به گزارش ایسنا، قادر آشنا ـ رییس موسسه آموزش عالی علمی کاربردی فرهنگ و هنر ـ در یادداشتی با عنوان «سنتشکنی رویدادهایی که تاریخ مصرف آن گذشته»، از برگزار نشدن نمایشگاه مطبوعات استقبال کرده و عنوان کرده است که به دلیل پیشرفت تکنولوژیهای نوین در عرصه اطلاعرسانی برگزاری نمایشگاه مطبوعات دیگر ضرورتی ندارد.
متن کامل این یادداشت به شرح زیر است:
«گاهی انجام یک رویداد فرهنگی، هنری، علمی در زمان خودش مفید و موثر است، اما اینکه آیا برگزاری یک رویداد همه ساله باید ادامه داشته باشد و همچنان ضرورت برگزاری آن پا برجاست، بدین معنی است که هیچوقت اهداف آن رویداد دستیافتنی نبوده و برای رسیدن به اهداف آن رویداد، جشنواره، یا نمایشگاه همواره باید تلاش کرد. در صورتی که نیاز است برای ادامه یک رویداد نظرسنجی و نیازسنجی انجام شود تا استمرار و یا توقف برگزاری آن بر اساس یک کار کارشناسی و عالمانه صورت پذیرد. نمایشگاه مطبوعات نیز یکی از همان رویدادهای فرهنگی و هنری بوده که همه ساله برگزار شده است.
به نقل از مدیرکل مطبوعات داخلی آمده است که احتمالاً نمایشگاه مطبوعات امسال برگزار نمیشود. نمیدانم معاونت محترم امور مطبوعاتی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این تصمیم را بر چه اساسی اتخاذ کرده است. اما نویسنده، خوانندگان عزیز را به چند نکته درباره برگزاری جشنواره ها یا نمایشگاهها معطوف میدارد:
اول اینکه برگزاری جشنواره یا نمایشگاه یا هر رویدادی از این دست برای تضارب آرا و تعاطی افکار صورت میگیرد.
در واقع محلی است که هر نهاد یا ارگان خصوصی، عمومی، دولتی باید دستاوردهای خود را عرضه کند تا بازدیدکنندگان یا شرکتکنندگان بتوانند از فعالیتهای همدیگر مطلع بشوند و از تجارب هم استفاده کنند.
دوم این رویداد فرهنگی و هنری فرصتی را فراهم کند تا مردم برای به دست آوردن محصولات فرهنگی یا استفاده از آنها به ویژه محصولات جدید، بهرهمند شوند.
سوم اینکه این رویداد باعث خودباوری و اعتماد به نفس شود و شور و شعفی را در جامعه پدید آورد و زمینهساز تحرک جدیدی در کشور شود؛ به عنوان مثال نمایشگاه کتاب فرصتی را برای نخبگان فراهم میکند تا بتوانند در یک جا کتب جدیدی را که تاکنون ملاحظه نکردهاند و دیدن آنها نیز معمولا به سهولت انجام نمیشود، مورد بازدید قرار دهند و در صورت دلخواه نیز خریداری کنند.
در همین راستا نیز میتوان به برگزاری جشنوارههای تئاتر و فیلم اشاره کرد، به عنوان مثال جشنواره تئاتر سبب میشود تا هنرمندان سراسر کشور در یک تاریخ و در مکانهای مشخص بخشی از بهترین دستاوردهای هنرمندان را ببینند و بهره ببرند و برای تولید کارهای آینده خود نیز از آن ایده بگیرند. یا جشنواره فیلم سبب میشود تا هنرمندان و علاقهمندان به فیلم، به تماشای تولیدات جدید سینمای کشور بنشینند و از آن استفاده کنند.
لذا میتوان گفت استمرار برگزاری چنین جشنواره یا جشنوارههایی صرف نظر از نقاط ضعف آنها که باید برطرف شود هنوز عناصر اصلی را دارا هستند.
بنابراین استمرار و تداوم آنها ضروری به نظر میرسد، اما اگر در گذشته ضرورت برپایی نمایشگاه مطبوعات وجود داشته است اکنون به نظر این حقیر با توجه به اینکه دستآوردهای خبرگزاریها، روزنامهها، نشریات در لحظه قابل مشاهده است و همگان در همه جا و هر لحظه میتوانند اخبار را رصد کنند، ببینند و از آن استفاده کنند، دیگر چیزی نمیماند که دیگران از آن بیاطلاع باشند؛ به همین دلیل جذابیتی برای بازدیدکنندگان به همراه نخواهد داشت. بنابراین نه نمایش و نه فیلمی است که تولید جدیدی باشد که تاکنون ندیده باشند و نه کتابی است که خریداری شود.
لذا گسترش شبکههای اجتماعی ضرورت برپایی نمایشگاه مطبوعات را به صفر رسانده است، صفحه، لینک، فونت، رنگ، قابلیت سایتهای خبرگزاریها و روزنامهنگاریها همواره در دسترس، قابل مشاهده و استفاده است.
جا دارد گاهی سنت شکنی کنیم و به رویدادی که تاریخ مصرف آن به شکل نمایشگاهی یا جشنوارههایی پایان یافته است، خاتمه داده شود.»
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارشنبه هفته گذشته در گفتوگویی با ایسنا اعلام کرد: بنا به درخواست برخی رسانهها به دلایلی از جمله مسائل اقتصادی، نمایشگاه مطبوعات امسال برگزار نمیشود.
عباس صالحی در عین حال گفت: جشنواره مطبوعات را حتما به شکل استانی و منطقهای خواهیم داشت اما درباره جشنواره کشوری از سوی برخی از خبرگزاری ها و مطبوعاتی که اعضای اصلی این جشنواره هستند و عمده هزینهها را آنها پرداخت میکنند، پیشنهاداتی مطرح شد که به دلیل شرایط خاص اقتصادی که با آن مواجهند، شاید توجیهی در داخل مجموعههایشان در این باره وجود نداشته باشد.
وی با بیان اینکه نمایشگاه مطبوعات امسال برگزار نمیشود، ادامه داد: امیدواریم این مساله طولانی نشود و منحصر به امسال شود؛ چراکه نمایشگاه مطبوعات یک فضای همدلی و گفت و گویی برای اصحاب رسانهاست.
انتهای پیام
نظرات