به گزارش ایسنا، دکتر سلیمی در نشست روسای دانشگاهها ، مراکز آموزش عالی، پژوهشگاهها و پارکهای علم و فناوری سراسر کشور که امروز در دانشگاه علم و صنعت در حال برگزاری است با تاکید بر این که دانشگاهها، مراجع، در اثر بسیاری از فشارها و مشکلات رسالت اصلی خود را فراموش کردهاند، گفت: وقتی ما الگوهای جهانی در حوزه آموزش عالی را میبینیم، انتظار داریم دانشگاه باید کارآفرین باشد و رسالت دانشگاهها را در این موضوع خلاصه میکنیم. اما به اعتقادمان دانشگاه فقط محیطی برای کارآفرینی نیست و به اندازهای ما در مشکلات بودجهای و فشارهای سیاسی قرار گرفتهایم که ماموریت اصلی این مراکز را فراموش کردهایم.
وی در ادامه معرفت آفرینی را ماموریت اصلی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی عنوان کرد و گفت: باید دانشگاهها تولید ساختارهای معرفتی و آموزش آن را بهعنوان ماموریتهای اصلی خود قرار بدهند و این گونه نباشد که ما تحت تاثیر نسخ اندیشههای غربی باشیم و باید امید و اندیشههای جدید را یکی از رسالتهای اصلی خود قرار دهیم. این در حالی است که متاسفانه این رسالت مورد فراموشی قرار گرفته است.
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی خاطر نشان کرد: متاسفانه ماموریت اصلی دانشگاهها یعنی تولید و آموزش ساختارهای معرفتی در تخصیص بودجهها، سیاستگذاریها و برنامهریزیها نیز مورد فراموشی قرار گرفته و در حال حاضر وضعیت به گونهای است که حتی در تدریس متون تاریخی ما از نسخ کشورهای آمریکایی و اروپایی استفاده میکنیم و باید نوع نگاه ابزاری به دانشگاهها تغییر پیدا کند.
دکتر سلیمی خاطر نشان کرد: در حال حاضر دانش ابزاری، انتقادی و ارتباطی سه دانشی است که باید در دانشگاهها مورد توجه قرار بگیرد، اما در کشور ما فقط به دانش ابزاری، آن هم از نوع خاص توجه میشود.
به گفته وی یکی از مسئولین سازمان برنامه و بودجه کشور در جمع روسای دانشگاهها، عنوان کردند دانشگاهها به حفرههای بزرگ هزینهای در کشور تبدیل شدهاند! در واقع بودجه 7 تا 8 هزار میلیارد تومانی این مراکز در سال جاری برای نگهداری از برترین استعدادهای کشور آیا به معنی حفره بزرگ تلقی میشود؟! بنابراین باید نوع نگاهها در زمینه سیاستگذاری مراکز آموزش عالی تغییر کند.
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی خاطر نشان کرد: امروزه ما بیش از هر زمانی به ارتباط ارگانیک دانشگاهها با دولت و سایر دستگاههای اجرایی نیاز داریم چرا که نیمی از نیروی انسانی و نیاز فکری در دانشگاهها وجود دارد و باید با شکلگیری یک ارتباط ارگانیک این ظرفیت و پتانسیل در اختیار دولت قرار بگیرد. این در حالی است که به لحاظ ساختار بودجهای یا سیاستگذاری از پتانسیل این مراکز در دولت استفاده نمیشود.
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی خاطر نشان کرد: متاسفانه در حال حاضر دستگاههای اجرایی به صورت مستقل برای خود مراکز آموزشی و پژوهشی تاسیس کردهاند و سالیانه بیش از 2 هزار و 500 میلیارد تومان از بودجه دولت به پژوهشگاهها و آموزشگاههای خارج از وزارت علوم تخصیص داده میشود و سوال ما این است که چرا از پتانسیل مراکز وزارت علوم در جهت تامین نیازهای مهارتی و انسانی دستگاههای دولتی استفاده نمیشود و باید هزینهای مستقل برای آنها در ایجاد این مراکز صرف شود؟!
دکتر سلیمی برگزاری دورههای مهارتی را یکی از برنامههای دانشگاه علامه طباطبایی در جهت تربیت نیروی انسانی متخصص و با مهارت توصیف کرد و گفت: این برنامه در دانشگاه علامه طباطبایی اجرایی میشود و بر اساس آن دانشجویان علاوه بر آموزشهای مرتبط با رشته خود یکسری آموزشهای مهارتی دیگر نیز ارائه میکند تا بعد از فارغالتحصیلی دانشجویان زمینه ورود به بازار کار آنها تسهیل شود.
با وضعیت بودجههای فعلی مطمئنا ارتباطات بینالمللی دانشگاهها به زمین میخورد
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی همچنین بر ضرورت توسعه ارتباطات بینالمللی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی تاکید کرد و گفت: با وضعیت بودجههای فعلی مطمئنا ارتباطات بینالمللی دانشگاهها به زمین میخورد و باید توجه خاصی برای شکلگیری این روابط در دانشگاهها از سوی مسئولان حاصل شود.
دکتر سلیمی خاطر نشان کرد: امروزه دانشگاههای ما دغدغههای زیادی دارد که این دغدغهها از لباس دانشجو گرفته تا غذا، دیوار خوابگاه، صحبتهای استاد در کلاس، رشد علمی کشور، شعر یک دانشجو در شب شعر و غیره را شامل میشود، در حالی که هیچ رئیس دانشگاهی در دنیا این نوع دغدغهها را ندارد و ما باید پاسخگوی همه مسائل پیش پا افتاده در دانشگاه باشیم و بدتر از همه در عرصه سیاست نیز اگر بتوانیم رشد علمی را به سقف برسانیم، اما اگر دو شخصیت سیاسی در آن سخنرانی نداشته باشند، سقف آسمان بر سر ما خراب میشود.
نیروی انتظامی حق ورود به مسائل دانشگاه را ندارد
دکتر سلیمی با تاکید بر این که نیروی انتظامی حق ورود به مسائل دانشگاه را ندارد، گفت: مسائلی که در دانشگاهها اتفاق میافتد، باید با ساز و کارهای خود دانشگاهها رفع شود و نهادهای قضایی و امنیتی حق ورود به فعالیتهای دانشجویی و دانشگاهی که در داخل دانشگاهها اتفاق میافتد را ندارند و این درخواست دقیقا با خواستههای رهبر معظم انقلاب که تاکید کردند آزاداندیشی باید در دانشگاهها نهادینه شود همخوانی دارد.
رئیس دانشگاه علامه تاکید کرد: نهادهای قضایی و امنیتی حق ورود به محیط دانشگاهها را ندارند.
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید بر این که نهادهای قضایی و امنیتی در مورد فعالیتهای دانشجویی و دانشگاهی حق ورود به دانشگاهها را ندارند، گفت: مسائل دانشجویان و دانشگاهیان باید در داخل دانشگاهها و با ساز و کارهای دانشگاهی حل شود. بنابراین این نهادها نباید وارد محیط دانشگاهی شوند.
انتهای پیام
نظرات