به گزارش ایسنا، این کتاب به قلم عبدالصمد محمودی و فرنوش شورچهای در ۲۰۵ صفحه با شمارگان ۱۰۰۰ نسخه و قیمت ۲۲۰۰۰ تومان توسط نشر علمآفرین به بازار کتاب عرضه شده است.
در معرفی «گفتمان آزادی در مطبوعات عصر مشروطه و انقلاب اسلامی» عنوان شده است: این کتاب به دنبال بررسی تحول «آزادی مطبوعات» در کشور نیست بلکه چنان که به نظر میآید، این پژوهش عمدتاً به دنبال فهم فلسفی و اندیشگی معنای «آزادی» نزد روشنفکران و نخبگان سیاسی و اجتماعی دو انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی ایران است.
این کتابِ تحلیلی در شش گفتار گردآوری و تدوین شده که به اختصار در گفتار اول به بررسی کلی مفهوم آزادی و گفتمانهایی که در دو دوره انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی، گفتمان عمده و مسلط بودهاند، اشاره شده است. در گفتار دوم، ابتدا تحلیل فلسفی و اندیشگی مفهوم آزادی در اندیشه غرب در سه دوره باستان، قرون وسطی و دوره مدرن بررسی شده و سپس به اختصار به بررسی این مفهوم در تاریخ معاصر ایران بویژه از زمان پیدایش آن در ساحت اندیشه نظری روشنفکران موثر ایرانی پرداخته شده است.
در بخش سوم به بررسی چارچوبهای نظری و تئوریکی که میتوانند به تبیین موضوع کمک بیشتری کنند، پرداخته شده که از جمله آنها میتوان به نظریات تحلیل گفتمان، نظریات انقلاب و نظریه «آزادی مثبت» و «آزادی منفی» آیزایا برلین اشاره کرد. در بخش چهارم به بررسی روش پژوهشی تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف و روش اسنادی که به نوعی مکمل روش تحلیل گفتمان انتقادی در این بخش است، اشاره شده شده است.
در بخش پنجم نیز به بررسی یافتههای نظری از بررسی مقالات و یادداشتهای موجود در رسانههای مکتوب آن زمان، بویژه در دو سال اول انقلابها که به نوعی آزادی بیان و پس از آن برای کلیه روشنفکران و فعالان سیاسی وجود داشته، پرداخته شده است و در نهایت نیز در گفتار ششم مولفان سعی کردهاند با در کنار هم قرار دادن نتایج حاصل از تحلیل گفتمانی مفهوم آزادی، به علل و پیامدهای برداشتی خاص از مفهوم آزادی در جامعه ایرانی بپردازند.
انتهای پیام
نظرات