• سه‌شنبه / ۲ آبان ۱۳۹۶ / ۱۴:۵۹
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 96080201164
  • منبع : نمایندگی خراسان رضوی

مسمومیت‌هایی که جان می‌گیرند

مسمومیت‌هایی که جان می‌گیرند

ایسنا/خراسان رضوی آمارهای رسمی حاکی از آن است که مسمومیت‌های ناشی از مصرف مواد مخدر، سموم، داروها و گاز منوکسید کربن بیش‌ترین آمار مرگ‌ومیر به‌دلیل مسمومیت در کشور را به خود اختصاص داده‌اند.

به گزارش ایسنا، بر اساس آمارهای سازمان پزشکی قانونی کشور که در نشست خبری آغاز هفته پیشگیری از مسمومیت‌ها در شهرک دانش و سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در معرض اطلاع خبرنگاران قرار گرفت، در سال‌های گذشته هر ساله حدود 5500 نفر در کشور در اثر بروز انواع مسمویت‌ جان باخته‌اند که در این میان مسمویت ناشی از سوء مصرف مواد مخدر بیشترین تعداد مرگ‌ومیر را به خود اختصاص داده و مسمویت با سم، مسمومیت با دارو و مسمومیت با گاز منوکسید کربن پس از آن قرار دارد.

بر این اساس حدود 52 تا 60 درصد از مرگ‌ومیرها در هر سال به‌دلیل استعمال مواد مخدر و محرک و عوارض ناشی از مصرف آن‌ها حادث شده است، به گونه‌ای که در سال گذشته در کشور 3190 نفر در اثر عوارض ناشی از سوء مصرف مواد مخدر جان خود را از دست داده‌اند و این تعداد، تنها در 5 ماهه ابتدای امسال 1275 نفر بوده است.

بر اساس این گزارش، در سال 1395 در میان افرادی که به دلیل مسمومیت جان خود را از دست داده‌اند، 54 درصد به دلیل عوارض ناشی از سوء مصرف مواد مخدر، 19 درصد مسمومیت با سم، 12 درصد مسمومیت با دارو و 14 درصد مسمومیت با منوکسید کربن بوده است. همچنین در 5 ماه نخست امسال نیز 57 درصد به‌دلیل مسمومیت ناشی از سوء مصرف مواد مخدر، 19 درصد مسمومیت با سم، 13 درصد مسمومیت با دارو و 9 درصد به‌دلیل مسمومیت با منوکسید کربن فوت کرده‌اند.

طی 7 سال گذشته، تا سال 1393 شاهد سیر صعودی مسمومیت‌های منجر به فوت ناشی از دارو بوده‌ایم و این مقدار از زیر 10 درصد به بیش از 14.4 درصد افزایش یافته است اما از سال 1393 سیر مرگ ناشی از مسمومیت‌ دارویی کاهش داشته که این موضوع نشان‌دهنده افزایش آگاهی عمومی از عوارض مصرف سوء داروهاست.

بر این اساس درصد مرگ‌ ناشی از مسمومیت با دارو در سال 1389، 9.1 درصد بوده که با سیری صعودی در سال 1391 به 11 درصد و در سال 1393 به 14.4 درصد افزایش یافته است اما از سال 1393 بار دیگر روند کاهش به خود گرفته و در سال 1394 به 14 درصد و سال گذشته به 12 درصد رسیده است، با این وجود در 5 ماه نخست امسال مسمومیت‌های دارویی 13 درصد مسمویت‌های منجر به فوت بوده است.

به رغم کاهش مرگ ناشی از مسمومیت‌ با دارو، اما بالاترین مراجعه به بیمارستان‌های مرجع مسمومیت در کشور ناشی از مسمومیت دارویی است و بر اساس آمارهای دریافت شده از بیمارستان‌های مرجع مسمومیت در کشور بین 45 تا 75 درصد از مراجعان به بیمارستان‌های سراسر کشور با دارو مسموم شده‌اند.

در این میان، آمارها حاکی از آن است که 70 تا 80 درصداین مسمویت‌ها تعمدی بوده و فرد به قصد خودکشی اقدام به مصرف دارو در مقادیر بالاتر از دوز درمانی کرده است. مسمومیت‌های دارویی و مسمومیت با سموم دفع آفات نباتی بالاترین علت مسمومیت‌های تعمدی را به خود اختصاص داده‌اند.

