• یکشنبه / ۷ آبان ۱۳۹۶ / ۱۱:۰۸
  • دسته‌بندی: حقوقی و قضایی
  • کد خبر: 96080703746
  • خبرنگار : 71571

نظر حقوقی «کیا» درباره وضعیت «سپنتا نیکنام»

نظر حقوقی «کیا» درباره وضعیت «سپنتا نیکنام»

یک وکیل دادگستری گفت: اقدام انجام شده در خصوص نماینده زرتشتی شورای شهر یزد هم از نظر قانونی و هم از نظر شرعی مشکل دارد و برخی از این تصمیمات می تواند به اعتماد مردم و مدیریت نظام ضربه بزند.

حسن کیا با حضور در غرفه ایسنا در بیست‌وسومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری‌ها در گفت‌وگو با ایسنا درباره برگزاری مجدد آزمون مرکز مشاوران به منظور جذب وکیل، اظهار کرد: چند سال است که از طریق این مرکز آزمون برگزار نمی شد. نظر ما بر این بود که از سال 83 و بعد از پایان برنامه توسعه دیگر این مرکز نمی توانست آزمون برگزار کند. به دلیل اینکه این مدت تمام شده و تمدید نشده بود، چند سال توانستیم مقابل این اقدام بایستیم، ولی امسال آگهی دادند، ثبت نام کردند و قرار است در آذر ماه آزمون برگزار کنند. در این زمینه شکایتی در دیوان عدالت اداری مطرح کردیم که دستور موقت ما توسط دیوان رد شد و گفتند فعلا باید این روند طی شود تا ببینیم چه اتفاقی خواهد افتاد، اما در خصوص ماهیت هنوز نظری داده نشده است.

این وکیل دادگستری با اشاره به مساله مربوط به نماینده زرتشتی شورای شهر یزد که اخیرا بسیار مورد توجه قرار گرفته است، بیان کرد: در این زمینه افراد زیادی اظهارنظر کردند اما از نظر حقوقی شورای نگهبان نباید  در خصوص قانونی که سال ها قبل تصویب شده است و مدت ها از اجرای آن می گذرد و به موجب آن افرادی به شوراها وارد شدند تصمیم بگیرد و این قانون را خلاف شرع اعلام کند. این نظر که نماینده ای با رای مردم انتخاب شده و وارد شورا شده است نمی تواند در شورای شهر حضور پیدا کند از نظر حقوقی ایراد دارد. وارد بحث فقهی آن نمی شویم که آقای سپنتا نیکنام حتی بر اساس نظر بزرگان و علمای دینی اصلا مشمول قاعده نفی سبیل ـ ولن یجعل الله للکافرین علی المسلمین سبیلا ـ  به آن معنا که کافر نمی تواند بر مسلم ولایت داشته باشد، نمی شود.

وی افزود: در صورتی که اینجا بحث ولایت مطرح نیست بلکه موضوع نمایندگی ایشان مطرح است. در شورای شهر چندین نفر به همراه ایشان حضور دارند و تصمیمات در شورا جمعی گرفته می شود و ایشان نمی توانند به تنهایی تصمیم بگیرند تا به واسطه آن بر مردم مسلمان ولایت داشته باشند. اگر این تفسیر را بپذیریم مشکلی که پیش می آید این است که در میان نمایندگان مجلس هم تعدادی از آنها اقلیت هستند در صورتی که آنها به طریق اولی بالاتر از نمایندگان شورای شهر که محلی و محدود هستند محسوب می شوند. پس باید بر اساس این تفسیر بگوییم آنها هم نمی توانند در مجلس حضور داشته باشند؛ زیرا به واسطه حضور در مجلس می توانند بر مسلمان ولایت داشته باشند.

کیا خاطرنشان کرد: از سوی دیگر شورای نگهبان می‌تواند قانون اساسی را تفسیر کند اما نمی تواند قوانین عادی و قانون مربوط به انتخابات شوراها که 20 سال است از تصویب آن می گذرد را تفسیر کند تا بتواند اظهارنظر کند، ماده ای از آن قانون که اجازه حضور اقلیت ها را داده است غیرشرعی است. این امر چندان منطقی نیست زیرا طبق قانون مصوبه ای که در مجلس تصویب می شود برای شورای نگهبان ارسال می شود و شورای نگهبان مصوبه مجلس را با قانون اساسی و شرع اسلام مطابقت می دهد و پس از تایید آن را در روزنامه رسمی منتشر می کند که پس از 15 روز برای همه لازم الاجرا می شود.

این حقوقدان تصریح کرد: قانون اساسی را نمی توان به همین راحتی تغییر داد بنابراین اقدام شورای نگهبان مشکل دارد و برخی از این تصمیمات می تواند به اعتماد مردم و مدیریت نظام ضربه بزند. مردم رای داده اند و شخصی را انتخاب کرده اند که مشکلی ندارد و مورد تایید بوده و صلاحیتش نیز تایید شده است.

وی در خصوص رضایت از عملکرد ایسنا، گفت: ایسنا یکی از بهترین و سالم ترین خبرگزاری هایی است که سعی می کند بی طرفی خود را حفظ کند و رسالت خبری خود را به خوبی انجام می دهد. خبرنگار باید در خدمت مردم باشد و اخبار و اطلاعات و تحلیل ها را در اختیار مردم قرار دهد تا مردم خودشان قضاوت کنند که به عقیده من ایسنا با انعکاس نظرات مختلف موافق و مخالف این اقدام را به خوبی انجام داده است.

کیا اظهار کرد: به قول حقوقی ها و اصولی ها اثبات شی نفی ما ادا نمی کند و این به این معنی نیست که رسانه های دیگر رسالت خود را به خوبی انجام نمی دهند اما با توجه به تعامل هشت ساله ای که با ایسنا دارم قلبا معتقدم ایسنا واقعا خوب کار کرده و یکی از پرطرفدارترین و پرخواننده ترین رسانه ها محسوب می شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۶-۰۸-۰۷ ۱۲:۲۸

جناب حسن کیا وکیل محترم دادگستری! به نظر بنده که تخصص حقوقی هم ندارم،مورد خاص آقای سپنتا نیکنام منتخب مردم شهر یزد سادهتر از این هم هست. نکته این است که شورای نگهبان وظیفه‌اش نظارت بر تطابق قوانین مصوب نهاد قانونگذاری با شرع و قانون اساسی است و مطلقا اختیار و مجوزی برای قانونگذاری مستقل و به همین طریق اجرای قانون دلخواه ندارد. قانونی را قوه مقننه قبلا به شورای نگهبان ارائه کرده و مصوبه اش را دارد، دگر هیچ نهادی و حتی شورای نگهبان حق دخل و تصرفی در آن ندارد مگر این که طرح و لایحه قانونی مجددی توسط مجلس به شورای نگهبان سپره شود.پس وظیفه مجلس است که در مقابل ایستادگی غیرمتعارف شورای محترم نگهبان از قانون جاری و ساری خود پاسداری کند.