• یکشنبه / ۳ تیر ۱۳۹۷ / ۱۲:۵۴
  • دسته‌بندی: فرهنگ عمومی
  • کد خبر: 97040301281
  • منبع : روابط عمومی برنامه

آنچه در همایش جهانی "خرقان، بسطام، شاهرود" گذشت

آنچه در همایش جهانی "خرقان، بسطام، شاهرود" گذشت

نواده بیست و دوم مولانا و رییس بنیاد جهانی مولانا در همایش میراث جهانی شاهرود، بسطام، خرقان گفت: ایران خاک ولی‌پروری است. ان‌شاءالله این خاک گهربار، همین طور این نسل فرهیخته را به کشور شما و به جهان هدیه کند.

به گزارش ایسنا، اسین چلبی«Esin Çelebi» نواده بیست و دوم مولانا و رییس بنیاد جهانی مولانا که برای شرکت در همایش میراث جهانی شاهرود، بسطام، خرقان به ایران سفر کرده است در مراسمی که در خرقان برگزار شد، گفت: خیلی خوشحالم که در جمع صمیمی مردم شاهرود، بسطام و خرقان حضور دارم. من به عنوان ما به اینجا آمده‌ام و خودم را متعلق به اینجا می‌دانم، ممنونم از اینکه من را به اینجا دعوت کرده‌اید. همان طور که می‌دانید اینجا خاک ولی‌پروری است و انشاءالله همه ما فیض‌یاب بشویم و با مدد از اولیایی که در این خاک هستند، همه برگردیم. 

او افزود: این خطه و بخصوص بسطام و خرقان، سرزمین بزرگان و ادیبان است و در عصر حاضر هم بزرگانی از خاک خراسان در حوزه ادب و عرفان فعال هستند و در این جمع نیز اساتید دانشگاه، علما، نویسندگان، فرهیختگان و همچنین شخصیت‌های برجسته فرهنگی و هنری از جمله استاد شهرام ناظری حضور دارند. ان شاالله این خاک گهربار، همین طور این نسل فرهیخته را به کشور شما و به جهان هدیه کند.  

کتابی جدیدی درباره شمس تبریزی و حضرت مولانا

نواده بیست و دوم مولانا و رییس بنیاد جهانی مولانا همچنین بیان کرد: باز هم برای برگزاری این همایش از همه دوستان تشکر می‌کنم؛ چون هماهنگی و برگزاری چنین همایش‌هایی سختی‌های خاص خود را دارد. امیدوارم کتابی که در مورد شمس تبریزی و حضرت مولانا است و دکتر پازوکی مژده آن را به ما دادند؛ هر چه زودتر منتشر شود و ما بتوانیم آن را مطالعه کنیم.

باید به عظمت مشاهیرمان بپردازیم

در ادامه این مراسم، شهرام ناظری گفت: خیلی خوشحالم که در آستان مقدس شیخ «ابوالحسن خرقانی» حضور پیدا کردم. بایستی بیشتر از این، به عظمت مشاهیرمان بپردازیم که دو تا از آنان در این خطه هستند و در واقع اندیشه و رفتارشان حقیقت و معنویت واقعی است. «ابوالحسن خرقانی» با این همه عظمتش و سلطان العارفین «بایزید بسطامی» اگر افرادی شاید یک هزارم اینها در کشورهای غربی بودند الان در مورد آنان چه کارها که نمی‌کردند و چه دانشگاه‌هایی که به نام آنها تأسیس نمی‌کردند. ولی در اینجا متأسفانه اینجور مسائل، موضوع مراکز فرهنگی نیست و در این زمینه کاری نکرده‌اند.

هر کس که در این سرا درآید، نانش دهید و از ایمانش مپرسید

او افزود: همایش میراث جهانی شاهرود، بسطام، خرقان؛ با همت و کمک دوستان، برنامه‌گذاران و مسوولان برگزار می‌شود و ما ممنون همه این دوستان و دست اندرکاران این مراسم هستیم. همان طور که «ابوالحسن خرقانی» می‌فرماید: «هر کس که در این سرا درآید نانش دهید و از ایمانش مپرسید. چه آن‌کس که بدرگاه باری تعالی به جان ارزد، البته بر خوان بوالحسن به نان ارزد.»