پس از مرگ‌ومیر به‌دلیل مسمومیت ناشی از مصرف مواد مخدر، مسمومیت ناشی از سموم بیش‌ترین جان افراد را می‌گیرد. 16 تا 20 درصد مرگ‌های ناشی از مسمومیت به‌دلیل مسمومیت با انواع سموم فسفیدی، سموم دفع آفات نباتی، الکل، سایر جونده‌کش‌ها، سیانور و سایر سموم بوده است.

بر اساس گزارش سازمان پزشکی قانونی کشور، در سال‌های 1391 تا 1394 آمار مرگ ناشی از مسمومیت با سم کاهش پیدا کرده است.

با وجود اینکه مرگ ناشی مسمومیت‌ در سال 1393 نسبت به سال‌های قبل از از آن کاهش چشم‌گیری داشته است، اما همه ساله مسمومیت ناشی از منوکسید کربن عامل 11 تا 16 درصد از مرگ‌های ناشی از مسمومیت است.

این مسمومیت در بیشتر موارد به‌دلیل استفاده از وسایل گرمایشی گازسوز مانند بخاری، آب‌گرم‌کن و پکیج در ایران شایع است و سازمان پزشکی قانونی کشور سال گذشته و امسال افزایش مرگ با منوکسید کربن را هشدار داده است.

بر اساس این گزارش، تعداد مرگ به دلیل مسمومیت با منوکسید کربن در پنج ماه نخست امسال 204 نفر بوده است در حالی که که این تعداد در مدت مشابه سال گذشته 193 نفر بوده است که افزایش تلفات به این دلیل را نشان می‌دهد. این موضوع نشان‌دهنده لزوم آموزش بیش‌تر خطرات مسمومیت با گاز منوکسید کربن است.

درصد مرگ ناشی از مسمومیت با گاز کربن در سال‌های گذشته روند افزایشی به خود گرفته و از 11.5 درصد مرگ‌ومیرهای ناشی از مسمومیت در سال 1393 به 14 درصد در سال 1395 رسیده است.

بر این اساس به مردم توصیه می‌شود از نگهداری کودکان در داخل خودروی روشن در پارکینگ‌ها و محیط‌های بسته خودداری کرده و جریان هوا از خارج به داخل خودرو را ببندند؛ از بخاری‌های بدون دودکش تنها در محیط‌هایی که دارای جریان مناسب هوا هستند، مانند محیط‌های عمومی، استفاده کنند؛ از نصب صحیح بخاری‌های گازی و نفتی اطمینان حاصل کرده و دودکش آن را کنترل کنند؛ از اجاق‌های خوراک‌پزی به منظور گرم کردن محیط استفاده نکنند و...

این گزارش اضافه می‌کند، به طور کلی 80 درصد موارد مرگ ناشی از مسمومیت در مردان و 20 درصد در زنان اتفاق می‌افتد، اما تفکیک جنسیتی مسمومینی که به بیمارستان‌های مرجع مسمومیت‌ها مراجعه می‌کنند از الگوی مشابهی در کل کشور تبعیت نمی‌کند. با این حال این گزارش از مرگ چهار برابری ناشی از مسمومیت در مردان در برابر زنان حکایت دارد که نشان‌دهنده این است که مسمومیت‌های مردان عمدتاً با مواد خطرناک‌تر و با شدت بیشت‌تری بروز می‌کند.

بر این اساس اکثر مسمومین مراجعه‌کننده به بیمارستان در محدوده سنی جوان یعنی 20 تا 40 سال هستند، پس از آن مسمومین نوجوان، مسمومین بالای 40 سال و همچنین مسمومین زیر 12 سال قرار دارند.

در میان اقشار مختلف جامعه زنان خانه‌دار بیشترین شیوع مسمومیت‌ها را از آن خود کرده‌اند. همچنین 89 درصد از موارد مسمومیت در منزل اتفاق می‌افتد که حاکی از لزوم ایمن‌سازی منازل است. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha