• دوشنبه / ۲۲ مرداد ۱۳۹۷ / ۰۲:۱۰
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 97052111315
  • خبرنگار : 71573

دل پُر عظیم زرین‌کوب

دل پُر عظیم زرین‌کوب

عظیم زرین‌کوب نسبت به گرانی کتاب، کتاب نخواندن و نشر بدون اجازه کتاب‌های عبدالحسین زرین‌کوب انتقاد دارد و می‌گوید: نظارتی وجود ندارد و هرکس هرکاری دلش می‌خواهد انجام می‌دهد.

عظیم زرین‌کوب - برادر عبدالحسین زرین‌کوب - در گفت‌وگو با ایسنا، درباره وضعیت انتشار آثار عبدالحسین زرین‌کوب گفت: کتاب‌های زرین‌کوب در انتشارات سخن، علمی و امیرکبیر چاپ می‌شود. ۱۵ کتاب از کتاب‌های پرحجم زرین‌کوب زیر نظر انتشارات امیرکبیر منتشر می‌شود که هرازگاهی چاپ می‌شوند. بقیه‌اش را انتشارات سخن و علمی چاپ می‌کنند.

او با بیان این‌که دقیقا نمی‌داند کتاب‌ها در چه چاپی هستند، افزود: آن‌طور که ناشران می‌گویند کتابی که از کتاب‌های زرین‌کوب به چاپ پانزدهم یا بیستم رسیده کتاب «پله پله تا ملاقات خدا» درباره افکار، اندیشه و زندگی مولانا است. این کتاب قبلا به انگلیسی هم ترجمه شده است. همان‌طور که خودتان می‌دانید اوضاع کتاب و کاغذ چندان خوب نیست ولی می‌دانم کتاب‌های زرین‌کوب همچنان چاپ می‌شوند و مخاطبان خود را دارند.

زرین‌کوب با بیان این‌که کتاب‌خوانی ما ضعیف است، گفت: الان اکثر کتاب‌ها را در گوشی‌های موبایل درآورده‌اند، حتی یکی، دو تا از کتاب‌های زرین‌کوب را برای من فرستاده‌اند مانند «دو قرن سکوت»‌ و «پله‌ پله تا ملاقات خدا» و «شعله طور».  هیچ‌کسی مسئول این‌ کارها نیست و هرکه دلش بخواهد کتاب‌ را منتشر می‌کند، هر کسی دلش بخواهد سی‌دی می‌کند  و هیچ‌ نظارتی هم بر روی چاپ کتاب وجود ندارد. نمی‌دانم واقعا چه بگویم. این کتاب‌ها به صورت پی‌دی‌اف درآمده بدون این‌که اجازه بگیرند. یادم می‌آید دو، سه سال پیش از قم موسسه‌ای به من تلفن زد که می‌خواهیم آثار تاریخی استاد زرین‌کوب (به قول خودشان) مخصوصا کتاب‌هایی که درباره تاریخ اسلام نوشته شده مانند «بامداد اسلام»، «تاریخ اسلام» و «تاریخ ایران پس از اسلام» را به صورت پی‌دی‌اف درآوریم و در واقع می‌خواستند از من اجازه بگیرند. نامه‌ای هم برای من فرستادند اما بعدا معلوم شد هر کاری که خودشان می‌خواهند انجام می‌دهند و هیچ اجازه‌ای نمی‌گیرند، نه تلفنی به من کردند و نه این‌که نمونه‌اش را برای من فرستادند. البته نمی‌دانم اصلا این کار انجام شد یا نه.

او  با بیان این‌که  کتاب‌خوانی در کشور ما ضعیف است، خاطرنشان کرد: من که ۵۰-۶۰ سال است بین دانشجویان و محصلین و دانشجویان هستم تعجب می‌کنم که چرا  کسی کتاب نمی‌خواند. واقعا نمی‌خوانند.

عظیم زرین‌کوب همچنین گفت: گاهی در جاهای مختلف دعوت می‌کنند تا درباره شاعران و اندیشمندان و نویسندگان صحبت کنم؛ از ۵۰ نفری که حضور دارند سه، چهار نفر آن‌ها را می‌شناسند و بقیه نه. به یاد هزاره فردوسی که بعد از انقلاب برگزار کردند، افتادم. من در آن‌جا صحبت کردم. جلسه که تمام شد یکی، دو نفر از من اجازه خواستند که با من حرف بزنند. به من گفتند، آقای فلانی چرا هزاره فردوسی را می‌گیرند اما هزاره شهید مطهری را نمی‌گیرند؟ من به آن‌ها گفتم مرحوم مطهری که با زرین‌کوب هم خیلی دوست بودند، شش ماه است ترور شده و ۶۸ ساله بود، تا هزار سال خیلی فرق می‌کند و خیلی طول دارد. الان هم همین‌طور است. 

او در ادامه بیان کرد: از دانشجویان نقاشی می‌پرسم منوچهر شیبانی را می‌شناسید، کسی او را نمی‌شناسد. این درصورتی است که منوچهر شیبانی اول نقاش بود بعد شاعر شد. سهراب سپهری اول نقاش بود و بعد شاعر. اکثر نمی‌شناسند چون نه کتاب می‌خوانند و در جامعه جلساتی می‌گذارند که از بزرگان صحبت کنند. در مجلسی درباره دهخدا صحبت می‌کردم. در مجلس صدنفری تازه از من می‌پرسند دهخدا برای قرن چندم بود.

برادر عبدالحسین زرین‌کوب با انتقاد از گرانی کتاب‌ گفت: آن‌قدر قیمت‌شان زیاد است که کسی کتاب‌ نمی‌خرد. من اکثرا کتاب‌های زرین‌کوب را به صورت مجانی در اختیار دانشجوها قرار می‌دهم  که استفاده کنند. یک دانشجو که نمی‌تواند ۶۰ هزار تومان، ۷۵هزار تومان پول کتاب بدهد.  خودمان آن زمان کتاب را سه تومان می‌خریدیم، تازه اگر می‌خواستیم جلد کنیم یک تومان هم پول جلد می‌دادیم. اوضاعی است.

 او در ادامه خاطرنشان کرد:  رادیو و تلویزیون هم در این زمینه کاری نمی‌کنند، در صورتی که حضرت امام خمینی آن زمان فرمودند تلویزیون، دانشگاه است، اما کو دانشگاه؟ حتی به حرف‌های حضرت امام هم گوش ندادند. یک بار  درباره شاعران و نویسنده‌ها حرفی نمی‌زنند، نمی‌شود گفت این‌ها نبودند، هیچ یک علیه اسلام چیزی نگفته یا صحبت نکرده‌اند. این‌ها همه استادان بزرگ و دانشمندان هستند، این‌ها  را باید معرفی کنید تا جوانان این اندیشمندان و نویسندگان را بشناسند و نشود «من گنگ خواب‌دیده و عالم تمام کر».

عظیم زرین‌کوب تأکید کرد: باید بزرگان را به جوانان بشناسانیم، طوری نشود که اگر از کسی پرسیده شد پدر زبان فارسی کیست، بگوید نمی‌دانم. فردوسی شناسنامه هر ایرانی است، فردوسی تاریخ  مملکت ماست. چرا نباید او را بشناسند؟ مولانا و حافظ هم همین‌طور. در ظرف ۱۰۰ سال اخیر  این همه بزرگ در دانشگاه‌ها هست از علامه قزوینی، تقی‌زاده، فروزان‌فر، همایی و نفیسی بگیرید تا الان. گر بگویم مثنوی هفتادمن کاغذ می‌شود. اما کو؟ چه کسی این‌ها را می‌شناسد؟ هر وقت ناشر پول داشت این کتاب‌ها را چاپ می‌کند. این‌قدر هم قیمت را گران می‌گذارند که کسی نمی‌تواند آن‌ها را بخرد. الان هم دیگر بدتر است. امیدوارم شما  روزنامه‌نگاران کاری بکنید.

او در پایان درباره این‌که این روزها چه کاری انجام می‌دهد، گفت: چند نفری هستند که با آن‌ها روی رساله‌شان  کار می‌کنم. به خاطر این‌که هفت بار عمل قلب باز داشتم جراحم گفته نباید کار زیادی انجام بدهم. متأسفانه کار آن‌چنانی انجام نمی‌دهم  اما مطالعه‌ام را دارم و یادداشت‌هایی را می‌نویسم که فعلا در حال جمع‌آوری‌شان هستم تا ببینم کی می‌شود آن‌ها را چاپ کنم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha