• چهارشنبه / ۲۵ مهر ۱۳۹۷ / ۱۶:۵۴
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 97072514431
  • منبع : نمایندگی خراسان رضوی

رئیس شورای اسلامی شهر مشهد تشریح کرد:

موانع بازآفرینی بافت‌های فرسوده

موانع بازآفرینی بافت‌های فرسوده

ایسنا/خراسان رضوی رئیس شورای اسلامی شهر مشهد با اشاره به اینکه « اولین مانع در حوزه مشارکت مردم در بازآفرینی بافت‌های فرسوده، مانع اقتصادی است»، گفت: مردم تا از منافع اقتصادی خود در نوسازی بافت‌های فرسوده اطمینان حاصل نکنند، در این طرح‌ها مشارکت نخواهند کرد.

به گزارش ایسنا، محمدرضا حیدری، امروز در همایش ملی بازآفرینی فضاهای شهری که در تالار شهر برگزار شد، در خصوص موانع بازآفرینی بافت‌های فرسوده اظهار کرد: اولین مانع در حوزه مشارکت، مانع اقتصادی است. مردم بر اساس یک کنش عقلانی و عقلانیت اقتصادی عمل می‌کنند آنها تا از منافع و مزایا اطمینان ‌پیدا نکنند، مشارکت نخواهند کرد. لذا باید منفعت اقتصادی مردم تعریف شود. همچنین منفعت اقتصادی تمام شرکا در بافت‌های فرسوده  شامل برنامه‌ریزان، سازندگان، سرمایه گذاران و... باید مشخص شود.

وی با تاکید بر اینکه «منفعت اقتصادی مسئله مهمی است»، تشریح کرد: ما قبلا هم اعلام کردیم که حاضریم از منافع کوتاه مدت شورا و شهرداری بگذریم و امکانات و تسهیلات لازم را فراهم کنیم تا بازآفرینی انجام شود. اگر در پهنه‌های بافت فرسوده، تراکم‌های تعریف شده و مناسب  نگذاریم، تخفیف ندهیم، آنجا برای سرمایه گذار و مردم سود ده نباشد و... مشارکت اتفاق نمی‌افتد مشوق‌ها را باید تعریف و به مردم اعلام کنیم باید از منافع کوتاه مدت بگذریم و شهرداری هیچ منفعتی را برای خود در نظرنگیرد. اگر پروانه رایگان بدهیم ،تراکم حداکثری دهیم و... مشارکت اتفاق می‌افتد.

رئیس شورای اسلامی شهر مشهد دومین مانع در زمینه بازآفرینی را مانع اجتماعی و فرهنگی دانست و گفت: مشارکت‌گریزی در حوزه اجتماعی وجود دارد. مردم در حوزه دینی در حداکثر مشارکت هستند. بزرگترین مراسم‌های مذهبی جهان اتفاق می‌افتد بدون اینکه دخالتی انجام شود. در این زمینه دخالت‌های نهادها کم و مشارکت حداکثری است اما در حوزه اجتماعی مشارکت حداقلی است و جامعه ما درحوزه اجتماعی مشارکت گریز است و باید برای آن فکری کرد. لذا کار تسهیل گری  بیشتر بعد اجتماعی و فردی دارد تا بعد فنی، تکنیکی و شهرسازی. لذا کارشناسان دفاتر تسهیل‌گری هم باید روی ترویج این موضوع کار کنند و هم  آموزش آن.

حیدری با اشاره به اینکه «مشارکت در بافت فرسوده، هم مشارکت در طرح است هم مشارکت مردم با یکدیگر»، یادآور شد: این مشارکت در  در جامعه‌ای که ادبیاتش این است که اگر مشارکت خوب بود خدا برای خودش شریک خلق می‌کرد،  کار را سخت می کند.

وی ادامه داد: یک مانع دیگر موانع حوزه شهرسازی و معماری است. افرادی که می‌خواهند طرح برای پهنه‌های فرسوده تعریف کنند، باید سبک زندگی مردم آن مناطق را در طراحی‌ها لحاظ کننند وگرنه فضاهایی کاملا بیگانه با مردم ساخته خواهد شد.موانع سیاسی، اداری و قانونی نیز در حوزه بازآفرینی وجود دارد.

رئیس شورای اسلامی شهر مشهد گفت: باید عزم و اراده جدی برای ورود به  بازآفرینی را در برنامه قرار دهیم و مناطق شهرداری اختیارات لازم را در این حوزه داشته باشند. اگر امکانات و تسهیلات را در نظر بگیریم و انگیزه اقتصادی ایجاد کنیم روند بازآفرینی شتاب پیدا می‌کند و اصلاح بافت انجام خواهد شد.

حیدری اظهار کرد: تجربه نشان داده که مداخله مستقیم در بازآفرینی پاسخ نداده است و نمونه‌های عینی این موضوع را در مشهد داریم. بازآفرینی بافت اطراف حرم، محله آبکوه و پروژه عامل براساس یک رویکرد مداخله مستقیم  بوده و همه آنها به یک معضل تبدیل شده‌اند.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه مداخله مستقیم در بازآفرینی جواب نمی‌دهد از این رو بر مشارکت تاکید می‌کنیم و در این حوزه هم‌که یک دهه از آن می گذرد، بجز در چند پروژه الگویی خیلی نتوانستیم آن را نهادینه کنیم. نتوانستیم ساز و کار مشارکت را مشخص و آن را عملیاتی کنیم.

رئیس شورای اسلامی شهر مشهد با بیان اینکه «مفهوم مشارکت یک کنش ارادی و هدفمند است که توسط یک یا چند نفر برای تحقق یک هدف خاص بر اساس منفعت مشترک شکل می گیرد»، عنوان کرد: در این تعریف دو متغیر وجود دارد؛ تحقق یک هدف خاص و تامین منفعت مشارکت کنندگان. تا منفعت مشارکت‌کنندگان  تضمین نشود، مشارکت اتفاق نمی‌افتد ما در عملیاتی کردن این تعریف در بازآفرینی با موانع جدی مواجه هستیم.

حیدری تصریح کرد: موانع بازآفرینی شناخته شده و برای آنها راهکار وجود دارد اما عزم و اراده برای  اینکه افراد پای کار بیایند، وجود ندارد.چون موضوع بین بخشی است و به عوامل سیاسی، اجتماعی و... مربوط است. همه باید کنار هم قرار بگیرند تا این اتفاق بیفتد راهکارها و موانع روشن است و فقط باید عزم و اراده شکل بگیرد.

رئیس شورای اسلامی شهر مشهد افزود: قبل از سازمان بازآفرینی که شورای پنجم آن را ایجاد کرده است، در ساختار شهرداری جایگاه رسیدگی به بافت‌های فرسوده و سکونتگاه‌های غیر رسمی کجاست؟

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha