به گزارش ایسنا، مراسم تودیع و معارفه مدیران کل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی (اداره کتاب) امروز (یکشنبه، ۱۷ دیماه) با حضور محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی، مهرزاد دانش مدیر دفتر چاپ و نشر، مجید غلامی جلیسه مدیرعامل خانه کتاب، و برخی مدیران وزارت ارشاد از جمله نیکنام حسینپور و همایون امیرزاده، همچنین جمعی از ناشران نماینده تشکلهای نشر در مرکز همایشهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
در این مراسم محسن جوادی - معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی - گفت: بخش اداره کتاب، بخش سخت و دشواری در مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. یکی از دشواریهای این اداره مبانی نظری صدور مجوز است و ما سعی کردیم این موضوع را در اولویتهای کار خود قرار دهیم.
او افزود: من شناخت کمی از آقای سگلی (مدیر پیشین دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی) داشتم. در همین مدت محدود، بارزترین وجه او رفتار اخلاقی و تعامل انسانیاش بود. سلگی فرد دغدغهمندی است و با دیگران با روی خوش برخورد میکرد. زمانی که کتاب کسی رد میشد و ناراحت بود با او صحبت میکرد و او از این برخورد راضی بود.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه رفتار اخلاقی در هر مسئولیتی مهم است گفت: این به معنای این نیست که اگر کسی رویه اخلاقی داشته باشد و به لحاظ تکنیکی خوب نباشد میتواند خوب کار کند. اگر وضع فعلی اداره کتاب را با وضع قبلی مقایسه کنید میبینید تحولات بسیاری صورت گرفته و روند صدور مجوزها تسهیل شده است.
او خاطرنشان کرد: مراسم تودیع و معارفه از جهتی اندوهناک است و از جهتی باعث خوشحالی. آقای سگلی از مجموعه معاونت فرهنگی میرود و در پژوهشگاه فرهنگ و هنر حضور خواهد داشت که حضور او در این پژوهشگاه فرصت مغتنمی برای ما است. رفتن او سخت است اما وجود او در پژوهشگاه میتواند در مبانی نظری کتاب به ما کمک کند و به آن غنای بیشتری بدهد. از رفتن او تاسف میخورم و برایش آروزی موفقیت دارم.
جوادی درباره محمدجواد مرادینیا (مدیر جدید دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی) نیز اظهار کرد: من شناخت زیادی از او ندارم و شناخت من محدود به سه چهار هفته اخیر است اما با توجه به مشورتهایی که گرفتهام و تجربه خوبی که او در گذشته در اداره کتاب داشته و رویه اخلاقی که دارد از انتخابش خوشحال شدم زیرا جای نگرانی نیست. تجربه او به ما کمک میکند تا کارهایی که از زمان مدیریت آقای سلگی شروع شده است ادامه پیدا کند و تقویت شود.
او افزود : به نظر من هر کار اشتباهی که در این قسمت انجام دهیم به ضرر ما خواهد بود؛ بنابراین باید احتیاط لازم را داشته باشیم. این احتیاط باید مبنی بر کار ارزشمند باشد و به غنای فرهنگی و علمی مردم کمک کند و از جهت دیگر آلودگی غیراخلاقی را که وجود دارد کنترل کند تا فضا مغشوش نشود. از طرف دیگر این احتیاط نباید به این معنا باشد که هر کتابی به اداره کتاب میآید بنا بر مخالفت با آن است. من امیدوارم با همکاری کارکنان اداره کتاب آقای مرادینیا نیز توفیقات قبلی آقای سلگی را داشته باشد و امیدوارم مسیر رشد و رو به تکاملی داشته باشیم.
در ادامه مراسم تودیع و معارفه، محمد سلگی - مدیر سابق دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی - با تشکر از همکاران خود و با بیان اینکه نزدیک سه سال است که در اداره کتاب حضور دارد به شوخی گفت: زمانی که کاندیدای این بخش شدم رسانهها از صندلی مدیریت اداره کتاب به عنوان صندلی داغ یاد میکردند، به همین دلیل من بر روی این صندلی ننشستم. در طول سه سالی که در این اداره بودم رویههایی را آغاز کردم که بخشی از آنها تمام شد و بخشی ناقص مانده است. تجربه هفت - هستسالهای قبل از آن بود که رضایتبخش نبود. در این مدت به تفاهمهایی با ناشران رسیدیم. در قوانین شفافسازیهای صورت گرفت و در این سه سال سرعت صدور مجوزها افزایشپیدا کرد.
او در ادامه درباره کارهای خود در اداره کتاب گفت: به طور مثال در بخش اتوماسیون، در دو سال اخیر ارتباط حضوری ناشران قطع شده است و برای صدور مجوز کتاب نیاز به حضور هیچ ناشری نیست. زمانی که شکایتی صورت نمیگیرد یعنی مشکلات حل شده است. ناشران فقط یک بار زمان تحویل کتاب مراجعه میکنند و مابقی کارها به صورت غیرحضوری انجام میشود. ما ۱۰ استان دیگر را به این سیستم اتوماسیون اضافه کردهایم. شهرهای قم، مشهد، تبریز و کرمان به صورت مستقل تنفیذ اختیار شدهاند و به صورت مستقل مجوزها را صادر میکنند. درباره آماده شدن پروانهها نیز باید بگویم طی این چند سال پروانهها سریعتر آماده شدهاند. در گذشته زمانی که ناشران مشکلی در سیستم ارزیابی داشتند باز به گروه قبلی ارجاع داده میشدند اما حالا کمیته تجدیدنظر تشکیل میشود. همچنین شورای راهبردی برای شفافسازی مقرارت نشر تشکیل شده است. درباره نشر دیجیتال نیز اقداماتی انجام دادهایم که مسئولیت این بخش به اداره کتاب برگردد.
سلگی افزود: طی سه سال گذشته دوهزار پروانه نشر جدید صادر شده است. در صدور پروانه نشر تصمیم گرفتهایم که سخت نگیریم بلکه در ادامه مسیر سخت بگیریم. همچنین در سه سال گذشته ۲۰۰ هزار مجوز کتاب صادر کردهایم. در این سه سال رشد ۱۵ درصدی مجوز داشتهایم. حدود ۶۹ درصد کتابها در روز اول مجوز میگیرند، ۱۰ درصد کتابها در عرض یک هفته و ۱۰ درصد نیز در عرض کمتر از یک ماه. فقط حدود پنج درصد است که طول میکشد. میتوان گفت ۹۵ درصد کتابها در کمتر از یک ماه مجوز میگیرند. در خصوص قاچاق و تکثیر غیرقانونی کتاب نیز اقداماتی انجام دادهایم و جلساتی تشکیل شده است که امیدوارم با حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اقدامات خوبی صورت بگیرد. درباره واگذاری ممیزی به ناشران نیز اقداماتی انجام دادیم که موفقیتآمیز نبود. همچنین اصلاحیهای در قانون نشر سال ۱۳۸۹ آماده کردهایم که هنوز منتشر نشده است.
او با بیان اینکه صدور مجوز کتاب برای اداره کتاب مسئله چالشبرانگیزی است گفت: این موضوع نیاز به تعامل بیشتری دارد و رسانهها بر روی این موضوع حساسیت بیشتری دارند. گاه چند ترجمه از یک کتاب به صورت همزمان به اداره کتاب میآیند که تاخیر یکروزه در صدور مجوز آنها سود و زیان زیادی را برای ناشران به همراه خواهد داشت.
سلگی در پایان با تشکر از تشکلهای نشر و همکارانی که در مراسم تودیعش شرکت کرده بودند گفت: امیدوارم با توجه به تجربهای که آقای مرادینیا در اداره کتاب داشت، بر کارهای این اداره خدشهای وارد نشود و با توفیق بیشتری بتواند کارخود را انجام بدهد.
در بخشی از مراسم محمود آموزگار رییس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در سخنانی گفت: اداره کتاب یکی از پرمشغلهترین و دشوارترین ادارههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. حجم مسئولیتی که این اداره دارد با توجه به امکاناتش به هیچ وجه تناسب قابل اعتنایی ندارد و در فضایی پرمشغله و پردغدغه فعالیت میکند. ۲۰۰ هزار مجوز در عرض سه سال نشان میدهد که با چه حجمی از کار مواجه هستند. نکتهای که فکر میکنم بتواند به اداره کتاب کمک کند تا کارهایش را با سرعت بیشتری انجام دهد این است که به ممیزی که در بدنه جامعه وجود دارد توجه کند.
در این بخش از مراسم به ناگهان برقهای سالن همایش وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی قطع شد و سخنرانان بدون میکروفن و نور به سخنرانی خود ادامه دادند.
رییس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با اشاره به فعالیت هیئت نظارت گفت: این هیئت نظارت کمکهای بسیاری را انجام داده است که اداره کتاب میتواند کمیتهای تشکیل دهد و عملکرد هیئت نظارت را در دوره فعالیتش بررسی و از اقدامات آنها استفاده کند.
همچنین همایون امیرزاده مشاور اجرایی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: آقای سلگی مصداق خوشرویی است. زمانی که دوستان با مشکل روحی مواجه میشدند پیش ایشان میرفتند و از آرامششان آرامش میگرفتند. سلگی روحیه آرام و متین و در عین حال تحولگرایی داشت. ما چیزهای زیادی از او یاد گرفتهایم و امیدوارم این علقه عاطفی که بین ما ایجاد شده است برقرار بماند.
سپس عرفانپور مدیر نشر علوم دانشگاهی گفت: بیاییم در صدور مجوز خودی و ناخودی نداشته باشیم و اعمال سلیقه فردی را کمرنگتر کنیم. میز مدیریتی که بر آن نشستهاید موقت است و این خوشنامی و بدنامی است که برای افراد میماند. وزیری که حکم تعطیلی یکی از کتابفروشیها را داده از ذهن هیچ کدام از همکاران ما پاک نمیشود، همانطور که کارهای آقای صالحی از ذهن ما پاک نمیشود.
او افزود: آقای سلگی لبخند هیچ دردی را درمان نمیکند. با لبخند در اتاقتان را باز گذاشتید و همه توانستند وارد اتاق شوند اما کمتر کسی توانست جواب درست بگیرد و کمتر کسی توانست با رفتاری که داشتید برخوردی با شما داشته باشد. نمیشود مردم به خاطر رودربایستی از شما بگذرند.
در ادامه مراسم نادر قدیانی مدیر انتشارات قدیانی با بیان اینکه از آقای صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سپاسگزاریم که جانشین برحقی را برای خود انتخاب کردهاند، گفت: از آقای سلگی هم بسیار سپاسگزارم. در مقابل دوستان فشاری که تعدادی از کتابهای مرا در سختترین شرایط قرار دادند با قوت تمام ایستادید و از آنها حمایت کردید و اجازه ندادید که به مجوزهای نشر من دست بخورد. نام کسانی را که با ناسپاسی از شما خداحافظی میکنند، تاریخ مینویسد. آقای مرادینیا خوشحالم که به خانه خود برگشتید. سابقه شما در دوران اصلاحات در خاطر ما مانده است و در اتاق شما نیز به روی همه باز بود.
سپس محمدجواد مرادینیا با بیان خاطرهای گفت: خوشا به حال آقای سلگی که با عزت و احترام تودیع میشود. تجربهای که برای من در سال ۸۴ پیش آمد این بود که زمانی که در دفترم مشغول کار بودم معاون محترم وقت، مدیر حراست و فرد دیگری وارد شدند و بعد از تعارفات اولیه مشخص شد شخص ثالثی جانشین من است. من در ظرف پنج دقیقه تودیع شدم. قدر این جلسه را بدانید.
او با خواندن شعری از سعدی خاطرنشان کرد: من درباره اداره کتاب بیاطلاع نیستم. اداره کتاب جایی است که با عافیتطلبی جور درنمیآید، و کسی که میخواهد مورد اعتراض قرار نگیرد نباید وارد این گود شود چرا که اداره کتاب چالشبرانگیز بوده و هست. این وظیفه اجتماعی است و کسی که به اینجا میآید باید قید عافیتطلبی را بزند. من زمانی که این مسئولیت را قبول کردم احساس کردم شاید گرهای به دست من باز شود و من کمکی به صنعت نشر داشته باشم.
او درباره کارهای خود در دوره جدید بیان کرد: در این دوره با حمایت ناشران، فرهیختگان، وزیر فرهیخته فرهنگ و ارشاد و معاون اندیشمند او محسن جوادی تلاش میکنیم در مدار اخلاق و قانون حرکت کنیم، و آنچه را که از ما برمیآید برای حفظ و بقای نشر انجام دهیم. اگر یک گام به جلو بردارم فکر میکنم کارم را انجام دادهام.
انتهای پیام
نظرات