد سرعت نور هستیم. حساسیت فوق العاده "گرویتی"(GRAVITY) به ما این امکان را می‌دهد تا این روند را در زمان واقعی با جزئیات بی‌سابقه مشاهده و دنبال کنیم.

"گرویتی" ابزاری است که نور چهار تلسکوپ "بسیار بزرگ" را ترکیب می‌کند و به محققان اجازه می‌دهد که اجرام دور، مانند مراکز کهکشان‌ها را مطالعه کنند. این اجرام در هنگام مشاهده با ابزارهای دیگر، بسیار محو و نامفهوم هستند.

به نظر می‌رسد که شراره‌های روشن که به دور کمان ای* می‌چرخند، نتیجه تعاملات مغناطیسی گازهای داغ در اطراف سیاه‌چاله باشند. علاوه بر این، آنها به عنوان نقاط داغ در حال چرخش پیش‌بینی شده در یک سیاه‌چاله در این اندازه رفتار می‌کنند.

در اوایل سال جاری، ستاره‌شناسان یک ستاره به نام S2 را رصد کردند که هر 16 سال به دور کمان ای* می‌چرخد و اکنون به این نتیجه رسیدند که این ابرسیاه‌چاله، نور این ستاره را در نزدیکترین نقطه مدارش، همانطور که اینشتین در نظریه نسبیت عام پیش‌بینی کرد، به سمت خود جذب می‌کند.

"فول" گفت: ما از نزدیک بر ستاره S2 نظارت داشتیم و البته که ما همیشه یک چشممان روی کمان ای* است. ما در طول مشاهدات خود به اندازه کافی خوش شانس بودیم که این سه شراره درخشان را در اطراف سیاه‌چاله ببینیم. این یک تصادف از روی خوش شانسی بود!

کمان ای‌*

کمان ای*(Sagittarius A*) یک منبع قوی امواج رادیویی بسیار فشرده و پرجرم در مرکز کهکشان راه شیری است. تصور می‌شد که این جرم، یک سیاه‌چاله کلان‌جرم باشد که اکنون تقریبا به طور قطعی ثبت شد.

این کمان از لحاظ ظاهری در مرز صورت فلکی کمان و عقرب قرار دارد.

سیاه‌چاله کلان‌جرم

سیاه‌چاله کلان‌جرم بزرگ‌ترین نوع سیاه‌چاله در کهکشان‌ها است که گمان می‌رود در مرکز تقریبا همه کهکشان‌ها یافت شود.

این سیاه‌چاله‌ها دارای جرمی معادل صدها هزار تا چندین میلیارد برابر جرم خورشید هستند.

این سیاه‌چاله‌ها پرجرم‌ترین نوع سیاه‌چاله‌ها هستند و گرانش بسیار زیادی دارند که در جهان بی‌نظیر است.

یافته‌های اخترشناسان در مجله Astronomy & Astrophysics منتشر شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha