این ژانر هنری در واقع طرح پیچیده و مشخصشدهای دارد که شرکتکنندگان تا هنگام وقوع از آن مطلع نمیشوند و ممکن است تا آخرین سکانس همانند مخاطب، هر لحظه شگفتزده شوند. از آنجا که روند شکلگیری این ساختار به واکنش و تصمیمهای شرکتکنندگان وابستگی دارد، میتوان گفت که همه عوامل و سازندگان همانند مخاطبان، تا پایان کار، با غافلگیریهایی مواجه میشوند.
در واقع «رئالیتی شو» در عین داشتن فیلمنامهای کلی، رقابتی واقعی است که شرکتکنندگان آن اختیار دارند رفتار و بازی خود را تعیین کنند و در عین حال در بستر مشخصی که کارگردان طراحی کرده و در واقع در مسیر خواستههای او گام بردارند.
در این میان با وجود پیشرفت روزافزون «رئالیتی شو» در ساختار نمایشی برخی کشورهای جهان، این سبک از برنامهسازی به تازگی در کشور ما جان گرفته است و در مسیر پیشرفت قرار دارد. در چند سال اخیر برخی از کارگردانهای کشورمان در تلویزیون و شبکه نمایش خانگی مجموعههایی را با این ساختار تولید کردهاند که برخی از آنها نیز با استقبال مخاطبان مواجه شده است.
سعید ابوطالب، از جمله کارگردانهایی است در سالهای اخیر در عرصه تولید «رئالیتی شو» فعالیت کرده است. او پس از تولید مجموعه «رالی ایرانی» در شبکه نمایش خانگی و مجموعههای «سرزمین دانایی» و «دستم را بگیر» در تلویزیون، مجموعه «هفت روز و هفت ساعت» را برای نوروز امسال تولید کرده است.
ابوطالب در گفتوگویی با ایسنا به ژانر رئالیتی شو اشاره و بیان میکند: رئالیتی شو یک ژانر تلویزیونی است که انواع کارهای تلویزیونی را شامل میشود. رئالیتیشو یعنی فیلمی که دارای یک طراحی دقیق است و برای بازیگر یا افرادی که در فیلم حضور دارند، ایجاد موقعیت میکند و از آن موقعیت ایجاد شده فیلم ساخته میشود. ما حدود شش سال پیش رئالیتیشو «سرزمین دانایی» را برای تلویزیون ساختیم و اولین بار بود که این ژانر برای تلویزیون مطرح میشد؛ بنابراین تلویزیون با این واژه آشنا نبود و مقداری پذیرش این ژانر از طرف تلویزیون سخت بود. اما بعد از ساخته شدن رئالیتی شو با این قالب آشنایی پیدا کردند.
او ادامه میدهد: سپس برنامههای متنوعی با این تعریف ساخته شدند که اغلب رئالیتیشو نیستند، بلکه یک مسابقه تولیدیاند که ممکن است با افراد غیرشناخته شده و نابازیگر ساخته شده باشند.
ابوطالب با اشاره به قصه و طرح منسجم رئالیتیشو میگوید: ما چند سال پیش یک رئالیتیشو به نام «رالی ایرانی» را با حضور بازیگران حرفهای سینما تجربه کردیم که طبیعتا قصه داشت و بازیگران بر اساس قصه در آن ایفای نقش میکردند؛ بنابراین زمانی که میگوییم رئالیتی شو میسازیم به این معنا نیست که فیلم بدون فیلمنامه میسازیم بلکه در رئالیتی شو یک طرح و قصه منسجم داریم که فقط گروه کارگردانی از آن مطلع هستند و بازیگران و بقیه عوامل خبر ندارند؛ بنابراین این مساله موقعیت ایجاد میکند و طراحی و انتخاب بازیگران در رئالیتیشو اهمیت دارد.
شرکتکنندگان مجموعه «هفت روز و هفت ساعت» از میان هنرمندان ایرانی و لبنانی انتخاب شدهاند و این مجموعه در لوکیشنهای متعددی در دو کشور ایران و لبنان تصویربرداری شده است. تصویربرداری لوکیشینهای لبنان از موزه ملیتا در جنوب لبنان آغاز شد و در مجموعه قریه الساحة بیروت پایان یافت. گروه پس از یک توقف کمتر از ۲۴ ساعت در تهران، به شمال کشور اعزام شد و در آنجا نیز فیلمبرداری لوکیشنها از رامسر آغاز شد و پس از بهشهر، آشوراده و بندرترکمن، در موزه دفاع مقدس تهران پایان یافت.
