به گزارش ایسنا، علیاصغر مونسان - رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری - در شرایطی روزهای مصادف با روز ملی خلیج فارس را با دو معاون میراث فرهنگی و گردشگری خود در استان بوشهر گذراند که به نظر میرسد بازدید از مهمترین محوطهها و بنادر تاریخی مانند "سیراف"، "دَیِر" یا "برازجان" در این سفر برنامهریزی نشده بود.
براساس خبرهای منتشر شده در سایت خبری سازمان میراث فرهنگی، در سفر یک روز و یک شبه معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در بوشهر، سر زدن به چند بنای تاریخی و گردشگری که خوشبختانه حال و هوای خوبی دارند و به درستی از آنها استفاده میشود، برنامهریزی شده بود.
خانه تاریخی "حاج رئیس"، یک کافه قدیمی، دهکده گردشگری بوشهر، مدرسه تاریخی "سعادت" و بخشی از بافت تاریخی بوشهر، نقاطی بودند که رییس سازمان به آنها رفت و حتی در تفاهمنامهای که با استاندار بوشهر امضا کرد، قرار و مدارها برای مرمت خانهی تاریخی حاج رییس گذاشته شد؛ خانهای تاریخی و از بناهای تاریخی دوره قاجاریه که توسط حاج عبدالرسول طالبی ملقب به رییسالتجار و معروف به حاج رئیس بنا شد و ۹ حیاط با بیش از ۱۰۰ اتاق و سه طبقه دارد.
اما همه حرفهای خلیج فارس را نمیتوان در توجهی که بعد از سالها به خانهی "رییس التجار بوشهری" میشود، خلاصه کرد. بلکه توجه به این حوزه، بخصوص وقتی پای خلیج فارس هم در میان باشد، نکتهی حایز اهمیتی است که درصدی از آن را در یک حاشیهی دوازدهمین همایش ملی علمی فرهنگی خلیج فارس که همزمان با روز خلیج فارس در بوشهر برگزار شد، میتوان بررسی کرد.
صحبتهای مونسان در جمع خبرنگاران مؤید این دغدغه و خلاء توجه به محوطههای تاریخی و میراث فرهنگی نیز هست. رییس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در ابتدای صحبتهایش بار دیگر به اولویتهایی که برای رونق گردشگری در استانهای جنوبی در دست برنامهریزی دارد، اشاره کرد. هر چند نمیتوان از هدفی که برای پیشنهاد «تعطیلات زمستانی»، یعنی رونق گردشگری و افزایش درآمد و ایجاد اشتغال در استانهای جنوبی کشور به راحتی گذشت، طرحی که قطعاچشماندازی خوب و روشن حتی میتواند برای توجه بیشتر به همین بناهای تاریخی را به دنبال داشته باشد.
پیشنهادی که همین چند روز گذشته برای به سرانجام رسیدن آن پس از سالها پیگیری و معطلی، با معاون اول رییسجمهور مطرح شد تا در هیأت دولت به تصویب برسد، اما در بین صحبتهای مطرحشده، متاسفانه، هیچ نشانی از توجه و اولویت برای محوطهها و آثار تاریخی به گوش نرسید.
رییس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری با بیان اینکه معتقدیم مناطق جنوبی که در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان قرار دارند ظرفیت بینظیری در همه بخشهای اقتصادی بویژه صنعت گردشگری دارند، به این نکته اشاره کرد که خلیجفارس بهواسطه داشتههای زیر آبی، سطحی و ساحلی یکی از موضوعات مهم برای توسعه گردشگری دریایی است.
به گفته وی در سالهای گذشته کمتر به گردشگری دریایی پرداخته شده و بیشتر در چند نقطه از خلیج فارس از جمله جزیره کیش متمرکز شدهاند.
جای میرات فرهنگی در خلیج فارس کجاست؟
مونسان اما در پاسخ به این نکته خبرنگار ایسنا که خلیج فارس فقط گردشگری نیست، جای میراث فرهنگی در توجه به خلیج فارس کجا قرار دارد؟ گفت: «اگر چه کل کشور ما کشوری با تمدن و دارای تمدن کهن است، پس در همه کشور میراث فرهنگی وجود دارد، خلیج فارس نیز حتما همینطور است، میراث ملموس و ناملموس زیادی را در کرانه های خلیج فارس داریم.»
او از آغاز یک طرح مطالعاتی در حوزه معاونت میراث فرهنگی با اداره کل بوشهر و منطقه «لیان» خبر داد و افزود: «امیدواریم بتوانیم اعتبارات خوبی برای پشتیبانی از این شهر اختصاص دهیم تا بخش میراث فرهنگی حوزه خلیج فارس و بویژه بوشهر هم رشد کند.»
مستندسازی کرانه خلیج فارس
محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز که در جمع حضور داشت، در این زمینه به ایسنا گفت: با همکاری اداره کل معماری و شهرسازی کرانه خلیج فارس برنامه مستندسازی و پژوهش در دستور کار قرار دارد.
او افزود: باید ببینیم چهطور میتوان یک پرونده در سطح جهانی برای کرانه خلیج فارس اجرایی کرد.
انتهای پیام
نظرات