این خواننده موسیقی ایران در ادامه سخنانش اظهار کرد: در آن زمان، که سیاه‌ترین و تلخ‌ترین دوران کشور بود و تفتیش عقاید می‌شد و دوران حقارت قوم ایرانی بود، عارفان بزرگ، روشنگر، روشنفکر و روشن‌بینی مثل «ابوالحسن خرقانی» و همچون «بایزید بسطامی» در ایران بودند و در واقع همه آن حرف‌هایی که لازم بوده است را گفته‌اند ولی شاید ما ایرانی‌ها خیلی گوش شنوایی نداشتیم و شاید حافظه تاریخی‌مان مثل دیگر کشورها نبوده است. برای نمونه اگر این بزرگان ما در ژاپن و آلمان بود، ببینید چه اتفاقی می‌افتاد.

ناظری افزود: طبیعتا ما گوش شنوایی نداریم ولی تاریخ و فرهنگ ما مملو از  سخنان انسانی بزرگ و آن نگاه حکمت خسروانی در ذهنیت «بایزید بسطامی»، «ابوالحسن خرقانی» و دیگر بزرگان ایرانی همچون «بوسعید ابوالخیر»بوده است و در حقیقت این بزرگان پایه‌های عرفان ایرانی هستند که شاید عطار، مولانا، حافظ و همه اینها واقعاً روی این پایه اصلی قرار دارند و عملکردی که بزرگان ما داشته‌اند می‌توانسته برای فرهنگ ما بسیار کارساز باشد ولی گوش شنوایی نبوده است و این روزهای می‌بینیم که عظمتی به عظمت آسمان، مثل «ابوالحسن خرقانی» در انزوا قرار دارد و این واقعاً تأسف بار است.

عکاس: منصور جهانی

حک شدن جمله «ابوالحسن خرقانی» بر سر در سازمان ملل متحد

او گفت: امیدوارم که چشممان باز شود و واقعاً به این بزرگان و مشاهیری که داشته‌ایم و سخنان و عملکردی که داشته‌اند بیشتر توجه کنیم. خود این، یک جمله است؛ ولی یک دنیایی است که شما فکر کنید در دنیایی که سیاه‌ترین دوران ایران بوده است، شخصی بیاید و بگوید: «هر کس که در این سرا درآید نانش دهید و از ایمانش مپرسید.» و با این گفته‌اش می‌خواسته این تقسیم‌بندی و کلیشه‌ها را از میان بردارد و در حقیقت یک نظرگاه بسیار بلندی در همین جمله است که واقعاً باید بر سر در یک جاهایی همچون سازمان ملل متحد و یا در ایران اگر جایی این‌چنینی وجود داشت؛ این نوشته و این گفته بزرگوار را حک می‌کردند تا مردم جهان آن را ببینند.  

سفر تاریخی مولانا به بسطام و خرقان

در بخش دیگری از این مراسم، «مجید پازوکی» دبیر همایش میراث جهانی شاهرود، بسطام، خرقان نیز بیان کرد: از همه دوستان و استادان عزیزم که در این برنامه حضور دارند، تشکر می‌کنم. به شهر ما خوش آمدید، از حضور استاد شهرام ناظری نیز بسیار سپاسگزارم. مولانا را با ایشان شناختم و عشقی که در من به مولانا ایجاد شد؛ حاصل آثار استاد ناظری بود. از سرکار خانم «اسین چلبی» نواده بیست و دوم مولانا و رییس بنیاد جهانی مولانا خیلی تشکر می‌کنم از این راه دور به اینجا تشریف آوردند و عطر و بوی حضرت مولانا را در اینجا پراکنده کردند. ما را به یاد همان سفر تاریخی انداختند که مولانا به این خطه داشتند و از این منطقه عبور کردند؛ جا دارد در اینجا واقعاً از ایشان قدردانی کنم.

او اظهار امیدواری کرد: این برنامه‌های فرهنگی و ارتباط این منطقه که خاک عرفان و خواستگاه عرفان بوده است با قونیه و سایر مراکز عرفانی در دنیا برقرار بشود. از جاهای مختلفی به اینجا بیایند و امکاناتی فراهم بشود و به زیارت این بزرگان بشتابند و اینجا هم مثل سایر شهرهای دیگر همچون شیراز و قونیه، مطرح بشود و در آن جایگاه واقعی خودش قرار بگیرد؛ بخصوص این بزرگان «بایزید بسطامی» و «ابوالحسن خرقانی» و عرفان بی‌شماری که در این خطه پرورش یافته‌اند و برای ما معارفی را بر جای گذاشته‌اند؛ امیدوارم وارثان خوبی برای این بزرگان باشیم.

بحث شاعرانگی در کلام قدسی «ابوالحسن خرقانی»

در ادامه این مراسم، «منصور پایمرد» رئیس هیئت مدیره انجمن ملی دوست‌داران حافظ درباره بحث شاعرانگی در کلام قدسی «ابوالحسن خرقانی» به زاویه، کمتر توجه شده به گفته‌های پیر خرقان و ارتباطی که عمق کلام این عارف بزرگ ایرانی با عرفان حافظ دارد، اشاره کرد.

تثبیت «بایزید بسطامی» و «ابوالحسن خرقانی» در یونسکو

او درباره اهمیت برگزاری همایش میراث جهانی شاهرود، بسطام، خرقان گفت: با توجه به این همه شخصیت‌های مهم ادبی و فرهنگی که در این همایش حضور دارند و کمتر آنها را می‌توان در یکجا جمع کرد که در تأیید و تثبیت «بایزید بسطامی» و «ابوالحسن خرقانی» در یونسکو خیلی می‌تواند تأثیر داشته باشد. سخنانی که در این همایش گفته شد و از زوایای مختلف به شاهرود، بسطام و خرقان اشاره کردند  و به ظرفیت‌های مختلف این شهرها نگاه کردند؛ به نظرم در آینده بتواند نویدبخش همایش‌های بزرگتری باشد که می‌تواند در جنبه‌های مختلف یک شهر، تأثیر بسزایی داشته باشد.

عظمت و شخصیت مشاهیر بزرگ ایرانی

«عبدالمهدی مستکین» استاد دانشگاه و مدیر بخش فرهنگ کمیسیون ملی یونسکو در بخش دیگری از این مراسم نیز درباره عظمت و شخصیت مشاهیر بزرگ ایرانی بویژه «بایزید بسطامی» و شیخ «ابوالحسن خرقانی» سخنرانی کرد و در باب اینکه چه معیارهایی مدنظر این بزرگان بوده است و چه حکمت‌هایی که امروزه ما بتوانیم از آن برای جامعه و جوان‌هایمان با معیارهای هویتی خودمان استفاده بکنیم، صحبت کرد.

ثبت جهانی ۳۵ شخصیت ملی ایران در یونسکو

وی همچنین گفت: ما تاکنون ۳۵ شخصیت ملی خود را در یونسکو به ثبت جهانی رسانده‌ایم و در جهان امروز، ملت‌ها بر بنیاد فرهنگ رشد می‌کنند و ثروت مادی و معنوی را از طریق مشاهیرشان صیانت و پاسداری می‌کنند. شاید این بحث در ۳۰،۴۰ گذشته خیلی ضعیف بود؛ ولی الان فهمیده‌اند که یک شخصیت و هر مشاهیری در یک ملت، می‌تواند امواجی از موفقیت، هویت، پویایی، سربلندی و ثروت ملی را تولید بکند.

مستکین بیان کرد: به نظرم، شخصیت‌هایی مثل «بایزید بسطامی» و «ابوالحسن خرقانی» چون این بزرگان به سرچشمه‌های حکمت خسروانی برمی‌گردند؛ زیربنای اندیشه‌های حافظ، سعدی، مولانا، نظامی و جامی برگرفته بر بنیاد همین دو بزرگوار است که در اندیشه همین عرفای عالیقدر تجلی پیدا کرده است. امیدوارم این اتفاق بیفتد و در آینده نزدیک، شاهد ثبت هزاره گرامیداشت این دو بزرگوار در فهرست جهانی یونسکو باشیم.

همایش میراث جهانی شاهرود، بسطام، خرقان، به دبیری مجید پازوکی در عمارت تاریخی «پروین» و به همت انجمن ملی دوستداران حافظ دفتر شاهرود و با همکاری شهرداری شاهرود و بسطام و دهیاری خرقان، شوراهای شاهرود، بسطام و خرقان، فرمانداری شاهرود، دفتر نماینده شاهرود در مجلس شورای اسلامی، دفتر کمیسیون ملی یونسکو در تهران، مؤسسه فرهنگی اکو و همچنین مؤسسه میراث مکتوب در شاهرود، بسطام و خرقان  برگزار شد و «حسن حسینی شاهرودی» نماینده شاهرود در مجلس، سید «محمدرضا هاشمی» فرماندار شاهرود، خانم «فروزنده اربابی» نماینده بنیاد بین‌المللی مولانا، «محمد علی یعقوبیان» شهردار بسطام و «ناهید تیموری» تهیه‌کننده سینما و همچنین تعدادی از جمله مهمانان این مراسم بودند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha