به گزارش ایسنا، حسین مهرپور عصر امروز (پنجشنبه) چهارم آذر ماه در اولین سالگرد ارتحال مرحوم آیتالله موسوی اردبیلی که با حضور حجتالاسلام و المسلمین سیدحسن خمینی ، محسن هاشمی و جمعی از علما و طلاب در کانون توحید برگزار شد با ارائه مقالهای تحت عنوان «شورای عالی قضایی و اسلامی کردن قوانین و چالشهایی که در رابطه با این موضوع وجود دارد»، اظهار کرد: یکی از مشکلاتی که در سیستم قضایی ما وجود دارد موضوع تصویب قانون تعزیرات و مجازات بود. در واقع برای بسیاری از جرایم عرفی که ما داریم در شرع مجازاتی بیان نشده است.
وی خاطرنشان کرد: در حدود 160 ماده برای مجازات برخی جرایم در مجلس به تصویب رسید اما آنچه برای همگان سوال بود این موضوع است که در مجازات شرعی جرایم تنها شلاق باشد یا میتوان مجازات زندان یا امری دیگر را هم در نظر گرفت که البته خیلیها با این موضوع مشکل داشتند.
رییس دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی خاطرنشان کرد: موضوع دیگری که مشکل به وجود آورد این قضیه بود که آیا مجلس در قانون میتواند میزان مجازات جرایم را تعیین کند یا این امر را قاضی باید معین کند. برخی معتقد بودند که تعیین میزان مجازات نباید به دست مجلس و در قانون تعیین شود و این موضوع را تنها باید قاضی مشخص کند. آیتالله مرحوم موسوی اردبیلی قبل از تصویب قانون تعزیرات در مجلس نظر خود را بیان کرده بود و بعد از آن این نظرات مورد بررسی قرار گرفت و پس از کشمکشهای متعدد بالاخره این نظرات پیروز شد.
مهرپور در ادامه با بیان اینکه مشکل دیگری در سیستم قضایی پس از انقلاب به وجود آمد، گفت: مشکل دیگر ما در قانون قوه قضاییه مساله تجدیدنظر در قوانین احکام دادگاهها بود. در واقع موضوع این بود که باید وحدت قضات در یک امری مطرح باشد یا یک قاضی میتواند به تنهایی رای بدهد، این مساله هم بسیار مهم و مورد اختلاف بود. در سال 61 یک اصلاحیه بر آیین دادرسی قانون ایجاد شد که هر رایای که قاضی بدهد قطعی است و در اینجا این اختلاف به وجود آمد که آرای برخی از قضات بسیار سنگین است و باید یک دادگاه تجدیدنظر نیز برای آن در نظر گرفته شود.
وی خاطرنشان کرد: در نهایت در قانون تصویب شد که رای قاضی به تجدیدنظر برود و امکان تغییر آن وجود داشته باشد. شورای نگهبان در سال 62 خطاب به دادگستری دستور داد که این موضوع تجدیدنظر مهم است و در سال 67 قانون تغییر کرد و احکام تجدیدنظر وارد شد و بر همین اساس یک مقدار احکام عرفی دچار تغییر شد. ما باید قدردان زحمات آیتالله موسوی اردبیلی در زمان حضورشان در دستگاه قضا باشیم که زحمات زیادی را برای این دستگاه کشیدند و باعث شدند موانع زیادی از سر راه دستگاه قضا برداشته شود.
***مرحوم موسوی اردبیلی نقدهای سازندهای را در دستگاه قضا برای نظام داشتند
به گزارش ایسنا، همچنین در این مراسم یدالله دادگر عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به شخصیت برجسته مرحوم موسوی اردبیلی، اظهار کرد: ایشان همواره نقدهایی میکردند که کاملا سازنده و به نفع نظام بود و نسبت به هملباسیهای خود بسیار حساس بود و بیشترین ایراد را به آنها میگرفت. هیچ نوع امتیازی برای خود قائل نبود و یک شخصیت کمنظیر در بین عالمان دینی بود.
وی خاطرنشان کرد: مرحوم موسوی اردبیلی همواره در هر کاری که انجام میدادند درصدد این بودند که آن کار برای آینده نفع داشته باشد و همواره آیندهنگر بودند و یکی از همین آیندهنگریهای ایشان تاسیس دانشگاه مفید بود که شاید در بازهی زمانی کم اثر چندانی نداشت اما میبینیم که در طول زمان تاثیرات بسیار زیادی را در جامعه داشته است. مرحوم اردبیلی جزو افرادی بودند که در دستگاه قضا بیشترین خدمت را به جامعه داشتند و همواره درصدد این بودند که دستگاه قضا بتواند مشکلات را در جامعه کم کند و بهترین خدمتها را در این عرصه به مردم داشتهاند.
انتهای پیام
نظرات