به گزارش ایسنا، دکتر سیدحسن هاشمی در نخستین مجمع سلامت استان تهران با بیان اینکه خوشحالم که در هفته سلامت، نخستین مجمع استانی سلامت در استان تهران برگزار میشود، گفت: متوجه شدم که بحث سلامت محلهها، خانههای سلامت و مجمع ملی سلامت در سالهای گذشته و در سال ۱۳۱۰ از سوی علاقمندان به میهن و سلامتی مردم دنبال میشده و در آن سالها نیز افرادی علاقمند به سلامت مردم وجود داشتند و مجمع ملی و استانی سلامت را ترتیب دادهاند.
هاشمی با بیان اینکه طی چهار دهه گذشته اقدامات زیادی در حوزه بهداشت و درمان انجام شده و شاخصهای سلامت ما خوب هستند، افزود: اما سلامت از جمله مواردی است که بین نسلی است و باید درباره آن در همه نسلها کار و فرهنگسازی شود و درباره آن هشدار داده شود. باید توجه کرد که در آستانه انقلاب اسلامی طول عمر ایرانیان حدود ۵۵ سال و در عین حال میزان مرگ و میر کودکان و مادران باردار بسیار بالا بود. این در حالیست که اکنون تلاشهای زیادی انجام گرفته و آب، برق، تلفن و مهمتر از همه دانش به مناطق روستایی رفته است و شاخصهای بهداشتی را ارتقاء داده است.
هاشمی ادامه داد: البته شهرنشینی که مهاجرت را به شدت افزایش داده مصیبتهایی را هم ایجاد کرده است که بخش عمده آن دست مسئولان بوده است که باید در این باره برنامهریزی میکردند. شهرنشینی باعث شده که از طریق مهاجرت، جمعیت روستاییان ما از ۷۰ درصد به ۳۰ درصد کاهش یابد و در مقابل شهرنشینی و حاشیه نشینی بالا برود.
هاشمی با بیان اینکه مطمئنم جلسات بعدی مجمع با حضور اثرگذار همه دستگاهها برگزار شده و از این قالب یکطرفه به حالتی فعالتر همراه با مشارکت همه دستگاهها به صورت کلامی و راهبردی برگزار خواهد شد، گفت: کارهای زیادی را در پیش داریم که باید دست به دست هم دهیم و آنها را اجرا کنیم. به نظر میرسد که دولت بیش از این نمیتواند در حوزه سلامت هزینه کند. ضمن اینکه همه ما باید در راستای صرفه جویی و مراقبت از پول مردم تلاش کنیم. این موضوع هم به خود مردم مربوط میشود که باید هزینههایشان سازمان یافته بوده و به صورت درست انجام شود. درست است که دولت باید برای حوزه سلامت هزینه کند، اما فردی که خودش پرخوری میکند یا سیگار میکشد و سلامتیاش به خطر میافتد، میخواهد به صورت رایگان از خدمات بهداشت و درمان استفاده کند، اما این شدنی نیست. کسی که خودش سیگار میکشد یا معتاد میشود، خودش برای خودش هزینه ایجاد کرده و نباید هزینه او را سایر مردم کشور بدهند. بنابراین در این حوزه باید صرفه جویی شود و صرفه جویی هم به این صورت باشد تا به افرادی که در این حوزه فقیر میشوند، کمک کنیم.
شیب کاهنده هزینههای کمرشکن سلامت در کشور
هاشمی با بیان اینکه سالیانه نزدیک به هفت میلیون نفر در منطقه ما به دلیل هزینههای کمرشکن سلامت به زیر خطر فقط میافتند، گفت: در ایران هم این موضوع وجود دارد. البته خوشبختانه دولت و مجلس کمک کردند تا این موضوع در کشور به حداقل برسد و واقعا هم شاهد شیب کاهندهای در این حوزه بودهایم.
وزیر بهداشت با تاکید بر لزوم کاهش بار بیماریهایی مانند فشار خون، سکتههای قلبی و مغزی و ... اظهار کرد: امیدوارم هم ما و هم نهادهای مردمی و سایر دستگاهها برای این موضوع برنامه داشته باشیم. به هر حال باید قبول کنیم علی رغم همه اقداماتی که در حوزه بهداشت و درمان انجام شده باز هم ۵۵ درصد ایرانیانی که از بین میروند زیر ۷۰ سال هستند و این بسیار بد است. همچنین ۳۵ درصد آنها به دلیل سکتههای قلبی و مغزی از بین میروند. تصادفات هم که یک مصیبت مضاعفتری را ایجاد کرده است. در حال حاضر بیش از ۷۶ درصد مرگ و میر در کشور به دلیل این چهار موضوع است که در راس آنها سکتههای قلبی قرار دارد. باید بدانیم که همه این بیماریها قابل پیشگیری هستند و میتوان آنها را به تاخیر انداخت.
وی ادامه داد: خیلی بد است که در کشور با وجود اینکه توانستهایم طول عمر را به ۷۵ سال افزایش دهیم، اما فقط حدود ۶۱ سال از زندگیمان بدون معلولیت، درد، رنج و ... است و بقیه سالهای عمر را زندهایم، اما زندگیمان با مصیبت همراه است. در سال ۹۴، ۹۰ هزار ایرانی زیر ۵۵ سال فوت کردند. بنابراین به نظر میرسد که باید حتما در کنترل بیماریهای غیرواگیر تدبیر کرد و این اقدام شدنی نیست به جز از طریق خود مردم و از طریق اجتماعی شدن سلامت.
اضافه کردن تخت بیمارستانی، متخصص و فوق متخصص، هنر نیست
به "پیشگیری" کمک کنید
وزیر بهداشت ادامه داد: هنر نیست که تخت بیمارستانی، پزشکی متخصص و فوق تخصص اضافه کنیم، بلکه هنر این است که بتوانیم ورودی افراد به بیماری را کاهش دهیم. این کار هم جز با کمک مردم و خود مراقبتی و توجه آنها به این موضوع شدنی نیست و با بخشنامه و خطابه اجرایی نمیشود؛ چرا که این موضوع بخشی از فرهنگ است و فرهنگ باید درست شود. البته قدم اول این کار در خانه و آموزش و پرورش است و بعد هم در آموزشهای دانشگاه، ادارات و رسانههاست. باید توجه کرد که رسانه نقش بسیار مهمی دارد. من از اقدامات رسانهها در حوزه سلامت تشکر میکنم اما تاکید میکنم باید در حوزه رسانه هم پیشگیری کنیم تا بیماری ایجاد نشود. در عین حال رسانهها را تشویق میکنم که در حوزه سلامت نقش پررنگتری را ایفا کنند. من هم به نوعی رسانه هستم و به عنوان مسئول سلامت دولت باید در صحبت کردن، هشدار دادن، انذار دادن و بشارت دادن مراقبت کنم و این کار را افراد دیگر در سایر تریبونها هم باید انجام دهند. بنابراین همه ما باید سعی کنیم تا در ایجاد بیماری اثر نگذاریم و در حوزه پیشگیری هم کمک کنیم و خانواده، فامیل، محله و ... را تشویق کنیم تا از سلامتشان مراقبت کنند. در عین حال اگر بُرد ملی داریم این موضوع را در سطح کشور هم مطرح کنیم.
هاشمی ادامه داد: باید عوامل خطر مرگهای زودرس را با مردم در میان بگذاریم تا آن قسمت از این عوامل که به مردم مربوط میشود مانند چاقی، اضافه وزن، مصرف نمک، شکر، سیگار، تغذیه ناسالم و ... را کاهش دهند. بنابراین باید این موضوعات را با خودمراقبتی فرهنگسازی و گفتن راه صحیح اصلاح کنیم. این موارد با کتاب نوشتن و پخش بروشور و تهیه چند برنامه تلویزیونی حل نمیشوند و البته این اقدامات خوب است، اما باید اینها را در میان مردم ببریم و سلامت محلهها را در تمام کشور توسعه دهیم. دولت هم باید همکاریهای بین بخشی خود را تقویت کند.
هاشمی افزود: دولت میتواند اولین آسیب زننده به سلامت مردم باشد و باید مراقبت و پیشگیری کند. بالاخره مسئولیت مسائلی مانند آلودگی هوا، ریزگردها، خودرو، نمک، روغن و ... بر عهده سیاستگذاران اجرایی دولت است و باید با سیاستگذاری مناسب از بروز آنها پیشگیری کند.
سازمان برنامه و بودجه به دستور رییس جمهور عمل کند
وزیر بهداشت همچنین گفت: رئیس جمهور به عنوان رئیس مجمع ملی سلامت کشور دستور دادند که در هر استان استاندار به عنوان رئیس مجمع سلامت استان معرفی شود و فرماندار هم همین نقش را در شهرستان ایفا کند. میدانیم که سالهاست شورای عالی سلامت و امنیت غذایی تشکیل نمیشد و معطل مانده بود، اما خوشحالیم که در این دوره به این حوزه توجه شد. بر این اساس انتظار میرود که این مجامع در سطح استانی برگزار شود و جزء اولویت کاری استانداران قرار گیرد. از طرفی انتظار داریم سازمان برنامه و بودجه هم به آنچه که آقای رئیس جمهور امر کردند و گفتند که بعد از حقوق و دستمزد به اولویت سلامت، آب و برق توجه کنیم، عمل کند و در بودجههای استانی هم این موضوعات را ببینند. به نظر میرسد اگر این اتفاق بیفتد و مردم هم نسبت به شیوه زندگی، رفتار و تربیت فرزندانشان توجه کنند، وضعیت به طور مناسبی بهبود خواهد یافت. باید توجه کرد که امروزه تهدیدهای زیادی نه تنها در حوزه جسمانی بلکه در حوزههای معنوی و رفتاری وجود دارد. در این زمینه مادران بسیار مسئولند و پدران باید همراهی کنند. در عین حال اگر مطالبهگری ما در قالب سفیران سلامت، مجمع سلامت، شورای محلات و شهرها و استانها دائما تکرار شود و فقط هم متوجه دولت، مجلس و دستگاههای حکومتی نباشد، بلکه از سطح خانهها، مدارس، محلات و ادارات آغاز شود، میتواند سلامت کشور را به سمت و سوی خوبی رهنمون کند.
وی همچنین گفت: البته باید بدانیم که این اقدامات سالهای سال طول میکشد. از بین بردن فرهنگ یک ملت کار سختی نیست و میتوان طی چند ماه با چند برنامه نامربوط، فرهنگ چند صد سالهای را از بین برد، اما ساختن فرهنگ بسیار سخت است و دههها طول میکشد. به نظر من باید خدا را شکر کنیم که امروزه مردم ایران به سلامتیشان توجه دارند و این شور و نشاط به تدریج ایجاد میشود و گروههای مختلف به این حوزهها توجه دارند. از طرفی از نمایندگان استان تهران باید انتظار داشته باشیم که بیش از گذشته به سلامت تهران توجه داشته باشند.
مسوولیت بهداشت و درمان تهران مشخص شود
هاشمی با بیان اینکه در تهران یک مشکل بزرگ داریم که من تا کنون نتوانستهام آن را حل کنم، گفت: بالاخره بهداشت و درمان تهران باید یک متولی و یک پاسخگو داشته باشد نه اینکه سه دانشگاه علوم پزشکی در این حوزه فعالیت کنند. سخت است که مدیریت دانشگاه از حوزه بهداشت و درمان شروع کند و بعد هم بخواهد در مجامع بینالمللی رقابت داشته باشد. بنابراین امیدوارم در زمان باقیمانده مسئول بهداشت و درمان تهران مشخص شود که پاسخگو بوده و برای این حوزه تلاش کند.
شهردار تهران نگاه مهربانانهتری به سلامت مردم داشته باشد
وی با بیان اینکه ورود نمایندگان تهران به موضوع بهداشت و درمان جزء مهمترین وظایفشان است، گفت: تصورم این است که اگر نمایندگان به این موضوع ورود کنند شهرداری هم به دنبال آنها خواهد آمد. امیدوارم شهردار آینده تهران نگاهش به مردم تهران در حوزه سلامت مهربانانهتر باشد. ما کار زیادی هم از آنها نمیخواهیم. فقط میخواهیم مراکز جامع و پایگاههای جامع سلامت را که بسیار مهمند را در اختیار ما بگذارند و ساخت و تجهیز آن بر عهده ما و خیرین باشد. این حداقل انتظاری است که از شهردار آینده تهران داریم و از او میخواهیم که کمکش در این حوزه چشمگیر باشد.
انتهای پیام
نظرات