ابوطالب درباره ایده ساخت و داستان «هفت روز و هفت ساعت» چنین توضیح میدهد: این رئالیتی شو، یک فیلم مسابقه ۱۴ قسمتی است که طرح آن را به شبکه افق پیشنهاد دادیم و شبکه افق دیر به نتیجه رسید؛ بنابراین ما هم حدود بهمن ماه تصمیم گرفتیم که کار را بسازیم. میخواستیم با عوامل و بازیگران مشترک ایرانی و لبنانی کار را جلو ببریم، برای همین به لبنان رفتیم و هماهنگی آنجا را انجام دادیم و درباره بازیگران لبنانی و قصههای داخل لبنان تصمیم گرفتیم سپس قصههای داخل ایران و بازیگران ایرانی را انتخاب کردیم. این رئالیتی شو دقیقا در هفت روز و هفت ساعت ساخته میشود و بازیگران هفت روز و هفت ساعت زمان دارند تا از نقطهای که ما به آنها میگوییم خود را به نقطه دیگری که برایشان طراحی شده، برسانند. آنها داخل و خارج از طراحی میتوانند هر کاری را انجام دهند؛ البته ما میخواهیم داخل طراحی باشند اما آزادی عمل دارند؛ بنابراین گاهی یک یا دو نفر از شرکتکنندهها خارج از طراحی عمل میکنند و فیلم را به سمتی که دوست دارند میبرند و این مساله جزء نقاط جذاب این رئالیتیشو میشود.
او با بیان اینکه شرکتکنندگان این رئالیتیشو باید چند ویژگی داشته باشند، میگوید: لیدر تنها فردی است که متن را به او دادیم و بقیه متنی نداشتند؛ بنابراین قدرت بداههپردازی یکی از ویژگیها بود. همچنین شرکتکنندگان به توانمندی فیزیکی نیاز داشتند تا بتوانند کوهنوردی، پرواز، رانندگی، شنا، اسب سواری و ... را انجام دهند. متاسفانه برخی بازیگران با اینکه اظهار کرده بودند که میتوانند همه این کارها را انجام دهند، نتوانستند و خودشان صدمه دیدند.
ابوطالب به مکان تصویربرداری این رئالیتی شو اشاره و بیان میکند: «هفت روز و هفت ساعت» از جنوب لبنان شروع میشود و بازیگران پروژه حدود سه یا چهار روز در لبنان حضور دارند. سپس با پرواز به ایران میآیند و حدود سه یا چهار روز هم در ایران هستند. همچنین پرواز و جابهجایی از جنوب لبنان به بیروت، بیروت به تهران، تهران به شمال و شمال به تهران جزئی از فیلم است و حتی برخی از بازیگران ممکن بود از پرواز جا بمانند که در این فیلم مسابقه نمایش داده شده است.
او در پایان میگوید: ما به غیر از تصاویر هوایی و دوربینهایی که در مکانهای مختلف گذاشتهایم، ۱۲ فیلمبردار هم داشتیم.
اما گروههای شرکتکننده در رئالیتی شو «هفت روز و هفت ساعت» را چنین برشمردهاند:
گروه اول عدی رعد (بازیگر و صداپیشه لبنانی) که پیشتر در فیلمهای سینمایی «آوازهای سرزمین من» و «زخم زیتون» و مجموعه تلویزیونی «وفا» ایفای نقش کرده بود، به همراه همسرش رباه الشریف، گروه دوم علیرام نورایی و کارلوس آزار (خواننده لبنانی)، گروه سوم الناز حبیبی و ساره قصیر (بازیگر و مجری لبنانی)، گروه چهارم حمیدرضا حامی و محمد شمص (کمدین لبنانی)، گروه پنجم امیرحسین رستمی و مهدی فخرالدین (بازیگر لبنانی) و گروه ششم نیز لیندا کیانی و سالی بسمه (بازیگر لبنانی) هستند. لادن مستوفی نیز داوری «هفت روز و هفت ساعت» را بر عهده دارد.
بر این اساس علیرام نورایی بازیگر سریالهای «هوش سیاه» و «پول کثیف» در گروه دوم با خواننده لبنانی همبازی است.
او درباره تجربه حضور در مجموعه «هفت روز و هفت شب» به ایسنا میگوید: تجربه جدید و فوقالعادهای بود. پیش از این مجموعه همیشه در مقابل دوربین ایفاگر نقشهایی بودم که نوشته شده بودند و آن چیزی را اجرا میکردم که کارگردان و نویسنده از من میخواستند. به همین خاطر هم حضور در این مجموعه در قالب خود علیرام نورایی در کنار هنرمندان دیگر برایم تجربه جدیدی بود. در این مسابقه کارهایی را انجام دادیم که شاید خیلی از آنها را در زندگی عادی تجربه نکرده بودیم.
او با بیان اینکه ما در مجموعه «هفت روز و هفت شب» خودمان را زندگی کردیم، ادامه میدهد: از همان صبح که بیدار میشدیم، دوربینها روشن بود و این موضوع تمام مدت نیز ادامه داشت. ما قرار نبود چیزی را ایفای نقش کنیم و فقط باید اتفاقاتی را که از ما میخواستند در قالب مسابقه رخ بدهد را انجام بدهیم. گروههای این مسابقه متشکل از یک هرمند ایرانی و لبنانی بودند که این همین موضوع هم چالش و تجربه جدید و دوستداشتنی بود.
این بازیگر همچنین درباره استفاده از ساختار «رئالیتی شو» در برنامههای داخلی، میگوید: با توجه به اتفاقاتی همانند راهاندازی شبکه نسیم و زحماتی که آقایان مهران مدیری و رامبد جوان کشیدند، فضا تا اندازهای باز شده است و به همین جهت راحتتر میتوان به سمت این ساختارها رفت. فکر میکنم ظرفیت فوقالعادهای هم برای آن ساختارها داریم که امیدوارم بهترین استفاده از این ظرفیتها بشود. چراکه مطمئناً این ساختار برای مخاطب بسیار جذاب است.
حمیدرضا حامی، خواننده در گروه چهارم با یک کمدین لبنانی همگروه شده است.
او در گفتوگویی با ایسنا با اشاره به حضورش در رئالیتیشو «هفت روز و هفت ساعت» چنین بیان میکند: من با این فضاها آشنا نبودم؛ بنابراین زمانی که به من پیشنهاد داده شد، قسمتهایی از برنامههای یک رئالیتیشو را دیدم و موافقت کردم. در این چند سال فقط من از اهالی موسیقی در این نوع برنامهها حضور داشتهام. حضور در این برنامه برای من اتفاق جالبی بود و به عنوان یک شخصیت هنری موسیقیایی برای من سخت بود که یک سری فضاهایی را که تا به حال تجربه نکردهام، جلو دوربین تجربه کنم به دلیل اینکه مخاطبان من یک شخصیت جدید را از من خواهند دید و ترس داشتم که خوشایند نباشد. اما زمانی که وارد مسابقه شدیم، متوجه شدم که جذابیت دارد و باعث دوری من از مخاطبان خود نمیشود.
او با بیان اینکه در این رئالیتیشو فضای جدیدی را تجربه کرده است، ادامه میدهد: علیرام نورایی را از گذشته میشناختم و با او دوست بودم و در لبنان با دوستان دیگر که تنها چند بار دیده بودم، آشنا شدم.
حامی در پایان با بیان اینکه تفاوت در کیفیت کارهاست که برنامهای را جذاب میکند، میگوید: اگر ما بخواهیم شو بسازیم و در همین راستا کپی کنیم و کیفیت پایین باشد، جذابیت ندارد. به نظرم در برنامه «هفت روز و هفت ساعت» هم حرف اول را کیفیت و برنامهریزی درست میزند. فکر میکنم این رئالیتی شو از لحاظ جذابیت تصویری و کیفیت جزو بهترینها باشد.
بر اساس این گزارش، مستند مسابقه هفت روز و هفت ساعت در حال حاضر مراحل تدوین و آمادهسازی نهایی را میگذراند تا برای پخش در نوروز ۹۷ آماده شود.
«هفت روز و هفت ساعت» از یکم تا چهاردهم فروردین هر شب ساعت ۲۱ روی آنتن می رود و تکرار آن هم ساعت ۹ صبح روز بعد پخش خواهد شد.
عکسها از مهدی دلخواسته، مسعود اشتری و علیرضا بهرامی
انتهای پیام
نظرات